Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:07, 19 sie 2019

Opuchlaki upodobały sobie liście hortensji. Mam podejrzenia, że do ogrodu ściągają je pierwiosnki.

Bezobsługowy zestaw choiny Jeddeloh, turzycy pagórkowatej i żurawki.

Biała gaura pobiła wszelkie rekordy w długości i obfitości kwitnienia.

Bardzo ładnie zagęściły się w tym sezonie cisy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 20:22, 19 sie 2019

Oj, chyba stanę w obronie bukietówek . One z założenia mają być - dla mnie - silną dominantą, wokół której gromadzą się inne rośliny, i to one również, na zasadzie kontrastu, podkreślają subtelność tych innych. Myślę, że istotne jest skomponowanie ich z resztą rabaty oraz - jak w przypadku oświetlenia - ILOŚĆ i JAKOŚĆ.
I NIE, Twoje bukietówki NIE są wulgarne, Haniu
galgAsia 20:30, 19 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bezobsługowy zestaw choiny Jeddeloh, turzycy pagórkowatej i żurawki.

Uwielbiam!!!
Gruszka_na_w... 20:37, 19 sie 2019

galgAsia napisał(a)
Oj, chyba stanę w obronie bukietówek . One z założenia mają być - dla mnie - silną dominantą, wokół której gromadzą się inne rośliny, i to one również, na zasadzie kontrastu, podkreślają subtelność tych innych. Myślę, że istotne jest skomponowanie ich z resztą rabaty oraz - jak w przypadku oświetlenia - ILOŚĆ i JAKOŚĆ.
I NIE, Twoje bukietówki NIE są wulgarne, Haniu

Pewnie dlatego często łączy się bukietówki z trawami. Te drugie łagodzą ciężar kwiatów.
Ja tak troszkę celowo dolewam oliwy do ognia, żeby żar dyskusji podtrzymać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MartaKM 20:40, 19 sie 2019

Cieniste zakątki mam dopiero od tego roku. Ussuryjski nie przejawiał oznak przypaleń słonecznych. Ginnala ma tendencję do wielopniowości i chyba bardziej idzie w szerokość. Oba są piękne. Nie doradzę, którego wybrać. To nie są masywne drzewa, raczej ażurowe, delikatne. Może oba się zmieszczą?

Ja też nie mogę się zdecydować dlatego będą oba najwyżej będę ciąć Dziękuję za pomoc
galgAsia 21:19, 19 sie 2019

Uhh, Ty spryciaro, nieźle kombinujesz!. Faktem jest, że trawy dodają uroku wszystkim nasadzeniom - taki już ich UROK .
galgAsia 21:22, 19 sie 2019

MartaKM, ja mam ginnalę, ussuryjskiego i dwa ściętolistne. I ciągle mi mało ...
galgAsia 21:27, 19 sie 2019

Haniu, zawilce mają przykazane, by współpracować
Pszczelarnia 10:12, 20 sie 2019

"A wracając do hortensji: wiechowate i kosmate w dużych skupiskach mego oka nie męczą, a bukietówki czasem tak"

wiechowate a bukietowe ????

to nie to samo - h. paniculata?
Brzozowadzie... 11:50, 20 sie 2019

Witaj Haniu, kawka wypita w Twoim ogrodzie Jak zawsze z przyjemnością.
Zachwyciły mnie Twoje wrzosy, często czytam, że one słabo współpracują, często giną. Mam straszną ochotę na nie Jakieś wskazówki dla laika? Co za roślina je tak ładnie uzupełnia z boku? Uściski!