Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 00:12, 11 gru 2015

Proszę o pomoc w identyfikacji.

Wiem, że to pieris....ale nie wiem jaka odmiana.....
Muszę wiedzieć jak duże to urośnie.
W necie znalazłam podobne z informacją, 1m wysokości, a gdzie indziej, że do 3m wysokości i rozpiętości.
Spora rozbieżność.
Nie wiem czy nie powinnam przesadzić....więc jeśli ktoś wie to proszę o pomoc.

Ta odmiana ma czerwone przyrosty, które później przebarwiają się na żółto, aby w końcu osiągnąć właściwą zieloną barwę.

anabuko1 08:37, 11 gru 2015

Piękny pieris
Sylvana napisał(a)
W ziemi znajduję czasami wielkie białe "rogaliczki", a potem pewnie przeistaczają się w to.

Czy ktoś wie co to i czy szkodzi....duże jest.

A ten czarny chrząszcz, to chyba Biegacz skórzasty.Ale jaki jest to nie wiem.Poczytaj,,coś na pewno znajdziesz o nim
Anda 08:48, 11 gru 2015

Te rogaliczki białe to jakieś pędraki, może chrząszcza majowego, albo tego biegacza właśnie. Pędraki często podjadają korzonki. Jak ich za dużo to dla roślin niedobrze. Jeśli masz dużo ptakow w ogrodzie, to pewnie jednak równowaga ekologiczna jest zachowana i nie ma powodu do obaw
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Sylvana 10:37, 11 gru 2015

anabuko1 napisał(a)
Piękny pieris

A ten czarny chrząszcz, to chyba Biegacz skórzasty.Ale jaki jest to nie wiem.Poczytaj,,coś na pewno znajdziesz o nim

Masz rację.
Jednak te białe to nie są larwy Biegacza, jego larwy są czarne.
Z Wiki: Gatunek zagrożony, objęty częściową ochroną gatunkową...w ogrodach występuje żadko......................a u mnie sobie mieszka
Sylvana 10:45, 11 gru 2015

Anda napisał(a)
Te rogaliczki białe to jakieś pędraki, może chrząszcza majowego, albo tego biegacza właśnie. Pędraki często podjadają korzonki. Jak ich za dużo to dla roślin niedobrze. Jeśli masz dużo ptakow w ogrodzie, to pewnie jednak równowaga ekologiczna jest zachowana i nie ma powodu do obaw

Szukam co to może być te białe spaślaczki.
Jak coś sadziłam, to je wyrzucałam do stawu....niech sobie ryby zjedzą trochę mięska.
One mają taką paszczę, że jak nic wcinają wszystko co im tam wpadnie.
Kosy mi ciągle korę rozgrzebują.....może właśnie tego szukają.

Znalazłam jeszcze....może komuś się przyda....opis do Biegacza

Biegacz skórzasty jest największym naszym chrząszczem z rodziny biegaczowatych 30-40 mm. Wierzch ciała matowo-czarny z wyraźnymi zmarszczkami na pokrywach. Druga para skrzydeł uwsteczniona-brak zdolności do lotu, w związku z czym polują biegając po ziemi. Występuje w lasach liściastych i mieszanych, rzadko w ogrodach. Prowadzi nocny tryb życia, jest drapieżnikiem. Dzień spędza ukryty pod kamieniami, we mchu, pod leżącymi pniami i korą drzew. Pożywieniem biegacza skórzastego są dżdżownice, ślimaki i różne owady, w tym również i szkodliwe. Swoje ofiary najpierw oblewa sokami trawiennymi, potem zjada nadtrawiony wstępnie pokarm. Schwytany broni się wystrzykując na przeciwnika cuchnące i żrące soki trawienne. Może również boleśnie uszczypnąć silnymi żuwaczkami. Zimują w zmurszałych pniach, szczególnie w dość zaawansowanym stadium rozkładu. Można je tu spotkać w większych grupach, lecz każdy osobnik ma swoją komorę, w której może przetrwać temperaturę do -25O C.
Sylvana 12:46, 11 gru 2015

Anda napisał(a)

Znalazłam...te pędraki to larwy chrabąszcza majowego
Chyba przestanę się tak gniewać na mojego kreta
Sylvana 13:01, 11 gru 2015

U mnie dziś lekko podmroziło -2...ale za to słoneczko się uśmiecha

Sylvana 13:03, 11 gru 2015

I jeszcze trochę kolorku......

Milka 13:11, 11 gru 2015

Pięknie polukrowało foto ślimaków mnie zachwyciło, a takie szkodniki
Sylvana 13:16, 11 gru 2015

Milka napisał(a)
Pięknie polukrowało foto ślimaków mnie zachwyciło, a takie szkodniki

Mróz jest największym artystą