Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 15:46, 22 sie 2016

Makao_J napisał(a)
Fajnie kombinujesz z tym przyginaniem. I mówisz że wtedy kwitną po całości a nie tylko na górze?

Dokładnie. Długi bat wypuszcza wiele krótkich batów, które kwitną
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao_J 17:14, 22 sie 2016

Hmm Dzięki
inka74 19:55, 22 sie 2016

Pashmina nie pachnie... to fatalnie, nie wiem jak to zrobiłam ale mam w notatkach, że delikatnie pachnie zeszyt na róże założyłam, aby nie zapomnieć. A tu wychodzi ile to trzeba jeszcze się nauczyć jak opisy na necie odcyfrowywać ;((((( i że jednak na żywo kwitnące lepiej kupować.

Jak ta nie pachnie to potrzebna mi jedna róża jasna, kwiaty okrągłe pękate takie zamknięte, taka co nie śmieci a zasycha. Tak do 0,8 m wysokości. Patrzyłam na Wedding Piano lub Lemon Piano. Ale pierwsza zapach ma określony jako delikatny (czyli pewnie tak jak z Pashminą zapachu niet). Druga nowość i informacji niewiele. Ewa a może tobie przychodzi do głowy jakaś tego typu odmiana ale z zapachem, choć nikłym... będę wdzięczna za podpowiedź.

Boscobel na razie ciągle skądś pąki nowe bierze i kwitnie pojedyńczymi kwiatami ale w sumie więcej będę mogła powiedzieć za rok lub dwa jak się u mnie zadomowi. Na razie chodzę i ją wącham i nie mogę się oderwać

Minerva na razie bosko pachnie i ciągle kwiaty ma. Ebb Tide tu nie widziałam na żywo ale wrzuciłam do notatek na przyszłość jakby M się nie sprawdziła. U nas znalazłam ją też pod nazwą Purple Eden. To ta sama?
tulucy 21:49, 22 sie 2016

Ja podpowiem może - Voyage - tylko nie wiem czy śmieci, nie zwróciłam uwagi

Ewa nie ma zdjęcia, bo był deszcz ale trochę tam się powgapiałam i bym powiedziała, że czerwień jest na etapie pąków, potem jest malina, a potem ten żarówiasty róż
Madzenka 06:56, 23 sie 2016

Anda napisał(a)

O Boscobel czytałam, że dość często kwitnie. Ciekawa jestem, czy potwierdzisz O Minervie tu w D zdania są podzielone. Niektórzy preferują Ebb Tide, za częstość kwitnienia, zdrowotność i kolor.

Myślę, że w ogóle nie musisz się leczyć, a nawet nie powinnaś Jak masz miejsce to dlaczego masz róż nie sadzić. Na pewno to lepsze niż zbieranie znaczków, nie sądzisz?
Dziwię się tylko, że Pashminę chcesz, bo ona w ogóle nie pachnie.

Mam obie i zamierzam posadzić jesienia obok siebie. Bedziemy porownywac. Jak na razie Ebb Tide (w Polsce czesciej pod nazwa Purple Eden) na malutkim krzaczku obficie kwitnie a Minerwa jest kapryśna
Ebb zdrowy a Minerwa cała w plamach
Anda 17:05, 24 sie 2016

inka74 napisał(a)
Pashmina nie pachnie... to fatalnie, nie wiem jak to zrobiłam ale mam w notatkach, że delikatnie pachnie zeszyt na róże założyłam, aby nie zapomnieć. A tu wychodzi ile to trzeba jeszcze się nauczyć jak opisy na necie odcyfrowywać ;((((( i że jednak na żywo kwitnące lepiej kupować.

Jak ta nie pachnie to potrzebna mi jedna róża jasna, kwiaty okrągłe pękate takie zamknięte, taka co nie śmieci a zasycha. Tak do 0,8 m wysokości. Patrzyłam na Wedding Piano lub Lemon Piano. Ale pierwsza zapach ma określony jako delikatny (czyli pewnie tak jak z Pashminą zapachu niet). Druga nowość i informacji niewiele. Ewa a może tobie przychodzi do głowy jakaś tego typu odmiana ale z zapachem, choć nikłym... będę wdzięczna za podpowiedź.

Boscobel na razie ciągle skądś pąki nowe bierze i kwitnie pojedyńczymi kwiatami ale w sumie więcej będę mogła powiedzieć za rok lub dwa jak się u mnie zadomowi. Na razie chodzę i ją wącham i nie mogę się oderwać

Minerva na razie bosko pachnie i ciągle kwiaty ma. Ebb Tide tu nie widziałam na żywo ale wrzuciłam do notatek na przyszłość jakby M się nie sprawdziła. U nas znalazłam ją też pod nazwą Purple Eden. To ta sama?

Niestety, czasami opisy z netu są lekko pokolorowane
Nie sypie się, ma ładne kwiaty, ale niestety nie pachnie, ev. przy upale baaaardzo delikatnie - Garden of Roses. Bardzo zdrowa i naprawdę ładna. Snow Ballet i jeszcze parę innych rabatówek zasychają, ale nie pachną.

Co do Lemon Piano to Tantau nic nie pisze o zapachu, więc pewnie go nie ma.

Ładnie pachnie Artemis. Zwłaszcza dzisiaj przy upale rankiem pięknie pachniała tak jakby anyżkiem. Niezbyt mocno, ale wyczuwalnie. Niestety sypie się bardzo.

Jesli przyjdzie mi do głowy jakaś mała jasna róża, która pachnie i się nie sypie, to napiszę

Edd i Purple to ta sama. Będziemy porównywać u Marzenki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:06, 24 sie 2016

tulucy napisał(a)
Ja podpowiem może - Voyage - tylko nie wiem czy śmieci, nie zwróciłam uwagi

Ewa nie ma zdjęcia, bo był deszcz ale trochę tam się powgapiałam i bym powiedziała, że czerwień jest na etapie pąków, potem jest malina, a potem ten żarówiasty róż

Będę ją obserwować u Ciebie, ale na liście chciejstw juz jest wpisana
Anda 17:10, 24 sie 2016

Madzenka napisał(a)

Mam obie i zamierzam posadzić jesienia obok siebie. Bedziemy porownywac. Jak na razie Ebb Tide (w Polsce czesciej pod nazwa Purple Eden) na malutkim krzaczku obficie kwitnie a Minerwa jest kapryśna
Ebb zdrowy a Minerwa cała w plamach

To swietnie. Będzie można super porównywać i to nie tylko kolor, ale i zdrowotnosc na tym samym miejscu ogrodowym. Bardzo jestem ciekawa, jak się bedą sprawować. Jeszcze parę lat muszę poczekać na nową rozankę, to tak akurat, żeby je poobserwować
malkul 17:12, 24 sie 2016

Anda napisał(a)

Właśnie zaczynam zgrywać fotki na kompa. Może uda mi się już dziś jakieś wrzucić.

Na razie dla Ciebie Jude

to drugie ujecie jest cudne. smaczek.
ogólnie też ładnei bardzo gra to zestawienie kolorów , podoba mi się
Anda 17:29, 24 sie 2016

malkul napisał(a)

to drugie ujecie jest cudne. smaczek.
ogólnie też ładnei bardzo gra to zestawienie kolorów , podoba mi się

Dziękuje Gosiu Należysz do wymagających jesli chodzi o kolory, wiec tym bardziej sie cieszę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies