Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:35, 12 sie 2019

mrokasia napisał(a)

Przepiękny widoczek!

Mrokasiu, czyżbyś na dnie duszy skrywała słabość do róż?

tulucy napisał(a)
Moja barbula też jeszcze tylko zielona.

Haniu, o zachodzie czy nie - i tak pięknie

Dzięki! Może z powodu suchości gleby moja wystartowała z kwitnieniem?

makadamia napisał(a)
Haniu, strasznie dawno u Ciebie nie byłam - strata niepowetowana. Twoje kompozycje jak zawsze zachwycają (zwłaszcza bylinowa na rondzie i hortensje z ginnalem)

Dokładam swoje trzy gorsze do dyskusji

mam trzy odmiany zawilców:
- splendens sadzony w zeszłym roku, więc trudno jeszcze cokolwiek orzec;
- prinz heinrich - w chwili obecnej główny bohater moich zdjęć; faktycznie lekko się rozchodzi; w cieniu nie kwitł, po przeniesieniu na słońce gwiazdorzy; nie podlewam i nie nawożę go prawie wcale, co mu wcale nie przeszkadza, ale też rośnie na najlepiej przygotowanej rabacie nad rynną
- honorine jobert - podlewany dość często, a mimo to kwitnie słabo i prawie wcale sie nie rozchodzi. Testuję go teraz na innych stanowiskach, żeby sprawdzić czy tak samo niechętny do współpracy będzie

Hmm...trochę te wieści nie po mojej myśli. Chciałabym uniknąć konieczności podlewania. Czaiłam się na Honorine Jorbet.
Rondo pewnie będzie się samoistnie zmieniało. Wewnątrz rośnie klon strzępiastokory. Jeszcze nie zacienia.

Gosiek33 napisał(a)

piękny strzał zza winkla

Winkiel jest z drugiej strony. Spod brzózki cykałam.
Zobacz, co mi zakwitło na podokiennej!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:41, 12 sie 2019

Agania napisał(a)
Przechadzam się u Ciebie, jest fenomenalnie, uwielbiam Twoje rozchodniki, rabaty robią wrażenie, szczególnie lubię te widoki spokojne i w stonowanych kolorach

Braki stonowania kolorystycznego są głównie w czerwcu i w maju. Potem następuje drastyczne uspokojenie. Aż do jesieni. Teraz dominują głównie hortensje, a one ze swej natury dosyć wulgarne są poprzez swoją nachalność wizualną.

Stonowane dla Ciebie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 20:25, 12 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Chyba słońce pozwoliło zobaczyć ten korzuch

dawno nie widziałam powtórki sasankowej - dobrze jej

mrokasia 21:01, 12 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mrokasiu, czyżbyś na dnie duszy skrywała słabość do róż?

No cóż, głupotą byłoby twierdzenie, że nie są piękne ... ale mnie w tym widoczku urzekła paleta barw. Ten róż w połączeniu z zielenią i bielą - cudny.
Gruszka_na_w... 21:01, 12 sie 2019

Gosiek33 napisał(a)

Chyba słońce pozwoliło zobaczyć ten korzuch

dawno nie widziałam powtórki sasankowej - dobrze jej

Szukałam tygrzyka, a znalazłam dywanik z pajęczyny.
Sasankę dopieszczam dolomitem i skorupkami jajek.
Gruszka_na_w... 21:05, 12 sie 2019

mrokasia napisał(a)

No cóż, głupotą byłoby twierdzenie, że nie są piękne ... ale mnie w tym widoczku urzekła paleta barw. Ten róż w połączeniu z zielenią i bielą - cudny.

galgAsia 21:18, 12 sie 2019

Haniu, naprawdę? Mogę?
Gruszka_na_w... 22:15, 12 sie 2019

galgAsia napisał(a)
Haniu, naprawdę? Mogę?

Odbierz priv.
galgAsia 22:45, 12 sie 2019

Haniu, priv
Brzozowadzie... 23:42, 12 sie 2019

Haniu, sam glon Ginnala stanowił miły oku widok, a teraz z hortensjami - cudo!
Honorine również nie polecam - myślę, że to właśnie przez suszę chorowała mi ta odmiana cały ten sezon tragicznie. Inne w trudniejszych warunkach dawały radę, zwłaszcza Wirlwind (czy coś w tym stylu)
Z przyjemnością, jeszcze większą, przechadzam się teraz po Twoim ogrodzie