Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 16:33, 12 lis 2015

Dorota123 napisał(a)
Tak jak Hanka miałam pewne wątpliwości, czy sama świecznica będzie wystarczająca z pęcherznicą mi się podoba. Będzie barwna plama cały sezon przed nią mogła by być świecznica. Na kolejnym rysunku są berberysy, nie wiem czy dobrze pamiętam, ze długość tej donicy to 6m, żeby z berberysów utworzyć tak dużą barwną plamę musiałabyś posadzić kilka sadzonek obok siebie. Jestem za pierwszą wersją, tylko pod murem wsadź pęcherznicę. Jak będziesz zamawiać czosnki, pomyśl też o tulipanach. Trawy masz jeszcze małe, więc wiosną można ożywić to miejsce cebulowymi, tylko zachowaj jedną tonację (jaśniejsze i ciemniejsze plamami)później trawy rozrosną się i zakryją brzydkie liście cebulowych.
Ja zamówiłam dużo za 152zł, jak przyślą zrobię zdjęcia spodziewam się w poniedziałek lub wtorek.

Cebule w innym ogródku posadziłam dopiero w tym roku - pod trawami czerwone tulipany - ciekawa jestem co z tego będzie.
Co do wersji nr.1 to jeszcze coś pokombinuję.
A donica owszem ma 6,5m ale jest wąska - 2,5m. Wydaje mi się, że powinnam wybrać - bo dwie to za dużo. Chcę mieć ozdobę cały sezon - to chyba pęcherznica bardziej tam pasuje.
Sylvana 16:35, 12 lis 2015

Kasya napisał(a)

nie wolno zasypywac krecich norek bo zaraz kopia obok
mozna tylko ziemie zdjąc a wyjscie otwarte zostawic

Jak zostawiałam otwarte, to natychmiast naprawiał klimę - nowym kopczykiem.
Makao_J 16:39, 12 lis 2015

Sylvana napisał(a)

Jak zostawiałam otwarte, to natychmiast naprawiał klimę - nowym kopczykiem.

Haha Dobre
Sylvana 16:40, 12 lis 2015

Makao_J napisał(a)
Ten pierwszy pomysł jest najlepszy. Według mnie.
Trochę szerzej rozstawić te szmaragdy i rutewka da radę. U mnie dwa szmaragdy rosną obok siebie 10 lat - tnę je w stożki i zajmują 2,5m. Jak tak patrzę i porównuję to wszystko powinno się zmieść. Wyrysuj sobie kółka na rabacie i zobaczysz czy wyjdzie.
Ewentualnie zmienisz brzegową roślinność.
Możesz mieć problem z jałowcem bo gęsto się rozrasta.

Kółka już rysowałam, ale nie przyjęłam takiej wielkości szmaragdów - mój 10 letni ma średnicę 1m, nie ciachany.
A żeby przesadzić tuje musiałabym też ruszyć Rh, bo się pogniotą.

W sprawie jałowca - gęsto to dobrze, tylko czytałam, że wooolno.
Makao_J 16:51, 12 lis 2015

No jakbyś je rozsunęła to może byłoby ok. No nie wiem. Tym bardziej pęcherznica nie pasuje. A może berberys w środek szmaragdów, tylko kolumnowy np. Orange Rocket. i może gdzieś po bokach jeszcze. Chyba rysowałaś coś takiego tylko z berberysem w formie kuli. A ten kolumnowy nie jest ekspansywny i może sobie spokojnie rosnąć.
Mala_Mi 17:53, 12 lis 2015

Wpadam z rewizytą.. ale czasu bak to tym razem tak tylko na szybko.

Pięknie rysujesz

Kreta główne pożywienie to dżdżownice, a jak jest opuchlak i wpadnie do dzioba to też go zje. Kret jest tam gdzie pożywienie czyli dżdżownice. To z dżdżownic robi sobie spiżarnie na zimę, a nie z opuchlaków.
Cytat z Wikipedii

Buduje podziemne gniazdo z mchu i trawy (czasem uzupełnione pionowym tunelem sięgającym wód gruntowych – rodzajem "studni"), obok którego znajduje się "spiżarnia", w której gromadzi żywe, unieruchomione dżdżownice (z umiejętnie podciętym zwojem nerwowym). Komora taka, w której znajduje się kilkaset dżdżownic, stanowi zapas pożywienia na zimę.

Amen

Przy tujach nie sadziłabym niczego co ma liście przez cały sezon.. bo tam tuja zbrązowieje.

Reszta kwestia gustu

Żurawki na słońcu wszystkie kiepsko rosną. I szkoda słonecznej rabaty na żurawki.
Żurawki = opuchlaki.. wcześniej czy później. Tu już nie mam złudzeń.

Więcej nie mędrkuję, bo ... czas mam ograniczony, ale z miłą chęcią jeszcze tu zajrzę A przy większym komforcie czasowym nawet mogę i swoje 3 grosze powtykać, bo jestem ten typ co czasami lubi zabierać głos O ile się choć trochę na tym znam.

Czosnki co kilka lat psuje wykopać.. ale radzą sobie dobrze długo w jednym miejscu.

Sylvana 20:12, 12 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)
Wpadam z rewizytą.. ale czasu bak to tym razem tak tylko na szybko.

Bardzo mi miło - witaj
(mój synek bardzo lubi Małą Mi i Hatifnatów )

Pięknie rysujesz

Dziękuję

Kreta główne pożywienie to dżdżownice, a jak jest opuchlak i wpadnie do dzioba to też go zje. Kret jest tam gdzie pożywienie czyli dżdżownice. To z dżdżownic robi sobie spiżarnie na zimę, a nie z opuchlaków.
Cytat z Wikipedii

Mam pod dostatkiem jednego i drugiego, tylko ruszysz łopatą a już jest kilka tasiemek - więc kreta łatwo się nie pozbędę

Amen

Przy tujach nie sadziłabym niczego co ma liście przez cały sezon.. bo tam tuja zbrązowieje.

No i namotałaś
Ale dzięki temu powstaje koncepcja nr.4

Reszta kwestia gustu

Żurawki na słońcu wszystkie kiepsko rosną. I szkoda słonecznej rabaty na żurawki.
Żurawki = opuchlaki.. wcześniej czy później. Tu już nie mam złudzeń.

Nie pamiętam dokładnie jakie to odmiany ale rosły tego lata na patelni i są ze 3 razy większe niż wiosną - ani jeden listek się nie przypalił. Dość mocno były zlewane wodą - może dlatego

Więcej nie mędrkuję, bo ... czas mam ograniczony, ale z miłą chęcią jeszcze tu zajrzę A przy większym komforcie czasowym nawet mogę i swoje 3 grosze powtykać, bo jestem ten typ co czasami lubi zabierać głos O ile się choć trochę na tym znam.

Wpadaj częściej i dorzucaj nawet 4 grosze

Czosnki co kilka lat psuje wykopać.. ale radzą sobie dobrze długo w jednym miejscu.

Krótko, ale na temat - dzięki

Sylvana 20:14, 12 lis 2015

Makao_J napisał(a)
No jakbyś je rozsunęła to może byłoby ok. No nie wiem. Tym bardziej pęcherznica nie pasuje. A może berberys w środek szmaragdów, tylko kolumnowy np. Orange Rocket. i może gdzieś po bokach jeszcze. Chyba rysowałaś coś takiego tylko z berberysem w formie kuli. A ten kolumnowy nie jest ekspansywny i może sobie spokojnie rosnąć.

Uwzględniam Twoje uwagi, dorzucam jeszcze 3 grosze Małej Mi i robię coś innego od początku.
Jak wypocę to wrzucę.
Kasya 20:50, 12 lis 2015

Sylwia, ja swojego nutkajskiego posadzilam rok temu na jesieni
W tym sezonie urósł poł metra
kamila66 21:25, 12 lis 2015

Kasya napisał(a)
Sylwia, ja swojego nutkajskiego posadzilam rok temu na jesieni
W tym sezonie urósł poł metra

A mój przez 3 lata 3 cm.