Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Zagajanka 20:05, 19 sty 2017

Jeju, parapetow Ci, dziewczyno, zabraknie jak wszystkie te nasionka wysiejesz
Wendy79 20:28, 19 sty 2017

Tu już za dwa miesiące zacznę siać korzeniowe i sadzić cebulę,

po lewej na dole zagoszczą kapustne (jednak dam im jeszcze szansę, chyba pójdą pod siatkę i powiemy bielinkom pa pa), nad nimi miejsce na fasole i ogórki. Czy odważę się w tym roku poprowadzić przy ogrodzeniu szpaler z jabłonek?

Wendy79 21:07, 19 sty 2017

Na tym przepięknej urody białym poletku od maja zamieszkają cukinie i kabaczki do towarzystwa z kukurydzą. Może skuszę się na indiańską grządkę "trzech sióstr" i dodam im fasolę na suche ziarno.

Odpowiadając Agacie, dla mnie cukinie i jej bracia kabaczki, to chyba najmniej kłopotliwi mieszkańcy ogrodu, a przy tym jak obficie plonują. Ja w kwietniu zaczynam szykować rozsadę w domu, po zimnych ogrodnikach trafiają do ziemi. W tamtym roku miałam problem ze wschodem, w tym pomoczę nasiona wcześniej w rumianku. Rabatę dla nich przekopałam jesienią z granulowanym obornikiem, będę podlewać jeszcze w sezonie biohumusem. Odwdzięczą się za podlewanie, gdy będzie bardzo sucho, bo zdecydowanie lepiej u mnie rosły w tym roku, gdy to robiłam.
W tamtym roku miałam 2 krzaki cukinii i jeden kabaczka. I to ten drugi właśnie zachwycał nas smakiem. Staram się zbierać na bieżąco owoce i nie dopuszczać do przerośnięcia, żeby rośliny nie skupiały się na tworzeniu ziaren, tylko stale owocowały.
W tym roku u mnie zagoszczą: zielona cukinia Astra, żółta Atena i pierwszy raz okrągła Tondo di Piaceneza oraz oczywiście kabaczek.
Wendy79 21:08, 19 sty 2017

Zagajanka napisał(a)
Jeju, parapetow Ci, dziewczyno, zabraknie jak wszystkie te nasionka wysiejesz

Może zabraknąć, bo mam tylko dwa Dobrze, że nie wszystko w domu i nie wszystko w tym samym czasie
Wendy79 21:17, 19 sty 2017

AgataP napisał(a)
Aga miałaś cukinie u siebie na 100% - napisz mi jak je uprawiać, bo kupiłam dwie odmiany Atena Polka F1 żółta i Soraya zielona.
A brokuły i kalafior? kurcze porwałam się z motyką na słońce chyba

Z brokułem i kalafiorem Ci nie pomogę, sama jeszcze nie doszłam do tego, jak sobie z nimi poradzić. Brokułów się nie doczekałam przez dwa lata, kalafiory owszem miałam w tamtym roku dwa , ale mimo, że małe to pyszne były. Będę próbować dalej
Wendy79 21:22, 19 sty 2017

Krzysiek_97 napisał(a)
Widzę że na zdjęciu masz odętkę wirgijską byliny też wysiewasz i jak z nimi jest trochę więcej roboty niż z jednorocznymi ???

Trochę więcej, bo większość jednorocznych sieję wprost do gruntu. Za wcześnie jednak, żebym się wypowiadała w tej kwestii, w tamtym roku wysiewałam pierwsze bylinowe i liczę na nie tak naprawdę dopiero w tym roku. Mam trochę metrów do obsadzenia, na nasiona przynajmniej mnie stać
AniMa 07:45, 20 sty 2017

Jak tak chwalisz kabaczka to może i na ja się skuszę...cukinia będzie na 100%
AgataP 10:08, 20 sty 2017

Aga dzięki wielkie, powiedz mi do jednego dołka sadziłaś jedną sadzonkę cukinii czy np. 3 szt.
Wnioskując wystarczą dwie zielone i dwie żółte... czy za dużo?
Do podlewania mam już naszykowany baniak 1000 l pod rynną domku gosp. ponieważ jest na podwyższeniu liczę że da się podlewać wężem z niego Lub postawię im butelki plastikowe z dziurkami by się sączyło powolutku.
Oj będzie dużo eksperymentów w tym roku, sam jestem ciekawa co mi wyjdzie
Maly_Bialy_D... 17:34, 20 sty 2017

Witam się u Ciebie Wendy Przeczytałam cały wątek i jestem pod wrażeniem pracy, jaka wykonaliście w tak krótkim terminie. Oczarował mnie Twój warzywnik, jak wszystkich. Będę stałym bywalcem
Jestem miłośniczką ogrodów wiejskich, tradycyjnych, sama coś tam hodowałam, choć ogród uprawiam zaledwie od kilku miesięcy, w czerwcu zamieszkaliśmy u siebie
Również miałam wysyp kabaczków, dyni oraz cukinii, polecam gorąco, są faktycznie bezobsługowe.
kamila66 17:53, 20 sty 2017

Aga i jak zwykle urządzicie wzorowy warzywnik, że szczęka nam opadnie