Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Margerytka40 21:02, 25 kwi 2017

Ewa,ja mam kłosowca i co roku sam się wysiewa. Stara kępa niestety jakaś brzydka,chyba w złym miejscu roŝnie . Właśnie chyba muszę przenieść go w inne miejsce. Marzą mi się takie wielkie kępy kłosowców . Ten mój diabli wiedzą jakiej odmiany.
inka74 21:04, 25 kwi 2017

Begonie - nie wiem. Za mało wody. Ciepła. Zła za ciężka ziemia do wysiewu. Za późno siane? W następnym roku krążki torfowe spróbuję. Ewie/Frezji już drugi rok się udaje wyhodować.

Ewa - możesz podać producenta tych podpórek. Fajny patent. U nas same kółka lub takie druty znajduję.
Kokesz 21:07, 25 kwi 2017

Anda napisał(a)

No szkoda że przez internet nie będę mogła spróbować. Jak się pochwalisz, to proszę podaj od razu przepis
Latem bardzo lubię robić Quark, coś podobne do mielonego twarożku, z różnymi ziołami i solą i pieprzem, podane razem z kartoflem gotowanym we folii na grillu. Pychotka

Że ogórecznik aż tak się rozsiewa to nie wiedziałam. Tutaj jest polecany do warzywniaków

Ooo, to muszę wypróbować ten Quark, tylko u nas się go podaje z pyrami a nie kartoflami
W końcu jestem z Pyrlandii, czytaj z Krainy Podziemnej Pomarańczy

A ogórecznik sąsiadka dwa lata usuwała z ogrodu, tak się rozsiał, w końcu jej się udało i powiedziała nigdy więcej.
Skusiły ją błękitne kwiatki na opakowaniu
Konieczki 21:15, 25 kwi 2017

Ewciu piekna wiosna, u Ciebie jakos tych mrozow w ogrodzie nie widac
ryska 21:23, 25 kwi 2017

gosika67 napisał(a)

Renatka a kuklik to na którym zdjęciu, ja mam czerwony kolorek.

To ta piękność
Anda napisał(a)
Geum chiloense Bell Bank - bardzo mi się

frezja 21:29, 25 kwi 2017

Anda napisał(a)

Dla piwonii taka podpora może okazać się za słaba

Dla starszych pewnie tak może ktoś z linka skorzysta.
Jeszcze takie solidniejsze.
http://staloweogrody.iai-shop.com/product-pol-2498-Podpora-Piwonia-60-55cm.html
frezja 21:31, 25 kwi 2017

inka74 napisał(a)
Begonie - nie wiem. Za mało wody. Ciepła. Zła za ciężka ziemia do wysiewu. Za późno siane? W następnym roku krążki torfowe spróbuję. Ewie/Frezji już drugi rok się udaje wychodować.

Kto ma z nimi problem ? Ty Iwonko ??
Krążki jak najbardziej polecam.
Kasia_CS 21:34, 25 kwi 2017

Anda napisał(a)

Rutewka to must habe Mój bez to Gerda, Black Beauty. Nie ma takich ładnych listków jak Black Lace, ale i tak jest ładny
Gratuluje pąków na piwonii. Nawąchasz się wreszcie

AA, cos mi się przez black pomerdało A na to moje pytanko o kocimiętkę co powiesz? Bo myslę intensywnie czy brać pod uwagę...
jankosia 21:45, 25 kwi 2017

No w końcu Ewa troszkę zdjęć pokazałaś Piękne jak zawsze <3 Przymrozek taki u Ciebie a mnie szczęśliwie jakoś ominęło. Ostatnią magnolię przykryłam na noc coby kwiaty zobaczyć a po wszystkim okazało się że ta nieprzykryta też cała i zdrowa a ostatnie pąki całe... Oszczędziło mnie tum razem Tfu tfu

Kuklik cudny rzeczywiście. Ja na liście mam kuklika trójkwiatowego tj. geum trifolium chyba. Nie wiesz czy taki jak masz (ten chilijski) też po przekwitnięciu jest taki puchaty? Bo ja właśnie na listę wciągnęłam dla tych sasankowych puszków. Oglądałam film z tego Chicagowskiego ogrodu Oudolfa i tam właśnie całe łany... Boszsze jakie piękne to było Jedyne co mnie powstrzymywało do tej pory to pomarańczowy kolor jaki spotykałam, ale gdyby udało się trafić taki jak twój to ostatnią koszulę bym sprzedała a bym kupiła

Rutewki gratuluję. Jest przepiękna Rutewka Delavay'a to moim zdaniem jedna z piękniejszych roślin na świecie. Moja miałaby teraz trzeci rok, niestety nie pokazała się po zimie Myślę że to może być kwestia tego że miałam dubeltową odmianę. Chciałam nabyć czysty gatunek ale pan nie chciał mi sprzedać to wzięłam tą co chciał Dziwne te rutewki, nie rozgryzłam ich jeszcze do końca. Dostałam od forumowej koleżanki śliczną białą (jakiś mieszaniec miedzygatunkowy) i też do pierwszej zimy wytrwała. Teoretycznie warunki stworzyłam jej dobre... Żal mi że rutewki nie chcą u mnie rosnąć. Ponoć to normalne że wypadają bo są krótkowieczne i trzeba dzielić ale żeby raptem pi dwóch latach? Coś chyba im jednak u mnie nie pasuje

Miłość do overdama podzielam. Nie lubię paskowanych roślin, ale na nim nie widać pasków, widać jasność No i zdrowiutkie są Podzieliłam w tym roku dwie kępki na kilkadziesiąt części i czekam aż nie będę musiała nic już w tum ogrodzie kopać bo wszystko mnie boli...
Gruszka_na_w... 22:03, 25 kwi 2017

Rozczuliła mnie kalarepka w woalu. Wdzięczna jest ta nowa odmiana kuklika. U mnie tylko łan tych najzwyklejszych. Bardzo sprytne te podpórki dla piwonii.
Pozdrawiam
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies