Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 17:09, 08 wrz 2016

frezja napisał(a)

Lepiej okrywać; miałam jeden piękny okaz 14 lat nieokrywany, wystarczyła jedna zima i po nim.

Ja tu mam lekkie zimy i hibiskus mi się nawet wysiewa
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:10, 08 wrz 2016

Madzenka napisał(a)
U mnie YL to żarówiasty róż a Lo to stonowany zimy delikatny róz, nie zlewają sie

Tu też gleba ma pewnie znaczenie, u mnie LO jest dość ciemna, tak porównując ze zdjęciami innych.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:17, 08 wrz 2016

Zana napisał(a)
Ewuś przeczytałam z przyjemnością całe zaległości, Jude będzie u mnie na pewno, zresztą już zimą zwróciłam na nią uwagę, a Twoje zdjęcia tylko mnie utwierdzają w tym wyborze. Martwisz mnie tym, że Abraham zawodzi, bo to mój faworyt number one co do koloru i zapachu. Zdziwiłam się, że masz tylko 14 róż, bo jak ogląda się zdjęcia u Ciebie to odnosi się wrażenie, że masz ich o wiele więcej. U mnie rozkwitły tegoroczne Novalisy i się w nich zakochałam, ale ja różana nowicjuszka jestem, jeszcze mało doświadczona, więc wszystko mnie cieszy.
A no i przekonujesz mnie do LO

Anula, fajnie, że tak Ci się chce tu zaglądać i czytać Jude jest śliczna. Mogłaby mieć tylko trochę krótsze przerwy w kwitnieniu Abraham niestety nie opiera się chorobom grzybowym. Mimo to jeszcze nie spisałam go na straty. Nie mam aż tak wielu róż, ale co i rusz odwiedzam jakieś ogrody lub szkółki, dużo czytam na ich temat, tak więc i dużo o nich piszę. No i zamiast jednej fotki danej róży to daje od razu trzy Pewnie dlatego takie wrażenie Bardzo dorodne egzemplarze Novalis widziałam na wystawie w burg Namedy w zeszłą sobotę. Taki popielaty fiolet. Bardzo interesujący kolor Na LO zaplanuj dużo miejsca
Kasya 17:32, 08 wrz 2016

Anda napisał(a)

Ja tu mam lekkie zimy i hibiskus mi się nawet wysiewa

Niektórzy to maja farta
Zana 17:35, 08 wrz 2016

Na LO ścianka szer. 2 m i wysokości 2,5 m wystarczy? Czy ona mogłaby być w półcieniu (bo u mnie prawie wszędzie półcień, a ja się tak na te róże upieram).
Wymyśliłam sobie jeszcze takie zestawienie do zrealizowania ew. w przyszłym roku: Dieter Muller, Wedding Piano, Minerva. Myślisz, że pasowałyby ze sobą? Jeszcze jakiś cudnie pachnący zimny róż bym dołożyła. Będę robić rabatę różaną przy tarasie i ona musi pachnieć (wiem, że Wedding nie pachnie, ale mi jakoś tak kolorystycznie pasuje).
AgataP 17:36, 08 wrz 2016

Pachnie LO i to bardzo, no i rose de resht

Ewcia o przywrotniku pamiętam, przypomnę się bo jeszcze chyba czas
Anda 17:46, 08 wrz 2016

Kasya napisał(a)

Niektórzy to maja farta

Czasem i ślepej kurze ziarno się trafi
Anda 17:58, 08 wrz 2016

Zana napisał(a)
Na LO ścianka szer. 2 m i wysokości 2,5 m wystarczy? Czy ona mogłaby być w półcieniu (bo u mnie prawie wszędzie półcień, a ja się tak na te róże upieram).
Wymyśliłam sobie jeszcze takie zestawienie do zrealizowania ew. w przyszłym roku: Dieter Muller, Wedding Piano, Minerva. Myślisz, że pasowałyby ze sobą? Jeszcze jakiś cudnie pachnący zimny róż bym dołożyła. Będę robić rabatę różaną przy tarasie i ona musi pachnieć (wiem, że Wedding nie pachnie, ale mi jakoś tak kolorystycznie pasuje).

2x2,5 w tym roku na moją LO by była ok Zobaczymy jak przyrośnie w przyszłym. Mam ją dopiero drugi sezon. O LO czytałam, że lubi słońce. W półcieniu może mniej kwitnąć. Natomiast do półcienia polecana jest Zephirine Drouhin.
Dieter i Minerva powinny do siebie pasować. Widziałam je co prawda na żywo, ale ich nie mam, wiec ręki sobie nie dam uciąć. Wedding nie widziałam na żywo
Cudnie pachnie też Big Purple, to taki ciemny fioletowy odcień purpury. Najładniej i najbardziej roznosi sie u mnie zapach Jaques Cartier i Mme Boll. Obie to chłodny róż Przed domem przy ścianie rośnie Summer Song i jej zapach też sie unosi na metr od róży, ale tu chyba kolor dla Ciebie nieodpowiedni.
Anda 18:03, 08 wrz 2016

AgataP napisał(a)
Pachnie LO i to bardzo, no i rose de resht

Ewcia o przywrotniku pamiętam, przypomnę się bo jeszcze chyba czas

O tak, te dwie róże pachną ślicznie
Z przywrotnika zebrałam dzisiaj już kwiatki/nasionka, bo już całkiem zbrązowiały i zaczęły opadać. Co prawda nowe kwiaty też się pojawiły, ale nie wiem, czy zdążą dojrzeć przed zima. Jeszcze nigdy nie zbierałam ich nasionek....
anna_t 19:24, 08 wrz 2016

idealnie wpadalam na info o pachnących różach
u mnie LO dostal 2m obeliska i mam nadzieję ze go całego zasłoni