Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

katel 13:46, 22 lip 2018

mrokasia napisał(a)
Kasiu, przychodzę do Ciebie po radę. Mam dwuletnie powojniki wcześnie kwitnące (Fuyi no Tabi i Guernsey) rozpięte na kratce przyczepionej na siatce ogrodzeniowej. Muszę zdemontować kratkę - nie uda mi się wyplątać powojników. Mogę je spokojnie przyciąć na ok. 30cm? Myślisz, że będą kwitły w przyszłym roku?

Jeśli musisz to tnij, myślę że nic im sie nie stanie
katel 14:17, 22 lip 2018

gosika67 napisał(a)
Takie spotkania potrzebne, my ostatnio mamy siostrzane spotkania , odwiedzamy też inne ogrodomaniaczki.
Floks ma piękny kolor. Kasiu kupiłam w ubieglym tygodniu clematis Błękitny Anioł, ma mnóstwo pąków.Które u Ciebie jeszcze kwitną.Jak róże?

Spotkania są super .
U mnie kwitnie jeszcze Ernest Markham, Jerzy popiełuszko, Rubromarginata, zaczyna Sweet Summer Love. Krakowiak u mnie słabo kwitnie w tym roku miał ledwie kilka kwiatków.
Róże u mnie strasznie zaniedbane nie mam kiedy przekwitłych kwiatów usuwać.
Bogdzia 21:04, 23 lip 2018

Rutewka olbrzym, pokaz jak zakwitnie.Spotkanie u Gosi musiało byc super bo Gospodarze bardzo mili.
Annak 18:00, 30 lip 2018

Witaj Kasiu, jak po pomoc w sprawie powojników to wiadomo, że do Ciebie Nie wiem, kiedy zajrzysz, ale mam problem z powojnikami Solina i Błękitny Anioł. Obydwa kupiłam wiosną, ładnie kwitły i nawet sporo urosły, ale teraz, już po przekwitnięciu, bardzo mocno brązowieją obydwa od dołu. Co to może być? Niestety zdjęcia zrobię dopiero w sobotę, ale rzecz w tym, że u góry wyglądają normalnie, jak po przekwitnięciu, żółkną liście, a na dole to chyba coś niezdrowego się dzieje
katel 13:04, 02 sie 2018

Bogdzia napisał(a)
Rutewka olbrzym, pokaz jak zakwitnie.Spotkanie u Gosi musiało byc super bo Gospodarze bardzo mili.

Rutweki są piękne zachwycam sie tą chmurą fioletu . Gosia i Jurek są wspaniali i było bardzo fajnie .

Annak napisał(a)
Witaj Kasiu, jak po pomoc w sprawie powojników to wiadomo, że do Ciebie Nie wiem, kiedy zajrzysz, ale mam problem z powojnikami Solina i Błękitny Anioł. Obydwa kupiłam wiosną, ładnie kwitły i nawet sporo urosły, ale teraz, już po przekwitnięciu, bardzo mocno brązowieją obydwa od dołu. Co to może być? Niestety zdjęcia zrobię dopiero w sobotę, ale rzecz w tym, że u góry wyglądają normalnie, jak po przekwitnięciu, żółkną liście, a na dole to chyba coś niezdrowego się dzieje

Aniu powojniki tak mają albo lekko podeschły w te upały albo złapały jakąś zarazę - ja nie stosuje nic na to, czasem usuwam te brzydkie liście - u mnie poza niezbyt atrakcyjnym wyglądem nic im nie jest ale jak wstawisz zdjęcia w wątku o chorobach to ktoś na pewno doradzi co z tym robić
Annak 16:47, 02 sie 2018

Aniu powojniki tak mają albo lekko podeschły w te upały albo złapały jakąś zarazę - ja nie stosuje nic na to, czasem usuwam te brzydkie liście - u mnie poza niezbyt atrakcyjnym wyglądem nic im nie jest ale jak wstawisz zdjęcia w wątku o chorobach to ktoś na pewno doradzi co z tym robić

Trochę mnie pocieszyłaś, jutro będę na działce to je dokładnie obejrzę i ew. zrobię zdjęcia. Mam nadzieję, że "tylko" podeschły. Niestety przy takich upałach, jak się była tylko w weekendy, to można gorszych suszek się spodziewać. Nawet nowych roślin nie kupuję, bo wiem, że świeżo posadzone nie przetrwałyby tygodnia bez wody A tyle jeszcze potrzebuję posadzić
Annak 16:48, 02 sie 2018

Trochę mnie pocieszyłaś, jutro będę na działce to je dokładnie obejrzę i ew. zrobię zdjęcia. Mam nadzieję, że "tylko" podeschły. Niestety przy takich upałach, jak się była tylko w weekendy, to można gorszych suszek się spodziewać. Nawet nowych roślin nie kupuję, bo wiem, że świeżo posadzone nie przetrwałyby tygodnia bez wody A tyle jeszcze potrzebuję posadzić
basia3012 22:57, 19 sie 2018

Kasiu, obejrzałam Twoje powojniki. Piękne, dorodne. Gratuluję.
I mam pytanie dotyczące powojników, czy jeszcze mogę nawozić powojniki Viticella? I jeszcze takie ogólne pytanie czym najlepiej nawozić je i jak często w sezonie? Ja w tym sezonie nawoziłam Florovitem uniwersalnym, raz florovitem do pomidorów i papryki a raz florovitem do powojników. Czy to może być czy radzisz czymś innym? Nawoziłam raz na 2-3 tygodnie ale chyba dawałam mniej niż zaleca producent. Bardzo ciekawa jestem jak postępujesz ze swoimi bo rosną Ci pięknie. Nie chorują na uwiąd? Ja kiedyś miałam nadmanganian potasu i posypałam przy jednej kratce z powojnikami. Czy to dobrze? Uprawiam je dopiero drugi rok i uczę się jak z nimi postępować. Dlatego mam nadzieję, że nie obrazisz się za takie wypytywanie.
Pozdrawiam serdecznie.
kasja83 07:40, 27 sie 2018

Hej Kasiu...co tam u Ciebie?Zaglądam i pozdrawiam.
Kasya 08:00, 27 sie 2018

Pokaz memory no pewnie juz cudo