Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 12:35, 06 mar 2017

AgataP napisał(a)

Aga nie wiem czemu macie takie problemy z rabarbarem, ja mam przywiezione karpy od babci. Dzielone, sadzone gdzie popadło, ostatni rok spędził w pojemnikach, bez podlewania, dbania o niego. Teraz dostał nową lokalizację i widzę że wybija. Dla mnie to terminator

Może sądziłam tam, gdzie miał za mokro? Wybiorę mu inne miejsce, może się uda.
Wendy79 12:38, 06 mar 2017

AniMa napisał(a)
Oj, ktoś tu warzywniak otworzy
Ale wysiewy
Dobrze zrozumiałam, że paprykę od razu do gruntu wysiewasz...nie pikujesz jej z doniczek????

Wysiadam i pikuje, bo nie mam tyle miejsca, żeby sadzic w pojedynczych pojemnikach. Do ziemi sądzę po Zimnej Zoścce
AniMa 13:14, 06 mar 2017

Ok. To już się nie martwię. Robiłam tak samo, ale w tym roku nie mogę się zdecydować jaką paprykę bym chciała....Miałam jalapeno i nie mogłam jej przerobić - chociaż pasta wyszła cudowna a słodka Roberta wyszła gorzka....
Powoli kończy sie czas na myślenie
Nowalijka 13:45, 06 mar 2017

Wendy79 napisał(a)
1.Bakłażan
2.Papryka kolor mix
3.Pepperoni
4.Papryka czereśniowa
5.Majeranek
6.Kłosowiec
7.Kocimiętka kubańska
8.Kocimiętka żyłkowana
9.Perłówka orzęsiona
10.Ostrogowiec biały
11.Miłek letni
12.Penstemon Hartwego
13.Szałwia szkarłatna
14.Szałwia omączona
15.Szałwia łąkowa
16.Lwia paszcza
17.Mięta górska
18.Bodziszek żałobny
19.Dalea biała i purpurowa
20.Trojeść krwista
21.Tojeść ciemnopurpurowa
22.Tojeść orszelinowa
23.Krwiściąg biały

Ciekawe ile z tego się uda?

Rany boskie. Jestes niesamowta. Wszystko Ci urosnie. Jestem pewna
gobasia 15:58, 06 mar 2017

Wendy79 napisał(a)
Tak, zawsze w gruncie. Może nie są to największe owoce świata, ale kilka słoików z marynowaną papryką zawsze mam. W tamtym roku miałam fioletową, teraz postawiłam na mix. Do tego z dwa krzaki ostrej i w tym roku wypróbuję czereśniową, może jak się uda, zrobię ją nadziewaną do słoików na zimę.
Papryka nie lubi rosnąć sama po sobie, trzeba jej zmieniać miejsce. Ponoć nie lubi przesadzania ( wstrzymuje wzrost), więc jak ktoś może sobie na to pozwolić, to lepiej nie pikować, tylko od razu do większych pojemników pojedynczo. Ja nie mam tak dobrze, ale i tak pojedynczo nasionka układałam.

dowiedziałam sie czegos nowego o papryce...robię sadzonki papryki pierwszy rok i jak dobrze że posadzilam w krażkach torfowych...
Milka 16:27, 06 mar 2017

Ale długa lista, jesteś niesamowita
gusiarz 17:41, 06 mar 2017

Hej Wendy - witm się u Ciebie
Kocham warzywka z własnego ogródka. I nawet całkiem ładnie sobie rosną. W ubiegłym roku w połowie marca sadziłam cebule... poszła po bandzie - tak pięknie urosła, że do tej pory wyjadamy zapasy. A jeszcze dziadkowie otrzymali "po troszkę" . Powodzenia z nasionkami... też musze posiać pomidory i papryki - najwyższa pora.
U ciebie na pewno wschody roślinek będą piękne... trzymam kciuki
Wendy79 17:32, 07 mar 2017

Czy słońce czy deszcz M. szykuje dla mnie po pracy piwoniową. Jeszcze tylko kawałeczek został i zagrabienie, ale dzisiaj pogoda wygoniła go już do domu. Przy okazji uda nam się dosadzić kilka metrów grabu, których nie udało nam się posadzić na jesień.

I żeby przybliżyć plan...
Na zdjęciu też widać o ile będę jeszcze powiększać różankę. To kolejne działanie do wykonania.

Jana 19:27, 07 mar 2017

plany zacne zazdroszczę Ci M wspiera cię w planach jak widać
Wendy79 19:30, 07 mar 2017

Jana napisał(a)
plany zacne zazdroszczę Ci M wspiera cię w planach jak widać

Tak, budzi się w nim zew ogrodnika, aż się zastanawiam czy podpisu nie zmienić. Widzę, że w tym roku bardziej go ciągnie do ogrodu... Chyba można powiedzieć, że łączą nas wspólne zainteresowania