Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

margaretka3 10:30, 17 gru 2015

Sylwia, a dolnych gałęzi nie dasz rady przygiąć? Spróbuj jeszcze wczesną wiosną, najlepiej w marcu, przygotuj zdrewniałe patyki od 10 do 30 cm długości i daj od razu do gruntu. Zrób sobie taki rozmnażalnik w jednym miejscu. Z patyków półzielnych i zielnych możesz spróbować od czerwca do sierpnia.
Sylvana 10:31, 17 gru 2015

Z netu, googluje i mam

Chciałam założyć wrzosowisko a brukentalię chciała dorzucić do wrzosów i wrzośców, żeby mi kwitło cały sezon (bo ona kwitnie VI - VII).
Nie wiem tylko jak z zimowaniem i grzybami?
Sylvana 10:34, 17 gru 2015

margaretka3 napisał(a)
Sylwia, a dolnych gałęzi nie dasz rady przygiąć? Spróbuj jeszcze wczesną wiosną, najlepiej w marcu, przygotuj zdrewniałe patyki od 10 do 30 cm długości i daj od razu do gruntu. Zrób sobie taki rozmnażalnik w jednym miejscu. Z patyków półzielnych i zielnych możesz spróbować od czerwca do sierpnia.

Właśnie się wybieram, żeby coś nagiąć...nie wiem czy się nie złamie, bo te młode przyrosty są dość kruche. Jak się złamie to wrzucę do ziemi i zobaczymy
A jak nic nie wyjdzie to pozostaje termin marcowy
margaretka3 10:35, 17 gru 2015

Jak ma się swój materiał, to można próbowac do skutku
margaretka3 10:35, 17 gru 2015

O pęcherznicach możesz też pomyśleć, ja je bardzo lubię.
Sylvana 10:41, 17 gru 2015

margaretka3 napisał(a)
O pęcherznicach możesz też pomyśleć, ja je bardzo lubię.

Mam pęcherznice....i malutkie samosiejki... dałam do doniczek, niektóre się przyjęły nawet.

Spróbuję jeszcze z pierisem. Mam takiego łysawego staruszka.
Danusia pisała mi, że one się tak starzeją i nic na to nie poradzę, ale jakoś lubię pierisy i chciałbym go rozmnożyć.
Utne małą gałązkę - tutaj nie da się nic przyginać - i może coś puści...
Szanse pewnie marne, ale nic nie tracę więc mogę poeksperymentować.
margaretka3 10:51, 17 gru 2015

Nie mam pierisów, więc nie doradzę.
sylwia_slomc... 10:52, 17 gru 2015

Sylvana napisał(a)
Szkliwiona jest gwiazda i pod świeczuszką....jak to zrobił ...nie pytaj...nie mam pojęcia.
Ja mam całą "kapliczkę" z jego pracami, zbieram wszystko jak sroka....ściana zalepiona...szafka zastawiona...a kolekcja rośnie

Nie pytam o środeczki bo tam widzę , że jest szkło, ale o to , że się cała błyszczy czyli nie jest chropawa wypalona glina tylko oblana szkliwem i wypalona .....tak wygląda....pracowałam troszkę w ceramice stąd moje pytanie. Jak nie zapomnę to się pochwale co lepiłam , a co moje dzieci

Też mam taką "kapliczkę" w kilku miejscach Dzieci szybko rosną zbieraj pamiątki bo ten czas się nie wraca Wczoraj przy porządkach ścierałam z kurzu fotografie Młodych i rozczuliłam się nad miną młodszego na fotce z przedszkola
sylwia_slomc... 11:01, 17 gru 2015

Sylvana napisał(a)
Z netu, googluje i mam

Chciałam założyć wrzosowisko a brukentalię chciała dorzucić do wrzosów i wrzośców, żeby mi kwitło cały sezon (bo ona kwitnie VI - VII).
Nie wiem tylko jak z zimowaniem i grzybami?

O to spytaj szefową bo doświadczenia ma z wieloma roślinami i najprędzej będzie wiedzieć ....ja przerabiałam debecję ...raz nie przetrwała zimy teraz mam jeszcze raz i nie okryłam jej niczym ......na razie ma się ok Wrzośce drzewiaste podobno nie zimują u nas , a mój wyżył w zeszłym roku bez problemu Zimy coraz cieplejsze ........co do pierisa , przy sadzeniu odłamała mi się wiosną mała gałązeczka wciurzyłam w ziemię w doniczce i do dzisiaj jest zielona, ale jeszcze nie rośnie więc nie wiem czy korzonki puściła
Kasya 11:10, 17 gru 2015

Sylvana napisał(a)
Dziś zauwarzyłam, że wawrzynek zaczyna kwitnąć....trochę wcześniej...

fajnie by bylo gdyby po swietach zaczela sie wiosna, co ?