Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 15:32, 18 kwi 2017

jankosia napisał(a)
Wiosnę masz niesamowitą. Jeśli kiedykolwiek dojrzeję do tulipanów (wątpliwe, ale możliwe) to zgłoszę się po listę odmian nie będących jednorazówkami To super że są jeszcze ogrodniczki które obserwują, badają, sprawdzają, którym się po prostu chce

Czereśnie to i u mnie kwitną ale tylko dlatego że jakieś wczesne (bezrobakowe znaczy) są. Inne drzewka na wsi jeszcze w pąkach. No ale żeby róża w pąkach? Przecież ja swoje dopiero co przycinałam. Nazw tych waszych googlać nie będę bo ja się uparłam że róż nie lubię to i sprawdzać nie będę bo jak sprawdzam to natychmiast pragnę i nosi mnie żeby kupić i zapominam że nie lubię U Ciebie wiosna pełną gębą a do nas przymrozki porządne się zbliżają i to akurat wypadnie w apogeum kwitnienia moich magnolii- znowuuuu :/

Jankosiu, u nas też przymrozkia, w dzień poniżej 10 stopni. Ciekawa jestem, czy jakieś pszczółki zapylą mi czereśnię i jablonkę. Pamiętam, że w zeszłym roku w czasie kwitnienia czereśni też było zimno, ale chyba z dziesięć czereśni było Moja czereśnia jest jeszcze bardzo młoda. Całe szczęście nie posiadam magnolii

Liczę na to, że kiedyś tak na całego zapomnisz, że nie lubisz róż A dlaczego tak właściwie ich nie lubisz?

Tulipany lubię, ale trochę bardziej lubię narcyzy. Teraz bacznie obserwuję ich zachowanie u mnie i mam nadzieję, że się rozmnożą.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:37, 18 kwi 2017

Kokesz napisał(a)
Witam poświątecznie
Może Ty mi pomożesz.
Zaintrygował mnie przed świętami przepis na Zielony sos frankfurcki http://frosch.blogspot.com/2014/04/grune-sauce-krauter-zielony-sos.html?m=1
Niestety nie miałam pełnego zestawu ziół, żeby go przygotować( trybula,ogórecznik,krwiściąg nawet nie wiem gdzie ich szukać,na łące?)
Czytałam,że stosuje się zamiennie inne zioła ale smak sosu już nie jest ten sam.
Czy w Niemczech jest on faktycznie tak popularny?
A może sama też go przygotowujesz?

Sos frankfurcki jest popularny w Hesji i Frankfurcie (tak jak napisano w blogu) i chyba tylko tam. No może jeszcze we wschodnich landach. Nie jadłam go jeszcze i nie robiłam, mimo że mąż z Hesji pochodzi
Zioła o których piszesz znam i są u mnie w szkółce do kupienia. Na łące ich raczej nie znajdziesz, ale w dobrze zaopatrzonej szkółce powinny raczej być
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 16:28, 18 kwi 2017

Anda napisał(a)

Sos frankfurcki jest popularny w Hesji i Frankfurcie (tak jak napisano w blogu) i chyba tylko tam. No może jeszcze we wschodnich landach. Nie jadłam go jeszcze i nie robiłam, mimo że mąż z Hesji pochodzi
Zioła o których piszesz znam i są u mnie w szkółce do kupienia. Na łące ich raczej nie znajdziesz, ale w dobrze zaopatrzonej szkółce powinny raczej być

Dzięki
U nas te zioła pewnie nie tak łatwe do zdobycia, właśnie wracam z raczej dobrze zaopatrzonej szkółki i niestety nie ma.
Anda 22:16, 18 kwi 2017

Kokesz, właśnie przed chwilą rozmawiałam z ciocią męża z Frankfurtu i ona robi ten sos właśnie z takich ziół, jak podane na blogu. Reszta się trochę różni: całe jajko ubić trzepaczką z olejem słonecznikowym (oba składniki o tej samej temperaturze), dodać sól i pieprz, potem dodać jogurt naturalny o małej zawartości tłuszczu, potem dodać łyżeczkę musztardy średnio ostrej, a na koniec dodać kwaśną śmietanę. No i zioła oczywiście
Ewik 22:21, 18 kwi 2017

Ewcia , cudnie u ciebie , zresztą inaczej być nie może
Radziu2013 22:26, 18 kwi 2017

Ewa a jak u ciebie dzisiaj z pogodą? Lepiej u ciebie ?
Anda 22:30, 18 kwi 2017

Ewik, dzięki Moje tulipany mnie zaskoczyły, zarówno Purissima jak i Negrita się rozmnożyły

Radziu, nie wiem dokładnie, bo w Hesji jesteśmy i tutaj pada deszcz. W Bawarii podobno śnieg. U nas (Nadrenia Północna-Westfalia) podobno też śnieg pada.
Kokesz 22:57, 18 kwi 2017

Dzięki za przepis
Jak dorwę gdzieś te zioła i zrobię sos, to na pewno się pochwalę.
Uwielbiam gotować i im coś trudniejsze i bardziej pracochłonne to mnie bardziej kręci
Milka 12:04, 19 kwi 2017

Anda napisał(a)
Dziewczyny drogie, zbiorowo wszystkim dziękuję za życzenia świąteczne i za miłe słowa odnośnie moich fotek
Miałam trochę galopu przed świetami, najazd rodzinny w święta a i teraz jesteśmy u rodziny męża. Tak więc dalej mało czasu na O. Myślę, że po łykendzie będzie lepiej

Oby powrót z wyjazdów nie powitał śniegiem, ale u Ciebie raczej chyba nie, Bawaria taka stale mroźna, z wichurami i mrozami, aczkolwiek przepiękna.
Ciekawa jestem, co w ogrodzie Cię zaskoczy po powrocieoczywiście pozytywnie
amelia_b 12:06, 19 kwi 2017

Ewciu u Ciebie to już pewnie wiosna na całego, co?