Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

AniMa 10:01, 10 mar 2017

No Aga co Ty się dziwisz...dla stałych klientów , co w dodatku reklamę super robią....
Kubeczek idealny na kawusie do ogrodu

Jak tam po szkoleniu??? Nie wymęczyli Cię???
makadamia 11:03, 10 mar 2017

Po cichutku (bo planowanie nasadzeń nie jest moją mocną stroną) powiem, że ja też miałam problem z wkomponowaniem piwonii w rabatę.

Koniecznie chciałam te piwonie zostawić, bo mam chyba ze siedem karp, a jednocześnie chciałam żeby rabata była atrakcyjna cały sezon.
Ale nie umiałam połączyć piwonii z kwiatami późnego lata i ostatecznie stanęło na tym, że jedną rabatę mam wczesno-letnią - z piwoniami, irysami, łubinami, a drugą późnoletnią (z jeżówkami, kłosowcami, liatrami).
Trawy, szałwie, cebulowe, topiary jako element łączący na jednej i drugiej rabacie.

Za rok, dwa będę mogła Ci powiedzieć, czy ten pomysł się sprawdził, czy też przestawianie krzesła stosownie do sezonu jest upierdliwe i nie zdaje egzaminu
Wendy79 11:04, 10 mar 2017

AniMa napisał(a)
No Aga co Ty się dziwisz...dla stałych klientów , co w dodatku reklamę super robią....
Kubeczek idealny na kawusie do ogrodu

Jak tam po szkoleniu??? Nie wymęczyli Cię???

Jednak się dziwiłam , już myślałam, że róże za wcześnie przysłali.

Szkolenie, jak zwykle nużące, ale atmosfera super. Jak mówili o kładzeniu w ogrodach sztucznej trawy, serce ogrodnika mi pękało.
Obraz polskich ogrodów, z obserwacji podróżniczych, obraz nędzy i rozpaczy. Gdzie ta wieś polska pełna kolorowych przedogródków, kwiatów i bylin? Wszędzie królują tuje, jałowce i trawa. Zanurzona w świecie Ogrodowiska, myślałam o całkiem innej ogrodniczej rzeczywistości... A to tylko świat marzeń i westchnień...

Dzisiaj wolne, a na dworze ziąb. Nie umiem pracować w takich warunkach, więc pewnie będę dzisiaj siedzieć w domu. Dzisiaj będzie dzień pomidora
Wendy79 11:22, 10 mar 2017

makadamia napisał(a)
Po cichutku (bo planowanie nasadzeń nie jest moją mocną stroną) powiem, że ja też miałam problem z wkomponowaniem piwonii w rabatę.

Koniecznie chciałam te piwonie zostawić, bo mam chyba ze siedem karp, a jednocześnie chciałam żeby rabata była atrakcyjna cały sezon.
Ale nie umiałam połączyć piwonii z kwiatami późnego lata i ostatecznie stanęło na tym, że jedną rabatę mam wczesno-letnią - z piwoniami, irysami, łubinami, a drugą późnoletnią (z jeżówkami, kłosowcami, liatrami).
Trawy, szałwie, cebulowe, topiary jako element łączący na jednej i drugiej rabacie.

Za rok, dwa będę mogła Ci powiedzieć, czy ten pomysł się sprawdził, czy też przestawianie krzesła stosownie do sezonu jest upierdliwe i nie zdaje egzaminu

Również nie wychodzę z założenia, że rabata ma być super ozdobna cały rok. Lubię zieleń Nawet sobie trochę ją nazywałam rabatą wiosenną i dziwnym trafem znajdą się na niej moje ukochane kwiaty: piwonie, irysy bródkowe i łubiny. Jakoś wizualnie też mi do niej nie pasują kwiaty późnego lata. Może dodam jednak lilie, bo też je lubię. Szałwia, kocimiętka, kłosowiec,przetacznik, przyrwotnik, trawy. Będę eksperymentować, próbować, doświadczać i ścierać się sama ze sobą i swoimi koncepcjami. Bez tego byłoby nudno

I lubię przestawiać krzesła
Wendy79 11:28, 10 mar 2017

mira napisał(a)

Trochę mnie nie było więc zaglądam do nasionkowych

co to masz wysiane te nasionka ta równo - to papryka bez przykrycia? w sumie to nie wiem jak siać paprykę posiałam ale przykryłam - czytałam że nie lubi pikowania a ja wysiałam tak by pikować hmmm

widziałam koszyczek - tez taki mam i uwielbiam go - dlaczego czekasz jeszcze tyle z wysiewem marchwi ?

listę wysiewów widziałam - .....bez komentarza

pikowałaś już lewkonię

Papryka przykryta, ciągle czeka by wyjść. Równo, bo chciałam im dać jak najwięcej miejsca. Niestety też będę pikować, taka strategia logistyczna, żeby się jakoś pomieścić z wysiewami.
Jeśli chodzi o marchew,u mnie na opakowaniu podane sianie od połowy marca, przeważnie się stosuję do takich informacji.
Lewkonia jeszcze nie do pikowania, w przeciwieństwie do goździków szabo, kapusty i kalarepy. Muszę na dniach...
Pszczelarnia 12:05, 10 mar 2017

Często jeżdżę pociągami. I mam nawet swoje ulubione ogrody przy zwrotnicach, budkach dróżnika, na rogatkach, małych zamieszkanych stacyjkach. Jeszcze z piwoniami i irysami oraz dzikim bzem. I floksami.

Wendy79 18:21, 10 mar 2017

Wysiewów ciąg dalszy:
rozwar, szałwia Caradonna, pysznogłówka biała i cytrynowa, biała krwawnica, ogórecznik, por i 17 odmian pomidorów
AniMa 18:53, 10 mar 2017

Agus masz racje...niby tez chce miec ogród formalno -nowoczesny ale przemycam do niego stare klimaty: łubin piwonie irysy...a za plotem chabry i maki....
Na te rabaty z piwoniami faktycznie przydaloby sie cos kwiatowego -późnoletniego...
Wendy79 19:10, 10 mar 2017

Tutaj znalazłam kilka połączeń, które utwierdziły mnie tylko w wyborach.

http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/77-piwonie/100218-piwonie-w-ogrodzie-aranzacje?limitstart=0

A przy okazji kupiłam sobie spóźniony prezent na Dzień Kobiet (sztuk 5)

mira 20:23, 10 mar 2017

Jednak wysiałam dziś marchew wczesną i jeszcze rzodkiewkę,pietruszkę ale przykryłam agrowłókniną.

Do tej piwoniowej może by lilie właśnie pasowały. Prezent jak najbardziej konieczny w taki dzień.

pozdrawiam