Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 23:23, 15 gru 2015

Mala_Mi napisał(a)
Bylinami Cię mogę podratować..
A tera idę spać... mózg wyprany... do czysta...

Derenia wyciepałam... nie pasował ....
Ale pomyśle jakie krzaczki mogę rozmnożyć Budleje same się mnożą i wysiewają.. wdzięczne są bo kwitną długo i są bezproblemowe. Jakieś hortki ukorzeniałam..

Moja teoria..
byliny i liściaste - dają pory roku i zmienność w ogrodzie
iglaki - dają szkielet zimą
trawy - wprowadzają lekkość i jesienią one są te pierwsze skrzypce
cebulowe - dają radość z wiosny .. na nią czekamy najbardziej.

A ja czekam końca piątku, a przynajmniej końca ranka.. potem już wszytko jedno.

Śpij dobrze, regeneruj się, a krzaczki nie zając.
Z teorią sie zgadzam w 100%
Kciuki dalej trzymam i nie puszczę conajmniej do połowy piątku.... w razie jakiejś obsuwy
Sylvana 23:26, 15 gru 2015

Rumianka napisał(a)
Już wstałam ze schodków, idę w stronę wyjścia i ciągnę za sobą tego kormorana, nie przeżył chyba biedaczysko...

Trzeba było te krety zabrać....
Rumianka 23:27, 15 gru 2015

Przyjdę jutro to pogadamy...Hejka...
Sylvana 23:31, 15 gru 2015

Okej...do miłego
Sylvana 00:12, 16 gru 2015

Dobrej nocy

Joku 20:23, 16 gru 2015

Nie wiem o którym dereniu piszesz. Jeżeli masz na myśli taki o czerwonych lub zielonych gałązkach zimą to powinien ukorzenić się bez problemu. Przynajmniej część patyków. Swego czasu używałam obciętych wiosną gałązek jako podpór i blokowania dostępu kotom przez różne dziury. Zawsze kilka gałązek się ukorzeniało. Po prostu wsadzałam do ziemi i nawet nie podlewałam. Ukorzeniały mi się też wsadzone do wody.
Joku 20:28, 16 gru 2015

Wyszło mi powtórnie
Katkak 21:17, 16 gru 2015

margaretka3 napisał(a)

Jeśli z gałązką w doniczce Ci nie wychodzi, to przygnij gałązki do ziemi, nie odrywając ich, przyrzuć ziemią (możesz dodatkowo przyłożyć kamieniem, gdyby nie dawała się nagiąć i się podnosiła). Powinny się ukorzenić.

Ja też myślę, że to najbardziej niezawodny sposób . W ten właśnie sposób rozmnażam horty i zawsze się udaje.

Poza tym jak jakieś kwitnące krzewy to może krzewuszki posadzone w grupie, berberysy maści wszelakiej. Zobacz jaki cudowny jest bez koralowy Sutherland gold (mam go, ale jeszcze malutki). Może mahonia? Cudowna jest przez cały rok. Może oczary? Mają fajne, pajączkowate kwiaty i kwitną już zimą, a jesienią pięknie się przebarwiają . O hortach nawet nie wspominam, bo to przecież sztandarowa roślina Ogrodowiska . Jest w czym wybierać, a jeszcze jak w odmiany się zagłębisz, to już w ogóle bajka . Jak mogłam zapomnieć o tawułach japońskich .
Sylvana 22:07, 16 gru 2015

Joku napisał(a)
Nie wiem o którym dereniu piszesz. Jeżeli masz na myśli taki o czerwonych lub zielonych gałązkach zimą to powinien ukorzenić się bez problemu. Przynajmniej część patyków. Swego czasu używałam obciętych wiosną gałązek jako podpór i blokowania dostępu kotom przez różne dziury. Zawsze kilka gałązek się ukorzeniało. Po prostu wsadzałam do ziemi i nawet nie podlewałam. Ukorzeniały mi się też wsadzone do wody.

Cornus alba "Elegantissima" - tak myślę

Mój dereń po wsadzeniu do ziemi puścił listki i rósł jakiś czas, potem listki zaczęły zasychać i opadać - zimą, więc myślałam, że tak ma być, ale w końcu cała gałązka uschła i poszedł do ogniska.
Acha...trzymałam go w domu na parapecie.
Może gałązka była ucięta w złym terminie?
Podejrzewam też trochę swoje koty, bo ciągle tam łapy wsadzały i w ziemi mieszały...
Spróbuję jeszcze raz...część wsadzę do wody, a drugą do ziemi i zobaczę co będzie....tylko nie wiem kiedy powinnam to zrobić.
Gałązki powinny być chyba zdrewniałe...a nie te świeże wiosenne?
Sylvana 22:11, 16 gru 2015

Joku napisał(a)

Wróciłam jeszcze bo coś mi się przypomniało. Z dużych roślin polecam sadziec konopiasty. Lubi mokrą ziemię i słonce. Tnie się go przy ziemi na wiosnę lub jesienią (jak komu pasuje) i w ciągu sezonu urasta duuuuży, tak jak miskanty. Nie kosztuje zbyt wiele, można rozmnożyć po kilku sezonach.

Znam tą roślinkę....też miałam w planach.....ale nie wiedziałam, że aż tak duże rozmiary osiąga.