Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Milka 16:15, 27 sty 2017

Lepiej wschodzą, zaobserwoałam to po nasionach, które same u mnie w ogrodzie spadają, wymarznięte i super potem ruszają
Wendy79 16:24, 27 sty 2017

Coś mi się zdaje, że drzewo A. zostało wybrane. EM widząc moje planowanie, chodzi po domu i ciągle gada, że jego marzeniem jest klon strzępiastokory. Obejrzałam kilka zdjęć (widziałam je też w formie wielopniowej), poczytałam i myślę, że już wiem jaki prezent zrobię mojemu kochanemu Mężusiowi na urodziny we wrześniu. Tylko cicho sza...
Niech tylko wyrobi się z pracą z tym kawałkiem ziemi, będę musiała tego koniecznie dopilnować. No a teraz będę musiała się z nim trochę podroczyć i wymyślać inne gatunki.
Ktoś ma u siebie tego klona?
Wendy79 16:26, 27 sty 2017

Milka napisał(a)
Lepiej wschodzą, zaobserwoałam to po nasionach, które same u mnie w ogrodzie spadają, wymarznięte i super potem ruszają

Ta Pani, od której są te nasionka, razem z nimi przysłała rozpiskę, kiedy,jak i co siać, i tam rzeczywiście jest mowa o tym, żeby nasionka bodziszków do lodówki włożyć. Idę od razu to zrobić, bo potem zapomnę.
Milka 16:30, 27 sty 2017

Leć, wybrany klon piękny Agania go ma
Wendy79 16:31, 27 sty 2017

Wkleję zdjęcia Danusi z wątku Spotkanie u Szmitów...

Klon strzępiastokory - Acer griseum

Gruszka_na_w... 16:47, 27 sty 2017

Aga, kupiłam dwa klony strzępiastokore i sadziłam na początku lata. Przez przypadek odkryłam je leżące w szkółce. Miały jakieś 140 cm i kosztowały 28 zeta. Ładnie się przebarwiały. Klony wymagają lekko kwaśnej gleby.
Kupiłam rok temu klona ściętolistnego. Ma piękne błyszczące liście, długo je trzyma i pięknie się przebarwia. Najszybciej urósł mi klon Ginnala. W tej chwili ma ponad 3 metry.
Trzymam kciuki za udane formowanie jabłonek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 18:07, 27 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aga, kupiłam dwa klony strzępiastokore i sadziłam na początku lata. Przez przypadek odkryłam je leżące w szkółce. Miały jakieś 140 cm i kosztowały 28 zeta. Ładnie się przebarwiały. Klony wymagają lekko kwaśnej gleby.
Kupiłam rok temu klona ściętolistnego. Ma piękne błyszczące liście, długo je trzyma i pięknie się przebarwia. Najszybciej urósł mi klon Ginnala. W tej chwili ma ponad 3 metry.

Super szkółka, mogłabym i ja taką napotkać, bo ceny w necie bywają powalające. Tak udało mi się nabyć moje grujeczniki. Nikt się na nich nie poznał, tylko my

Uprasza się z tego miejsca wszystkie Dobre Dusze z okolicy o rzucanie okiem za takim super okazem/okazją klonu strzępiastokorego
Wendy79 18:09, 27 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Hmm, myślę nad nimi. Może jeszcze nie pojawią się w tym roku, ale chciałabym
margaretka3 19:13, 27 sty 2017

Aga, olśniło mnie. Ty masz taki sam układ rabat (na prawo od domu) jak ja. To już wiem, jak jeszcze ze swoimi liniami muszę podumać. Dzięki za wklejenie Twojej propozycji. Przede mną dwa luźniejsze tygodnie, muszę wrócić do planów.
A drzewka między A i C? Co tam rośnie?
Wendy79 19:44, 27 sty 2017

margaretka3 napisał(a)

A drzewka między A i C? Co tam rośnie?