Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

margaretka3 08:59, 10 kwi 2018

Krwawnik się sieje niesamowicie, nie wiem, czy potrzebujesz go dzielić

Mam nadzieję, że zdrowiejesz i nie szalejesz za bardzo, bo plany masz jak dla całej armii.

Ja wczoraj skończyłam wycinać byliny i trawy, na ostatnim metrze złamałam nowy sekator
I z ciekawości policzyłam, jaki mam metraż do wycinania i się za głowę złapałam, kiedy ja tych rabat bylinowych tyle narobiłam, bo mam już ok. 3,5 ara (bez ziołownika, jagodnika i warzywnika).
Wendy79 10:24, 10 kwi 2018

Wbrew wszystkim objawom, do pracusia mi daleko, zawsze myślałam o sobie w kategorii leniuszka raczej. Zresztą urodzona jestem w niedzielę

Fakt, trochę problemy zdrowotne pogmatwały mi ostatnie miesiące. Zaraz miną trzy tygodnie, jak jestem po resekcji korzeni dwóch zębów. Wycięto mi torbiel. Dziąsło i kość wciąż pobolewa, szczególnie jak za długo mam głowę w dół, a wiadomo, dla ogrodnika to pozycja niemal naturalna. Szukam często innych możliwości, więc gimnastykę różną uprawiam. Za trzy tygodnie prześwietlenie kontrolne i mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

Dlaczego u mnie nie chcą się rozsiewać byliny, których potrzebuję?

Znowu wieje jak na "dworcu w kieleckiem", coś na głowę koniecznie muszę zarzucić i spadam na ogród, bo wolne mus wykorzystać
Wendy79 14:27, 10 kwi 2018

Właśnie skończyłam nawożenie i motyczkowanie bylinowych(uwaga, gwiazdnica już pięknie kwitnie) . Posadziłam bulwy liatry fioletowej, przesadziłam irysy syberyjskie na nową/będącą w trakcie zamiany peoniową. Pozostaje przesadzenie kilku bylin, ale jeszcze dam im chwilkę, bo np. jeżówki jeszcze słabo wychodzą.

Do motyczkowania pozostaje różanka, ognista, peoniowa i hortensjowa oraz zapewne brzozowa Maćka, bo zapewne na mnie padnie ta przyjemność.

Na sobotę zaplanuję chyba już zamianę miejscami peoniowej z hortensjową, bo to spore przedsięwzięcie. Czekają już kolejne peonie na posadzenie, w tym dwie peonie drzewiaste. Trzeba też wszystko nawieź.

Po obiedzie wpadam do warzywnego...
Wendy79 14:29, 10 kwi 2018

O, właśnie dostałam informację, że prawdo podobnie jutro zostanie dostarczone moje zamówienie z Albamar, w większości na peoniową. Tym bardziej czas przesadzać
Wendy79 14:33, 10 kwi 2018

Czy jeżeli ruszyła już u mnie trawa w sadzie, oznacza to, że ziemia jest wystarczająco ciepła, że można siać nową trawę? Mam dwa pilne kawałki do obsiania (zaległość z ubiegłego roku) i chciałabym mieć to jak najszybciej za sobą.
Gruszka_na_w... 19:35, 10 kwi 2018

Można siać. Tylko trzeba będzie podlewać, bo najbliższy tydzień bezdeszczowo się zapowiada.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anitka 22:37, 10 kwi 2018

Fajnie się zapowiadają te żywopłociki dzielące działkę w poprzek. Bardzo mi się ten pomysł podoba. Czyli powstaną pokoiki bylinami wypełnione?
Taki duży kompostownik to marzenie. Że też ja na początku nie miałam pojęcia, co to jest kompostownik i tak mało miejsca mam na to ważne miejsce w ogrodzie wydzielone.

sylwia_slomc... 22:46, 10 kwi 2018

Fajnie działaciePlany też niezłe
kasja83 08:00, 11 kwi 2018

Wendy79 napisał(a)
Właśnie skończyłam nawożenie i motyczkowanie bylinowych(uwaga, gwiazdnica już pięknie kwitnie) . Posadziłam bulwy liatry fioletowej, przesadziłam irysy syberyjskie na nową/będącą w trakcie zamiany peoniową. Pozostaje przesadzenie kilku bylin, ale jeszcze dam im chwilkę, bo np. jeżówki jeszcze słabo wychodzą.

Do motyczkowania pozostaje różanka, ognista, peoniowa i hortensjowa oraz zapewne brzozowa Maćka, bo zapewne na mnie padnie ta przyjemność.

Na sobotę zaplanuję chyba już zamianę miejscami peoniowej z hortensjową, bo to spore przedsięwzięcie. Czekają już kolejne peonie na posadzenie, w tym dwie peonie drzewiaste. Trzeba też wszystko nawieź.

Po obiedzie wpadam do warzywnego...

Pracuś jesteś!!Też chciałabym w tym tygodniu zrobić nawożenie.
AgataP 08:51, 11 kwi 2018

Wendy79 napisał(a)
O, właśnie dostałam informację, że prawdo podobnie jutro zostanie dostarczone moje zamówienie z Albamar, w większości na peoniową. Tym bardziej czas przesadzać

Kurcze chyba dużo ich planujesz... ja już nie mam miejsca na nowe nasadzenia.
Jeszcze mam kawałeczek, nad którym pracuję bo nie do końca mi pasuje... ale robię to nieśpiesznie już... byłam oglądać czy świecznice mi wychodzą i cholerka chyba kret je zeżarł... będę musiała kupić nowe choroba..

dałabyś jakiś plan tych pokoików