Anula, fajnie, że tak Ci się chce tu zaglądać i czytać Jude jest śliczna. Mogłaby mieć tylko trochę krótsze przerwy w kwitnieniu Abraham niestety nie opiera się chorobom grzybowym. Mimo to jeszcze nie spisałam go na straty. Nie mam aż tak wielu róż, ale co i rusz odwiedzam jakieś ogrody lub szkółki, dużo czytam na ich temat, tak więc i dużo o nich piszę. No i zamiast jednej fotki danej róży to daje od razu trzy Pewnie dlatego takie wrażenie Bardzo dorodne egzemplarze Novalis widziałam na wystawie w burg Namedy w zeszłą sobotę. Taki popielaty fiolet. Bardzo interesujący kolor Na LO zaplanuj dużo miejsca
Na LO ścianka szer. 2 m i wysokości 2,5 m wystarczy? Czy ona mogłaby być w półcieniu (bo u mnie prawie wszędzie półcień, a ja się tak na te róże upieram).
Wymyśliłam sobie jeszcze takie zestawienie do zrealizowania ew. w przyszłym roku: Dieter Muller, Wedding Piano, Minerva. Myślisz, że pasowałyby ze sobą? Jeszcze jakiś cudnie pachnący zimny róż bym dołożyła. Będę robić rabatę różaną przy tarasie i ona musi pachnieć (wiem, że Wedding nie pachnie, ale mi jakoś tak kolorystycznie pasuje).
2x2,5 w tym roku na moją LO by była ok Zobaczymy jak przyrośnie w przyszłym. Mam ją dopiero drugi sezon. O LO czytałam, że lubi słońce. W półcieniu może mniej kwitnąć. Natomiast do półcienia polecana jest Zephirine Drouhin.
Dieter i Minerva powinny do siebie pasować. Widziałam je co prawda na żywo, ale ich nie mam, wiec ręki sobie nie dam uciąć. Wedding nie widziałam na żywo
Cudnie pachnie też Big Purple, to taki ciemny fioletowy odcień purpury. Najładniej i najbardziej roznosi sie u mnie zapach Jaques Cartier i Mme Boll. Obie to chłodny róż Przed domem przy ścianie rośnie Summer Song i jej zapach też sie unosi na metr od róży, ale tu chyba kolor dla Ciebie nieodpowiedni.
O tak, te dwie róże pachną ślicznie
Z przywrotnika zebrałam dzisiaj już kwiatki/nasionka, bo już całkiem zbrązowiały i zaczęły opadać. Co prawda nowe kwiaty też się pojawiły, ale nie wiem, czy zdążą dojrzeć przed zima. Jeszcze nigdy nie zbierałam ich nasionek....