Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

ryska 09:01, 28 cze 2018

katel napisał(a)

No właśnie ja też myślałam że to to samo i z lubczyku robi się przyprawę magii ale ostatnio znajoma się upierała że to różne rośliny - więc sama nie wiem

Kasiu na lubczyk potocznie ludzie mówią maggi ale i na kocankę włoską mówią maggi.

Zapach tych roślin kojarzy im się ze znaną przyprawą w płynie, stąd takie zamieszanie

Ten Twój to lubczyk. Ja te wysokie baldachy kwiatów usuwam, niech tworzy liście. Zrywam je i suszę a potem mam swoje gotowe maggi

Jak myślisz posadzenie powojników przy siatce co 80 cm to za gęsto?
katel 21:26, 28 cze 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
A moje sadzone jesienią w tym sezonie niskie były, bo susza

Susza na pewno ma wpływ na wielkość czosnków - też to u siebie zaobserwowalam.

Kasiek napisał(a)
Katl Nie obserwuje ich tak bardzo...jednak w tym roku, wszystkie czosnki mialy potezne glowy, obficie kwitly a nie wykopywalam ich. Nie wiem co lubia a czego nie, po prostu kiedys je wsadzilam i sa Pewnie kiedys zanikla, narazie jednak, ich nie ruszam

Ciekawe czy mamy jakiś wpływ na to czy się podzielą czy nie moje miały podobne warunki i jedne się podzieliły a inne nie.

Kasiek napisał(a)

O, moze Sylwia dobrze podpowiada, moze brak wody sprawia ze sa mniejsze? Dodam, ze u mnie w tym roku pogoda jak na zamowienie, i slonce i deszcz, jeszcze ani razu nie podlewalam ogrodu z weza.

Tak, na wielkość czosnków susza ma wpływ ale u mnie te które się nie podzieliły były duże - podlewałam . Ciekawe dlaczego niektóre się nie podzieliły.

ryska napisał(a)

Kasiu na lubczyk potocznie ludzie mówią maggi ale i na kocankę włoską mówią maggi.

Zapach tych roślin kojarzy im się ze znaną przyprawą w płynie, stąd takie zamieszanie

Ten Twój to lubczyk. Ja te wysokie baldachy kwiatów usuwam, niech tworzy liście. Zrywam je i suszę a potem mam swoje gotowe maggi

Jak myślisz posadzenie powojników przy siatce co 80 cm to za gęsto?

Dzięki za objaśnienia , kwiaty już ścięte.
Spokojnie możesz sadzić powojniki co 80cm ja tak mam a nawet bliżej i dają radę
vita 23:06, 28 cze 2018

katel napisał(a)

Tak wtedy u mnie na kawce i strasznie się cieszę ze żyje bo nie bardzo miałam czas żeby o nia specjalnie zadbać.
Nie udało mi się niestety utrzymać przy życiu pierwiosnka - czy to był pierwiosnek kwiecisty w jakiejś komkretmej odmianie? Szukałam po necie i tylko żółte są a mi się ten pomarańcze podoba.

Kwiecisty, wiem gdzie pomarańczowe, ale czy na pewno go chcesz? Jest trudny do utrzymania. Twój ogród dobry jest dla powojników.
Kasiek 23:32, 29 cze 2018

My swoje, a rosliny swoje, ot, wiekie mecyje
katel 08:53, 02 lip 2018

vita napisał(a)

Kwiecisty, wiem gdzie pomarańczowe, ale czy na pewno go chcesz? Jest trudny do utrzymania. Twój ogród dobry jest dla powojników.

Na pewno ale czy teraz to nie wiem, bardzo nieczasowa jestem i to ma duży wpływ na kondycję moich roślin ale będzie mój, to tylko kwestia czasu - wyślij mi na priv namiary gdzie go można dostać.
katel 08:54, 02 lip 2018

Kasiek napisał(a)
My swoje, a rosliny swoje, ot, wiekie mecyje

kasja83 08:06, 03 lip 2018

Ja tam czosnków nie wysadzam-z czystego lenistwa i tyle. Widziałam w tym sezonie-że część się rozmnożyła-a część wogóle nie wyrosła.
Nallar 01:38, 06 lip 2018

Kasiu, bardzo dziękuję za pomoc.
Udało się zmienić adres poczty i wszystko działa.
Jeszcze raz dzięki.
katel 23:28, 06 lip 2018

kasja83 napisał(a)
Ja tam czosnków nie wysadzam-z czystego lenistwa i tyle. Widziałam w tym sezonie-że część się rozmnożyła-a część wogóle nie wyrosła.

Ja też innych się nie czepiam - z tego samego powodu ale Globemastery słono kosztują więc jak już mi się rozmnożyły to trzeba skorzystać .

Nallar napisał(a)
Kasiu, bardzo dziękuję za pomoc.
Udało się zmienić adres poczty i wszystko działa.
Jeszcze raz dzięki.

Bardzo się cieszę że się udało

Jeszcze pare fotek.
Robią u nas kanalizację i strasznie mi wszystko wiosną skopali kładąc rury ale jeszcze będą kopać robiąc przyłącze więc nie robiłam porządków ale dość już miałam czekania no i różę musiałam podciąć a oto efekt przed i po prac na przedpłociu.

katel 23:38, 06 lip 2018