Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Ania111 08:21, 12 maj 2021

Kokesz napisał(a)
Chyba nie doradzę, bo u mnie trochę prowizorka, układałam je razu w ziemi bez żadnej podsypki żwirowej i bez dobijania młotem.
Najlepiej układać najpierw duże kamienie w miejscu stawiania kroków i później uzupełniać mniejszymi. Jak są duże to wchodzą głęboko w ziemię i są stabilne.
Mam też cienkie plastry z ciętego kamienia polnego na innej ścieżce. Też fajne.
eM kupił właśnie ciężki młot do łupania kamieni bo u nas w okolicy są pola i sporo dużych leży ale nie do ruszenia. Ciekawe jak mu robota pójdzie

Renatka ,
A jakaś włóknina pod kamieniami ?

No , faktycznie - nie pomyślałam o tak oczywistym rozwiązaniu
Jak położenie dużych a później małych ,
Jak dobrze ,że przyszłam prosić o poradę

Kokesz 08:27, 12 maj 2021

U mnie nie ma żadnej włókniny.
Ania111 08:32, 12 maj 2021

Kokesz napisał(a)
U mnie nie ma żadnej włókniny.

Renia , a co z chwastami ???
inka74 11:13, 12 maj 2021

wydaje mi się, że jak przeniesiesz beczkę bliżej brzegu to jeszcze bardziej będzie cię irytowała. A jak do niej spływa woda?
Kokesz 12:33, 12 maj 2021

Ania111 napisał(a)

Renia , a co z chwastami ???

Bedę ręcznie wybierać...
Kokesz 12:36, 12 maj 2021

inka74 napisał(a)
wydaje mi się, że jak przeniesiesz beczkę bliżej brzegu to jeszcze bardziej będzie cię irytowała. A jak do niej spływa woda?

Takie
coś będzie. Dotychczas rozkładaliśmy folię na ziemi i spływała nią woda do beczki. To rozwiązanie będzie lepsze.

Wczoraj posadziłam tam rośliny od Helen ale muszą się rozrosnąć.
Na razie tam jeszcze pusto bo brakuje jakiegoś wyższego krzewu.
Myślę...

antracyt 12:41, 12 maj 2021

Myśl, myśl
sylwia_slomc... 12:54, 12 maj 2021

Kokesz napisał(a)
Poszerzyłam rabatę, tzn eM poszerzył i teraz mam dylemat...
Powiększyła się mniej więcej o 2 x 2 m, niby im większa tym lepsza ale jakaś za duża mi wyszła, tzn za głęboka, chyba...
Brakuje mi pomysłu na tyły, co będzie pasować przed żywopłotem z tuji i po prawej z ligustra od sąsiada.
W rogu po prawej pasuje mi jakiś krzew, mam trzy forsycje Maluch do zagospodarowania...
Może dereń...mam Sibirica Variegata, Sibirica Aureum, Winter Beauty
A z lewej coś zimozielonego, kosodrzewina?
Na środku "szuflada" pod którą jest beczka na deszczówkę jej oczywiście nie będzie, a beczka będzie osłonięta zieloną hakone Nikolas.

Do dyspozycji mam turzyce, hosty, bodziszki, molinie, hakone, paprocie, tawułki, hortensje ogrodowe, liliowce, żurawki, przywrotnik ostroklapowy.

A nie myślałaś by na tej beczce ustawić jakiś element dekoracyjny i od prawej strony jakby przed ligustrem sąsiada poprowadzić do niego ścieżynkę w rabacie? Na tle żywopłotu taki element dobrze by wyglądał cały rok, beczkę ukryje można go dookoła podsadzić roślinami, a ścieżka sprawiałaby wrażenie, że można iść dalej w ogród. Wiem, mieszam Ci w planach, ale może warto pomyśleć jeszcze...
MiluniaB 13:07, 12 maj 2021

Renia - zostaw tą beczkę w spokoju. Nigdzie nie znajdziesz dla niej miejsca w którym będzie Ci odpowiadać i nie będzie Cię denerwować. Ja mam w ogrodzie 3 dekle niczym nie przysłonięte i przestały mnie denerwować, bo wiem, że muszą tam być. Jeden w żwirku, dwa pozostałe na rabatach - mają całkiem przyzwoite przykrycia. Nigdy mi nawet przez myśl nie przeszło, żeby coś na nich stawiać, bo dopiero wówczas by były wyeksponowane
Kokesz 13:34, 12 maj 2021

Sylwia, myślę, że na tak maleńkiej przestrzeni, druga ścieżka to byłoby za dużo...
Zuza, była i widziała, może ocenić
Mirella, podobają mi się misy w ogrodzie i chciałam na tym deklu taką ustawić. Jedną małą mam ale tam za mała.
Moja teraz była aż za mocno wyeksponowana