Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

anbu 19:37, 08 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)
Jak tylko zielone widać Już przesadziłam kilkanaście sztuk. Kwitnące latem można przy okazji podzielić, jeśli jest taka potrzeba.

O dobrze wiedzieć Moje przetaczniki już zielone a chcę je dzielić
Pozdrawiam Agnieszko
Jana 22:39, 08 kwi 2018

Wendy79 napisał(a)
Kompostownik wciąż w fazie twórczej, budujemy go z drewniany bel zdobycznych, więc na materiał czasami trzeba poczekać. Maciek jutro będzie kontynuował, to może cyknę jakieś zdjęcie.
Komory będą mniejsze niż mam obecnie ( teraz dwie ok.120/120) jakieś 100/100, wynika to z materiału jakim dysponujemy i miejsca, w którym będą stały. Chciałabym móc składać sobie oddzielnie materiał tzw. mokry od suchego, żeby móc przekładać warstwami i mieć możliwość przerzucania kompostu. Będzie też miejsce na suszenie trawy. Marzeniem byłoby mieć tyle miejsca
http://katarzynabellingham.blogspot.com/2014/10/jak-sie-robi-kompost.html
ale cóż
Czy wyjdzie mi ta "układanka" zobaczymy...

Tymczasem pozdrawiam wiosennie, późno-popołudniowym zdjęciem z pola dzisiejszej walki. Jutro ruszam na róże...

plany zacne jestem bardzo ciekawa efektu....czy stary też zostawisz czy też go przerobisz? Kompostownik u Kasi B to marzenie niestety nieosiągalne dla mnie nie mam tyle miejsca i dobrze go trzeba ukryć ale patrząc na Twoje zdjęcie ogrodu to Ty możesz poszaleć mój dostałby zawału jakby wiedział że ma 6 komorowy zbudować na razie psychicznie dojrzał do 2
Makusia 08:55, 09 kwi 2018

Ale porządek! Oko nacieszyłam
Wendy79 17:47, 09 kwi 2018

Prace pozimowe niemal już za mną. Jak tak pomyślę, to mi jeszcze tylko przycięcie kilku bukszpanów zostało. Teraz pora pójść w tany z chwastami. Najgorsze zadanie czeka mnie w tej dziedzinie w warzywnym i na brzozowej. Warzywny zaniedbany na maksa, jutro muszę już koniecznie wejść w truskawki. Czeka mnie ponowne siane groszku i bobu, bo obawiam się, że moje wysiewy z 10 marca przemarzły.

Bylinowe w 2/3 nawiezione i wyplewione, czeka mnie małe przesadzanko na jednej z nich i dosadzanie nowych bylin.

Wszystko rośnie w oczach. Trawnik w sadzie, po sobotniej wertykulacji, już zaczyna się zielenić, a dzisiaj posadzone zostały tam ostatnie już drzewa: Koksa Pomarańczowa, czereśnia Siestronka i pigwa Portugal.

Tyle rzeczy trzeba teraz zrobić na raz, że sama nie wiem, co w pierszej kolejności robić, ale cóż: Chwilo trwaj!!!
Wendy79 17:48, 09 kwi 2018

AgataP napisał(a)

ja ruszyłam dziś, po całym weekendzie ogrodowym padam na twarz..

Byłam, widziałam, nie dziwię się
Wendy79 17:49, 09 kwi 2018

anbu napisał(a)

O dobrze wiedzieć Moje przetaczniki już zielone a chcę je dzielić
Pozdrawiam Agnieszko

Ja czaje się na krwawniki i pysznogłówki, ale dam im jeszcze 2-3 dni, żeby więcej wyszły na wierzch... I ja ściskam Aniu
Wendy79 17:53, 09 kwi 2018

Jana napisał(a)
plany zacne jestem bardzo ciekawa efektu....czy stary też zostawisz czy też go przerobisz? Kompostownik u Kasi B to marzenie niestety nieosiągalne dla mnie nie mam tyle miejsca i dobrze go trzeba ukryć ale patrząc na Twoje zdjęcie ogrodu to Ty możesz poszaleć mój dostałby zawału jakby wiedział że ma 6 komorowy zbudować na razie psychicznie dojrzał do 2

Trochę będę przerabiać, ale nie łączyć, a przesadzać. Pojawi się u nas drewutnia przy granicy działki i trochę żywopłotu w poprzek działki, dzielącego ogród na "pokoje". Część przegród będzie z cisa, część z grabu.
Mój sam z chęcią robi, denerwuje go, że nie ma na bieżąco z czego robić, ale przynajmniej mam prawie za darmo. Ja jestem na razie niemal zdana na siebie, bo Maciek zajmuje się na razie "budowlanką". Prawa ręka już to czuje...
Wendy79 17:54, 09 kwi 2018

Makusia napisał(a)
Ale porządek! Oko nacieszyłam

Przycięłam dzisiaj lawendy i dopiero poczułam, że w końcu porządek. Ogrodem tego nie można nazwać, ale oko ucieszy Gorzej z przedogródkiem: sodoma i gomora. Makusiu buziaki :*
Anda 17:59, 09 kwi 2018

Fajne plany Masz niezły kawałek do obrobienia, ale poprzeczkę to sobie też wysoko stawiasz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgataP 08:44, 10 kwi 2018

Aga, pracuś jesteś... a Maciek to już tytan pracy

Nie wiem dokładnie gdzie chcesz te przegrody robić, ale wiem, że myślałaś nad tym długo i będzie pięknie.

O drewutni też marzę, ale to nie realne w tym sezonie, na razie mamy "prowizorkę" trzyma się więc nie ruszam tematu

Kompostownik - ja chciałabym jeden w warzywniku, pod czereśnią. Ale nie wiem czy nie zamykany, nie wiem jak długo wytrzymują te plastikowe. Drugi niedaleko śmietnika, by można było śmieci bio z kuchni wyrzucać, też zamykany ze względu na gryzonie, a kolejne w moim mordorze. Tam mam ze 20 m2, wymagają ogarnięcia i zaplanowania. Miejsca wystarczy na wszystko, najchętniej komory na liście, bo u mnie tego jest bardzo dużo.