Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 17:20, 11 lut 2024

Jolu, droga jest piaszczysta, a lasek naprzeciwko jeszcze nie wycięty przez nowych właścicieli...Ale gdy zaczną budować to pewnie krajobraz się zmieni...

Joku 17:30, 11 lut 2024

Rozpoznaję twój domek po koniczynce .
Doceniam teraz moja ulicę należącą do gminy. Na początku mieliśmy nieutwardzoną ze strasznymi kałużami. Co prawda gmina stale poprawiała ale wystarczało to na krótko, do pierwszego deszczu.
Szkoda będzie tych sosenek. I kto to pisze? Sama swoją wycięłam.
Rumianka 17:51, 11 lut 2024

Szkoda, szkoda, ale każdy robi u siebie to co mu pasuje, prawda?
Magara 23:37, 11 lut 2024

Rumianko, chyba masz rację, że szkopuł tkwi tam gdzie myślisz, że tkwi

W temacie służebności - z tego co kojarzę, skoro zrobił służebność to dalej jest właścicielem drogi (zapewne działka drogowa ma odrębną KW) więc teoretycznie ma obowiązek o nią dbać i możecie nawet wystąpić na drogę sądową - wiem, wiem, pomysł utopijny, ale zawsze jest światełko w tunelu

U nas było podobnie - początkowo właściciel terenu ustanawiał służebności ale później zmądrzał i sprzedawał działki razem z udziałem w drodze - w ten sposób pozbył się problemu posiadania działki drogowej, a "my wszyscy" staliśmy się jej właścicielami - on nie płaci podatku od działki drogowej, nie musi o nią dbać, a właścicieli "drogi" jest tylu, że nie idzie się dogadać
Rumianka 15:08, 12 lut 2024

Magara, swoją wypowiedzią trafiłaś w punkt...tak właśnie jest. Właściciel w trakcie sprzedaży działek "staje na rzęsach", żeby interesy doprowadzić do finału...a później niech się dzieje wola nieba...z nią się zawsze zgodzić trzeba.
A póki co, trzeba czekać na unormowanie pogody.
basia3012 20:15, 12 lut 2024

Elisko, u nas też pada i pada. Już było ładnie a potem znowu biało i znowu deszcz. Ale ja trochę zaczęłam już przeróbki. Wykopałam kilka krzewów, lubię przesadzanki.
Mam nadzieję, że z zabkiem już dobrze? Przygoda trochę wesoła ale trzeba teraz naprawiać.
Rumianka 21:16, 12 lut 2024

Basiu, u nas straszna huśtawka pogodowa, dziś już nie ma śladu śniegu...a jeszcze wczoraj był jego nadmiar...Mnie też czekają przesadzanki "zużytych" wrzosów w koniczynce. Najgorsze jest wybieranie ręczne kamyczków, którymi podsypałam przed laty te wrzosy. W ich miejsce muszę posadzić na obwódkę coś innego, decyzja jeszcze nie zapadła.
hankaandrus_44 17:05, 13 lut 2024

ozdrawiam z niedalekiej odległości. Śniegu nie mam ,i nawet słońce na chwilę wyjrzało.

Nadszedł czas prac ręcznych w ogrodzie. Życzę miłego wiosennego przebudzenia.
Rumianka 21:21, 13 lut 2024

Dziękuję Hanuś za zimowo-wiosenną wizytę. Prace ręczne w ogrodzie muszą jeszcze zaczekać, bo jak na razie w łapki zimno...Pozdrawiam.
Basieksp 22:15, 13 lut 2024

U nas podobnie, ale dziś po pracy szybko cały pojemnik sucholców z tuii wygrabiłam, bo jutro bio wywożą, nie chciałam by pusty był taka moja mobilizacja strasznie dużo tego mam, znowu pewnie z kilkanaście worków tego będzie.