Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

nyna76 03:53, 02 maj 2020

Reniu, w środku to ja widzę piękne poidło dla ptaków .... DIY by eM .....

ofkors.

Przepięknie to już wygląda.

Przy ścieżce to ja widzę niskie zioła.

antracyt 08:08, 02 maj 2020

Bardzo fajne te nowe koncepcje
AsiaK_Z 08:37, 02 maj 2020

Renia, wszystkie projekty fajne, ale wybrałbym 3 - bez dodatkowych przejść. Poidło dla ptaków - jak Ania pisze, a wokół rośliny miododajne
Kokesz 22:27, 02 maj 2020

Poidło na widoku odpada...bo zaraz ukradną Ten okrąg w środku ma 3 m średnicy, duży jest, dlatego pytałam, czy jakieś drzewko ma tam sens?
Drugą opcją jest okrągły kwietnik...
Napia 22:08, 03 maj 2020

A może zielnik w środku
Kokesz 22:20, 03 maj 2020

Napia napisał(a)
A może zielnik w środku

Też o tym myślałam

Ale też o kwietniku, takim niewielkim, z jakąś rośliną (jeszcze nie wiem jaką) podsadzoną tulipanami wykopanymi z tego trawnika, są to stare odmiany, które kwitną co roku. Ewa Anda sugeruje różę na pniu...Zobaczę, jak wytyczymy kwatery ile tam będzie miejsca, żeby swobodnie przechodzić. Na razie jest taka skała, że szpadla wbić nie można eM mi się zajedzie...czym można to przekopać zamiast eMem?
Kokesz 22:30, 03 maj 2020

Ja chyba też jestem za 3 projektem, będzie wygodniej sięgnąć do środka rabat.
Na razie tak na szybko, będzie przygotowana rabata wzdłuż tuj sąsiadki, czyli ta po lewej stronie, bo muszę gdzieś posadzić pomidory
Kokesz 23:34, 03 maj 2020

A to mój obecny warzywnik za nim jest koniec mojego ogródka i zaczyna się ogródek z czterema wielkimi świerkami, który niedawno przygarnęłam.
Tam też stoją moje kompostowniki.

I z drugiej strony

I zioła na rabacie: żółte oregano, tymianek i laur

galgAsia 09:36, 04 maj 2020

Renia, zrób w środku ziołowego ślimaka
Anitka 10:14, 04 maj 2020

Reniu gratuluje powiększenia areału o dwie działki.
Jestem za wersja trzecią. Na środku tego koła trzeba coś umieścić. Porównałam sobie to koło z wielkością tego poniżej tarasu i takie o średnicy 3 m jest naprawdę wielkie. A może w środku zrobić koło o średnicy 80 cm. Pozostanie po 110 cm do przechodzenia z każdej strony. Może jakieś drzewko owocowe kolumnowe, np. jabłoń. Fajny ten pomysł z ślimakiem ziołowym. Róża na pniu też fajna, tylko nie sadź pod nią ziół ze względu na mszyce.
Jeszcze można by w tym kole jedną z tych twoich kulek na pniu wsadzić, a pod nią coś kwitnącego albo zioła. A dwoma pozostałymi zaakcentować wejście do tej części z warzywnikiem a pod nimi np. "śmierdziuszki". Albo wsadzić je tam gdzie na starej działce masz część warzywną. Nie wiem czy będzie tam teraz przejście do działki nr 2 ze świerkami.

Można też zmniejszyć do koło w środku i wciągnąć te rabaty bardziej do środka. Wszystko zależy czy takie ilość rabat ci wystarczy. Pewnie wyjdzie z czasem. Jeśli koło będzie trawiaste to zawsze możecie je zmniejszyć i powiększyć rabaty.