Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Anda 13:59, 06 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Będę Ewuniu, ale dokoła stawu mam... nie wiem ile metrów dokładnie...ale będzie to liczba trzy cyfrowa, więc zmieści się wszystko.
W jednym miejscu jest słoneczko, gdzie indziej brak...więc kombinuję z różnymi gatunkami.

Mój tymianek jest jakiś niewydarzony...tyle ile go było w doniczce w sklepie...tyle mam już drugi sezon
Nie mam bladego pojęcia jaka to odmiana

Myślałam jeszcze o:
"Gęsiówka macedońska - Old-Gold"
"Rdest pokrewny"
"Runianka japońska - variegata"
"Zawciąg jałowcolistny - Bevans Variety" - nie wiem czy się zwiesza

Może znasz coś z tego i podpowiesz

Szkoda, że Twój tymianek taki leniwy No ale może się jeszcze obudzi.

Tych innych roślin nie znam, ale ponieważ nie znam, to zaczęłam czytać na ich temat.

Gęsiówka śliczna, ale dużo jej trzeba posadzić, bo się aż tak szeroko nie rozprzestrzenia.

Rdest w pierwszych latach ładnie kwitnie, dziko się rozprzestrzenia. W zimie lubi być przykryty śniegiem, a jak nie jest to brązowieje i dopiero w maju wypuszcza nowe liście. Nie lubi upałów, lubi półcień i wilgoć.

Runianka też lubi cień i wilgoć. Bardzo dobrze znosi mrozy i szybko się rozprzestrzenia. Jest zimozielona.

O zawciągu nic ciekawego nie znalazłam, oprócz tego, że polecany jest na skalniaki.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao_J 09:48, 07 gru 2015

Trochę mnie załamałyście tym rozrostem rdesta. No nic, zobaczymy. Posadziłam go pod tujami by zrobił dywan. Może nie będzie tak źle.
Anda 10:03, 07 gru 2015

Makao_J napisał(a)
Trochę mnie załamałyście tym rozrostem rdesta. No nic, zobaczymy. Posadziłam go pod tujami by zrobił dywan. Może nie będzie tak źle.

Aniu, nie zalamuj sie Nie mam rdestu, napisalam tylko to, co przeczytalam. Moze u Ciebie jednak nie bedzie tak zle. Mam maly ogrod i boje sie go posadzic, ale Ty masz chyba wiekszy, wiec tak szybko Ci wszystkiego nie zarosnie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Sylvana 10:14, 07 gru 2015

Agania napisał(a)
Chciałabym poznać zalety i negatywy, te dobre i złe strony, jak poradzić sobie z ukryciem foli, każde chwile zwątpienia i radości, jaka powierzchnia i jaki filtr i pompa, jaką moc...dużo tego

Agatko, chyba Cię nie wspomogę tak jakbyś chciała.

U mnie nie ma folii, podłoże jest gliniaste i woda nie ucieka, a wręcz przeciwnie... na wiosnę, po roztopach staw zawsze wylewa i trzeba go odpompowywać....i to są moje chwile zwątpienia....radość jest kiedy mój mały szkrabik zasuwa z kółeczkiem uchachany od ucha do ucha.
Powierzchnia....jestem w trakcie mierzenia wszystkiego i wrzucania do kompa...teraz jeszcze nie wiem.
Pomp nie posiadam, wszystko się samo reguluje....są ryby, rośliny (w specjalnych płytszych miejscach) i wszelkie wodne stworzenia - żaby na kilogramy, zaskrońce, ważki, pływaczki (nie wiem jak się nazywają...takie duże czarne żuki z długimi nogami) i nie wiem nawet co tam jeszcze.
Przylatuje dzikie ptactwo - kaczki, czapla, był nawet kormoran...i zawsze coś na sobie przyniosą, a potem np. zakwita mi hiacynt wodny, którego nie sadziłam, albo na płyciźnie znalazłam kiedyś ogromnego małża (był kilka lat i zimował, ale teraz została już sama muszla, chyba już stary był).
Kiedy jest bardzo gorąco to woda kwitnie...robi się zielona...i pomimo roślinności tak sie dzieje, a potem przechodzi.
Moja ciotka (też ma staw), miała tak samo i "podłączyła" do stawu sztuczną rzeczkę. Woda w ruchu nie kwitnie, ale ja nie mam miejsca na to i muszę zgrzytać zębami jak patrzę na tą zieleń....ale to natura a nie basen.

A to mój pozujący Kormoran

Sylvana 10:15, 07 gru 2015

Milka napisał(a)

I u mnie znowu ryją
tez plewię i kanty po ciemku robię

Sylwia, dałam odpowiedź odnośnie wisterii
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2408-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-czii?page=2918#post_3

BARDZO dziękuję, aż takiej obfitości wiedzy się nie spodziewałam
Makao_J 10:16, 07 gru 2015

Musiałam skoczyć do Twojego wątku Ewcia żeby ocenić. Wielkość może być podobna na pierwszy rzut oka ale dokładnie będę wiedzieć jak przeczytam u Ciebie wszystko.
Ale dzięki za słowa otuchy.
Sylvana 10:17, 07 gru 2015

Makao_J napisał(a)

Pod tujami to chyba może sobie szaleć....i tak nic więcej tam pewnie nie planujesz
Sylvana 10:19, 07 gru 2015

Makao_J napisał(a)
Musiałam skoczyć do Twojego wątku Ewcia żeby ocenić. Wielkość może być podobna na pierwszy rzut oka ale dokładnie będę wiedzieć jak przeczytam u Ciebie wszystko.
Ale dzięki za słowa otuchy.

Tuje mają korzonki na samym wierzchu, zabiorą mu sporo wody to może nie bedzie aż tak się rozrastał
ag_zie 10:20, 07 gru 2015

Pięknego gościa miałaś!
Makao_J 10:21, 07 gru 2015

Zazdraszczam stawu. Widok takich ptaków zapiera dech w piersiach. To musi być cudowne uczucie widzieć to w realu.