Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 22:48, 15 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia no co ty , a remont , a budowa Ale chciałabym cieszyć się już ładnym ogrodem w którym rośliny są widoczne.....ciekawa jestem jak mi to wyjdzie

Remonty robi się szybciej niż urządza ogród - przynajmniej u mnie tak to wygląda. Masz wyobraźnię i myślę, że dobrze wiesz jak to wyjdzie. U Ciebie wszystko szybko rośnie (patrz np.magnolia) i nim się obejrzysz, będziesz musiała coś przerzedzić
Sylvana 22:55, 15 gru 2015

Mala_Mi napisał(a)
Byliny mają tę zaletę, że rosną szybciorem.

Jakby nawet coś małego sobie siedziało w ziemi, ale siedziało....to już bym mogła cierpliwie poczekać. Kłopot w tym, że nie siedzi
Niestety byliny są u mnie na dokładkę. Potrzebuję duuuużo większych roślin.

Mam 3 derenie, które wszystkim zawadzają i suszą mi głowę, żeby je wywalić, bo podobno na środku rosną. Ja je lubię i nie bardzo mi się uśmiecha tak je dziabać. Gdyby mi się udało chociaż jakoś je rozmnożyć....może wiesz jak?
Czytałam, że gałązka....ukorzeniacz...doniczka.....próbowałam i d...a.
Może bym wkleiła taki szczepek do kompostownika - rozświetliłby tą dziurę
???

Rumianka 22:59, 15 gru 2015

Ufff... rozbolały mnie nogi...przelazłam jeszcze raz od poczatku cały Twój wątek...zajrzałam pod każde drzewo...wodę omijałam, bo ja się bojam...i jak widzisz siedzę na schodach...uff...

Sylvana 23:05, 15 gru 2015

Rumianka napisał(a)
Ufff... rozbolały mnie nogi...przelazłam jeszcze raz od poczatku cały Twój wątek...zajrzałam pod każde drzewo...wodę omijałam, bo ja się bojam...i jak widzisz siedzę na schodach...uff...

Noooo - twarda z Ciebie zawodniczka. Każde mówisz....a wcale nie...bo nie wszystkie pokazałam...hi hi
Schodki teraz zimne jeszcze wilka złapiesz
margaretka3 23:07, 15 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Mam 3 derenie, które wszystkim zawadzają i suszą mi głowę, żeby je wywalić, bo podobno na środku rosną. Ja je lubię i nie bardzo mi się uśmiecha tak je dziabać. Gdyby mi się udało chociaż jakoś je rozmnożyć....może wiesz jak?
Czytałam, że gałązka....ukorzeniacz...doniczka.....próbowałam i d...a.
Może bym wkleiła taki szczepek do kompostownika - rozświetliłby tą dziurę
???

Jeśli z gałązką w doniczce Ci nie wychodzi, to przygnij gałązki do ziemi, nie odrywając ich, przyrzuć ziemią (możesz dodatkowo przyłożyć kamieniem, gdyby nie dawała się nagiąć i się podnosiła). Powinny się ukorzenić.
Rumianka 23:08, 15 gru 2015

Wilka nie złapię, bo mam kormorana pod dupskiem, tylko musiałam uważać na ten jego dziub, ha,ha...
Sylvana 23:12, 15 gru 2015

margaretka3 napisał(a)

Jeśli z gałązką w doniczce Ci nie wychodzi, to przygnij gałązki do ziemi, nie odrywając ich, przyrzuć ziemią (możesz dodatkowo przyłożyć kamieniem, gdyby nie dawała się nagiąć i się podnosiła). Powinny się ukorzenić.

A ile to potrwa?
Nie wiem czy mi się nie złamie, bo te krzewy miały już około 3 metrów wysokości, a rozpiętości to nawet nie wiem - przejść się nie dało.
W zeszłym roku na jesieni postanowiłam je odmłodzić i ścięłam wszystko na wysokość 20-30cm. Długo nie chciały na wiosnę puszczać, ale w końcu jak ruszyły to musiałam je 2 razy ciachać. Teraz są takie fajne gęste kulki, ale wszystko sterczy do góry.
Sylvana 23:15, 15 gru 2015

Rumianka napisał(a)
Wilka nie złapię, bo mam kormorana pod dupskiem, tylko musiałam uważać na ten jego dziub, ha,ha...

Mam lepsze rozwiązanie - futerkowe ....krety w tym roku obrodziły, a i kun czy łasic (nie wiem dokładnie, bo widziałam tylko po ciemku) jest sporo. Możnaby nawet materacyk cały zrobić
Rumianka 23:18, 15 gru 2015

Już wstałam ze schodków, idę w stronę wyjścia i ciągnę za sobą tego kormorana, nie przeżył chyba biedaczysko...
Mala_Mi 23:19, 15 gru 2015

Bylinami Cię mogę podratować..
A tera idę spać... mózg wyprany... do czysta...

Derenia wyciepałam... nie pasował ....
Ale pomyśle jakie krzaczki mogę rozmnożyć Budleje same się mnożą i wysiewają.. wdzięczne są bo kwitną długo i są bezproblemowe. Jakieś hortki ukorzeniałam..

Moja teoria..
byliny i liściaste - dają pory roku i zmienność w ogrodzie
iglaki - dają szkielet zimą
trawy - wprowadzają lekkość i jesienią one są te pierwsze skrzypce
cebulowe - dają radość z wiosny .. na nią czekamy najbardziej.

A ja czekam końca piątku, a przynajmniej końca ranka.. potem już wszytko jedno.