Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

21:14, 04 wrz 2016
Hibiskusy krzaczaste u mnie sa 4 sezon ..strefa 6 ...i widze ze ludzie w okolicy maja duzo starsze krzaki wiec zimują ...ale ja nie mam tych pełnych (choc widze ze sa atrakcyjniejsze) mam te zwykłe bialy, niebieski, rózowy (odmianowe ale kartki sie dawno straciły)

Ando czy róza Louice Odier jest w tym samym tonie kolorystycznym co YoungLycidas? i czy Louice u ciebie jest forma pnąca czy krzaczastą ( wielkośc mnie interesuje i ilość sezonów u ciebie

najwyższy czas moze ta róze zakupić ..dziure mam na rabacie
Anda 21:24, 04 wrz 2016

aga_podlasie napisał(a)
U mnie też plamistość na różach, jak co roku zresztą. A te zabawy z kolorami róż to w jakimś programie robisz na komputerze? Ja nie umiem oddać koloru Ascot na zdjęciu, a taki piękny jest w rzeczywistości.

Ustawiam temperaturę barwową w aparacie albo na tryb auro albo na 5000 K już w aparacie. 5000 K to temperatura światła dziennego, najbardziej neutralna można powiedzieć. Jesli chcesz zmienić temperaturę barwową zdjęcia w programie, to powinnaś robić fotki RAW, a nie jpg. Jpg zawierają zbyt mało informacji. Ja używam Photoshop.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:31, 04 wrz 2016

eee_taam napisał(a)
Hibiskusy krzaczaste u mnie sa 4 sezon ..strefa 6 ...i widze ze ludzie w okolicy maja duzo starsze krzaki wiec zimują ...ale ja nie mam tych pełnych (choc widze ze sa atrakcyjniejsze) mam te zwykłe bialy, niebieski, rózowy (odmianowe ale kartki sie dawno straciły)

Ando czy róza Louice Odier jest w tym samym tonie kolorystycznym co YoungLycidas? i czy Louice u ciebie jest forma pnąca czy krzaczastą ( wielkośc mnie interesuje i ilość sezonów u ciebie

najwyższy czas moze ta róze zakupić ..dziure mam na rabacie

Hmm, obie maja raczej zimny odcień. Wg mnie jednak trzeba by je oddzielić lub pokreślić jakimiś niebieskimi lub żółtawymi bylinami, bo bedą sie zlewać. Louise znam tylko jako formę pnącą. Nie znam nikogo, kto ma ją w formie krzaczastej. To duża róża. U mnie ma dopiero drugi sezon. Długie pędy mają już ok. 2 m. Pędy są miękkie, ale nie za miękkie i można je ładnie prowadzić, kulkować. Kwiaty się nie zwieszają. Pachnie przepięknie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
21:40, 04 wrz 2016
myślałam że w wariancie krzaczastym da sie ja prowadzić
a masz dla niej stelaż?

słowo "zlewać" jest dla mnie pomocna wskazówką

zastanawiam się
Anda 21:49, 04 wrz 2016

eee_taam napisał(a)
myślałam że w wariancie krzaczastym da sie ja prowadzić
a masz dla niej stelaż?

słowo "zlewać" jest dla mnie pomocna wskazówką

zastanawiam się

Nie, stelażu nie mam. Moją kulkuję na ile się da. Mam nadzieję, że uda mi sie ja tak prowadzić. Będzie po prostu bardzo szeroka i pewnie coraz gęściejsza. Całe szczęście, że rosnąca obok niej Mrs John Laing się nie sprawdziła. Jak ją wywalę, to będzie więcej miejsca na kulkowanie w bok
jazzy 22:33, 04 wrz 2016

Ewuś, napawam się Twoimi zdjęciami!
Potrafisz tak pokazać swój ogród, rośliny, że najchętniej bym wsiadła w samochód i pędziła żeby w nim posiedzieć chociaż chwilę
frezja 23:40, 04 wrz 2016

Ewa777 napisał(a)
U mnie hibiskus też zimuje, ale muszę go okrywać Ja prowadzę w formie drzewka

Lepiej okrywać; miałam jeden piękny okaz 14 lat nieokrywany, wystarczyła jedna zima i po nim.
Madzenka 06:21, 05 wrz 2016

U mnie YL to żarówiasty róż a Lo to stonowany zimy delikatny róz, nie zlewają sie
Zana 23:11, 07 wrz 2016

Ewuś przeczytałam z przyjemnością całe zaległości, Jude będzie u mnie na pewno, zresztą już zimą zwróciłam na nią uwagę, a Twoje zdjęcia tylko mnie utwierdzają w tym wyborze. Martwisz mnie tym, że Abraham zawodzi, bo to mój faworyt number one co do koloru i zapachu. Zdziwiłam się, że masz tylko 14 róż, bo jak ogląda się zdjęcia u Ciebie to odnosi się wrażenie, że masz ich o wiele więcej. U mnie rozkwitły tegoroczne Novalisy i się w nich zakochałam, ale ja różana nowicjuszka jestem, jeszcze mało doświadczona, więc wszystko mnie cieszy.
A no i przekonujesz mnie do LO
Anda 17:08, 08 wrz 2016

jazzy napisał(a)
Ewuś, napawam się Twoimi zdjęciami!
Potrafisz tak pokazać swój ogród, rośliny, że najchętniej bym wsiadła w samochód i pędziła żeby w nim posiedzieć chociaż chwilę

Bardzo się cieszę, że tak Ci się podobają Zapraszam serdecznie, przyjeżdżaj, najlepiej w czerwcu, wtedy na rabatach najładniej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies