Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Margerytka40 21:54, 13 lip 2019

U nas też dziś troszkę popadało, bez szału bo pod drzewami sucho. Te drobne białe kwiatki to kichawiec?
Gruszka_na_w... 22:24, 13 lip 2019

Margerytka40 napisał(a)
U nas też dziś troszkę popadało, bez szału bo pod drzewami sucho. Te drobne białe kwiatki to kichawiec?

Tak, to on.Idealnie się sprawdza w ekstremalnych warunkach spowodowanych suszą. Dobrze mu dać w towarzystwie stipę, bo pomaga mu zachować pion.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Milka 16:44, 14 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wielkimi krokami nadchodzi w ogrodzie czas hortensji. Sporo ich jest.

Zaleta bukietówek, nie anabelek, że się nie pokładają, za to je kocham
W donicy mi już kwitnie Grandiflora, na rabatach jeszcze nie.
Widzę, że hakonki robią pierwszą linię, dzieje się
Gruszka_na_w... 21:16, 14 lip 2019

Irenko, annabelki mam dwie. Jedna stoi, a druga dzisiaj musiałam podwiązywać za pomocą rajstopek do masztu.
Pierwsza zaczyna kwitnienie Candlelight. Pięknie się jej przebarwiają liście jesienną porą.

Na froncie najwięcej mam Limelight.

Kilka Grandiflor jest z boku budynku. (za ławką Limka).

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:29, 14 lip 2019

Dzisiaj znowu popadało. Z mniejsza intensywnością i rzadziej. Dało się trochę podłubać ogrodowo.
Na obrzeżach rabaty z truskawkami w marcu wsadziłam dymkę. Ziemia była dobrze uprawiona, towarzystwo pozytywnie na siebie oddziaływało. Plony są zacne. Najbliższy tydzień ma być słoneczny. Cebula wyrwana i będzie się teraz podsuszać.

Ścięłam liście poziomkom. Owoce były już coraz mniejsze, a liście częściowo podsuszone. W ciągu miesiąca wyrosną nowe, krzewinki zakwitną i do zimy będą cieszyć owocami.

Wykancikowałam i wypieliłam kilka rabat. Z ogrodu wygoniła mnie przedwieczorna burza.
Jeżówka purpurowa w różnym stadium rozwoju i w różnych konfiguracjach.

Gosiek33 21:34, 14 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Irenko, annabelki mam dwie. Jedna stoi, a druga dzisiaj musiałam podwiązywać za pomocą rajstopek do masztu.
Pierwsza zaczyna kwitnienie Candlelight. Pięknie się jej przebarwiają liście jesienną porą.

Na froncie najwięcej mam Limelight.

hosta pod limką mnie zainspirowała, może zgapię

jesteś pewna, że te dwa ujęcia to Twój ogród? Do tej pory takich strzelistych widoków nie pokazywałaś
Johanka77 21:35, 14 lip 2019

Miło u CIebie Hania.
Rzeczywiście za chwilę ekspolozja hortensji nastąpi.

Sesleria jesienna również chodzi mi po głowie. I choć ogród mam nieco inny, to i tak miejsca dla niej nie mam chyba

Oj wiele jest roślin, które mi się podobają, ale nie mam pojęcia gdzie je wcisnąć. Taki mikołajek na przykład. No śliczny jest u CIebie!

Gruszka_na_w... 21:37, 14 lip 2019

Bardzo długo kwitną jarzmianki. Gdyby tylko były ciut niższe.

Znowu muszę uporządkować nasadzenia wokół tawułek. Parzydła zaczęły się na nie pokładać.

Ciekawe, co tutaj się będzie działo, kiedy ten klon strzępiastokory podrośnie?

Gruszka_na_w... 21:47, 14 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

hosta pod limką mnie zainspirowała, może zgapię

jesteś pewna, że te dwa ujęcia to Twój ogród? Do tej pory takich strzelistych widoków nie pokazywałaś

Pokazywałam, ale niebo nie miało takiego uroku.

w czerwcu

Zarastam ze wszystkich stron.

Osiągnęłam już efekt akustyczny szuwar. (na tarasie)Szumi i powiewa.

Ogród wystrzelił i w górę i wszerz.

Hosta się tam sprawdza, bo zakrywa nóżki hortensji. W tym sezonie wyjątkowo dorodna.
Gruszka_na_w... 21:58, 14 lip 2019

Johanka77 napisał(a)
Miło u CIebie Hania.
Rzeczywiście za chwilę ekspolozja hortensji nastąpi.

Sesleria jesienna również chodzi mi po głowie. I choć ogród mam nieco inny, to i tak miejsca dla niej nie mam chyba

Oj wiele jest roślin, które mi się podobają, ale nie mam pojęcia gdzie je wcisnąć. Taki mikołajek na przykład. No śliczny jest u CIebie!

Mikołajka mam pierwszy raz. Nie wiem, czego się po nim spodziewać.
Masz jeszcze bardzo dużo trawnika. Może się tak zdarzyć, że z powodu kolejnych suchych lat, będziesz ograniczała jego wielkość z powodu trudności z jego utrzymaniem. U siebie obserwuję, że rośliny na rabatach lepiej radzą sobie z brakiem wody niż trawnik. Gdybym miała go więcej, to teraz byłoby (jak to pisze Wiklasia) po toskańsku. Szkoda mi wodociągowej wody marnować na lanie trawnika. A sesleria ma bardzo niewielkie potrzeby wodne.

Special for You.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies