Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Dominika11 17:21, 08 gru 2015

te trzmieliny zajebiście wyglądają
Sylvana 17:25, 08 gru 2015

Dzięki, podoba mi się w nich jeszcze to, że są zimozielone...i nawet nie mam żalu, że nie kwitną
Agania 19:44, 08 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Agatko, chyba Cię nie wspomogę tak jakbyś chciała.

U mnie nie ma folii, podłoże jest gliniaste i woda nie ucieka, a wręcz przeciwnie... na wiosnę, po roztopach staw zawsze wylewa i trzeba go odpompowywać....i to są moje chwile zwątpienia....radość jest kiedy mój mały szkrabik zasuwa z kółeczkiem uchachany od ucha do ucha.
Powierzchnia....jestem w trakcie mierzenia wszystkiego i wrzucania do kompa...teraz jeszcze nie wiem.
Pomp nie posiadam, wszystko się samo reguluje....są ryby, rośliny (w specjalnych płytszych miejscach) i wszelkie wodne stworzenia - żaby na kilogramy, zaskrońce, ważki, pływaczki (nie wiem jak się nazywają...takie duże czarne żuki z długimi nogami) i nie wiem nawet co tam jeszcze.
Przylatuje dzikie ptactwo - kaczki, czapla, był nawet kormoran...i zawsze coś na sobie przyniosą, a potem np. zakwita mi hiacynt wodny, którego nie sadziłam, albo na płyciźnie znalazłam kiedyś ogromnego małża (był kilka lat i zimował, ale teraz została już sama muszla, chyba już stary był).
Kiedy jest bardzo gorąco to woda kwitnie...robi się zielona...i pomimo roślinności tak sie dzieje, a potem przechodzi.
Moja ciotka (też ma staw), miała tak samo i "podłączyła" do stawu sztuczną rzeczkę. Woda w ruchu nie kwitnie, ale ja nie mam miejsca na to i muszę zgrzytać zębami jak patrzę na tą zieleń....ale to natura a nie basen.

A to mój pozujący Kormoran

Bardzo mi miło się zrobiło, że mi tyle opowiedziałaś o swoim stawie, lubię naturalne zbiorniki i szuwarkowe życie, a możesz mi jeszcze napisać czym utwardzałaś sam zbiornik, jak nie na folii, czy brzegi ci się nie osuwają?
Kłopot wiosną, ale kormoran pięknie zapozował
sylwia_slomc... 20:02, 08 gru 2015

Tu u mnie masz irgę dammera i trzmielinę , sąsiadują ze sobą irgha była sadzona na środku rabaty dwa lata temu dwie gałązeczki ....zobacz jak szybko wszystko przykryła i zaczęła się wspinać ....tylko ja jej nie puszczam wyżej, dopasowuje się do kształtu podłoża gałązkami i cały rok dekoracyjna , a jeszcze wiosną kwitnie , a jesienią czerwone koraliki - choć moja akurat jeszcze słabo. A trzmielina była gałązeczka posadzona pod ściana i wybrała drogę do góry

Sylvana 20:04, 08 gru 2015

Agania napisał(a)

Bardzo mi miło się zrobiło, że mi tyle opowiedziałaś o swoim stawie, lubię naturalne zbiorniki i szuwarkowe życie, a możesz mi jeszcze napisać czym utwardzałaś sam zbiornik, jak nie na folii, czy brzegi ci się nie osuwają?
Kłopot wiosną, ale kormoran pięknie zapozował

Ściany stawu są z kamienia aż do samego dna, za kamieniami jest zbrojony beton....więc ta konstrukcja napewno mnie przeżyje. Na dnie nie trzeba było nic...jest glina i to taka pod kilofek, a na to piasek i koniec.
Sylvana 20:08, 08 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Tu u mnie masz irgę dammera i trzmielinę , sąsiadują ze sobą irgha była sadzona na środku rabaty dwa lata temu dwie gałązeczki ....zobacz jak szybko wszystko przykryła i zaczęła się wspinać ....tylko ja jej nie puszczam wyżej, dopasowuje się do kształtu podłoża gałązkami i cały rok dekoracyjna , a jeszcze wiosną kwitnie , a jesienią czerwone koraliki - choć moja akurat jeszcze słabo. A trzmielina była gałązeczka posadzona pod ściana i wybrała drogę do góry

Może i rzeczywiście macie wszyscy rację z tą irgą....
U ciebie fajnie wygląda i kolorystycznie z trzmieliną pasuje
sylwia_slomc... 20:13, 08 gru 2015

No to usunę , żeby Ci nie zaśmiecać
Sylvana 20:17, 08 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
No to usunę , żeby Ci nie zaśmiecać

Co usunę...jak usunę...nic nie usuwaj...sio
sylwia_slomc... 20:33, 08 gru 2015

Sylvana 19:16, 09 gru 2015

U Wszystkich tematy albo Świąteczne albo wspominkowe.
Na Święta jeszcze u mnie przyjdzie czas...na razie wiosenno - letnie wspominki na poprawienie humoru.

Moi mali mieszkańcy....