Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

inka74 13:07, 18 maj 2017

Anda napisał(a)

Nie robilam konfitury, zal mi kwiatow Nie wykluczam, ze jak bede miala kiedys wiecej roz, to cos zrobie. Musze jednak jeszcze posadzic Rose de Resht. Z niej podobno najlepsze konfitury wchodza

Fajna róża, zapisałam sobie. Mam jedno miejsce, gdzie akurat sadzonka by się zmieściła zamiast juki, dla której tam jest za ciemno.
malgol 13:14, 18 maj 2017

Dzieki Gosiu!
Anda 19:30, 18 maj 2017

inka74 napisał(a)

Fajna róża, zapisałam sobie. Mam jedno miejsce, gdzie akurat sadzonka by się zmieściła zamiast juki, dla której tam jest za ciemno.

Będę ją podziwiać u Ciebie, zanim pojawi sie u mnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jana 20:38, 18 maj 2017

ja też sobie zapisałam
mar_za 21:09, 18 maj 2017

Lykkefund kwitnie tylko raz- podobno co najmniej 3 tygodnie. Stad ciecie w sierpniu-wrześniu po kwitnieniu.

Anda napisał(a)

To ze nie maja kolcow to duzy plus A ciecie to pewnie tylko po kwitnieniu, bo ona tylko raz kwitnie?
Strasze, bo sie naczytalam, bo tez o plocie kiedys tam myslalam. Zobacze u Ciebie za piec lat jak to bedzie wygladac
ryska 21:29, 18 maj 2017

Moja Rose de Rescht mocno obmarzła wiosną, potem dopadły ją mszyce. Wytępiłam je wodą z mlekiem i mydłem potasowym i dziś już ma pączki
Twardzielka
Ten specyfik nie zadziałał niestety na skoczka, który zaś zadomowił się na Schneekoppe.
I co radzisz Ewa z ekologicznych środków na te paskudy?
Makusia 21:31, 18 maj 2017

Takie mam pytanie- gdzie się kupuje to mydło potasowe? W ogrodniczym? W kosmetycznym? Jaka to ma konsystencję?
21:44, 18 maj 2017
jak towarzystwo bylinowe? ruszyły spotkania?
jolanka 21:48, 18 maj 2017

Ewa, wyobraź sobie, że moja Minerwa, ta co kwitła zimą w garażu teraz ma już pąki Terminatorka z niej niesamowita.
Anda 22:26, 18 maj 2017

ryska napisał(a)
Moja Rose de Rescht mocno obmarzła wiosną, potem dopadły ją mszyce. Wytępiłam je wodą z mlekiem i mydłem potasowym i dziś już ma pączki
Twardzielka
Ten specyfik nie zadziałał niestety na skoczka, który zaś zadomowił się na Schneekoppe.
I co radzisz Ewa z ekologicznych środków na te paskudy?

Reniu, a jesteś pewna że to skoczek? Bo ten występuje bardziej latem. Może to przędziorek? Objawy są podobne, ale skoczka bardziej widać.
Jeśli to skoczek, to podlewaj rośliny wyciągiem z Neem. Ja mam w proszku, nie jako olej. Wsypuję proszek do konewki, mieszam i zostawiam na trzy godziny, a potem tym podlewam.
Jeśli to przędziorek to możesz użyć oleju z Neem wg przepisu, ale jeszcze nigdy olejku nie używałam i tym pryskać. Możesz też zrobić wyciąg/herbatkę ( zalewasz gorącą wodą i zostawiasz na noc, potem odcedzasz) z pokrzywy, dużej ilości czosnku i cebuli, i tym pryskać, najlepiej tak co dwa dni. Czasem u mnie wystarczyło mocne, parokrotne spryskanie róży wodą i już wtedy sie skoczki wynosiły.
Poza tym zawsze liczę na to, że pomogą jakieś pożyteczne owady
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies