Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 12:26, 12 wrz 2016

Gruszka nie wybierasz się 8 października do Warszawy na spotkanie?
Gruszka_na_w... 14:31, 12 wrz 2016

Makusia napisał(a)

HAnia Jezu! Co to? Piękne to? Jednoroczne to? Cudności!!!

To dalie. Pochodzą z Meksyku. U nas w gruncie nie zimują. Po pierwszym przymrozku odcina się łodygi, wykopuje karpę, otrzepuje delikatnie z ziemi, owija w gazety i układa w skrzynkach w garażu. Można przesypać piaskiem. Po 15 maja wsadza się znowu i tak aż do śmierci- swojej lub dalii.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:37, 12 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
Gruszka nie wybierasz się 8 października do Warszawy na spotkanie?

Gosiek, raz w życiu dałam się wrobić w spotkania zbiorcze. Nie rozpoznawszy najlepszej koleżanki ze studiów i namiętnie dopytując się, gdzie jest Ala, kiedy owa stała pół metra ode mnie, zniechęciłam się do spotkań zbiorczych typu zloty, zjazdy, alerty i tym podobne. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko fakt, że owa Ala przytyła ze 30 kg.
Uwielbiam pogaduchy w małym gronie do trzech osób. Zachodzi wtedy coś, co lubię, czyli wymiana myśli. W dzikim tłumie odczuwam dyskomfort i oddalam się samopas na własne ścieżki. Aspołeczna chyba jestem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 14:46, 12 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gosiek, raz w życiu dałam się wrobić w spotkania zbiorcze. Nie rozpoznawszy najlepszej koleżanki ze studiów i namiętnie dopytując się, gdzie jest Ala, kiedy owa stała pół metra ode mnie, zniechęciłam się do spotkań zbiorczych typu zloty, zjazdy, alerty i tym podobne. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko fakt, że owa Ala przytyła ze 30 kg.
Uwielbiam pogaduchy w małym gronie do trzech osób. Zachodzi wtedy coś, co lubię, czyli wymiana myśli. W dzikim tłumie odczuwam dyskomfort i oddalam się samopas na własne ścieżki. Aspołeczna chyba jestem.

Przesadzasz Wszyscy zbijają się w grupki, małe grupki, od czasu do czasu jakaś większa akcja się wydarza. Czasem zderzenie z rzeczywistością bywa zimnym prysznicem ale częściej może być przyjemnie
Gruszka_na_w... 15:10, 12 wrz 2016

Opieram się na własnym doświadczeniu. Mała grupka, to mała grupka. W takiej czuję się dobrze. Jeśli mam się z nią spotkać, to do czego potrzebne jest mi towarzystwo dziesiątek innych osób przekrzykujących się nawzajem. Widać jestem typ kameralny.
To jak ze zwiedzaniem. Nie cierpię podążania z tłumem (nawet znajomym) za przewodnikiem. Mózg odmawia mi wtedy współpracy. Wolę samopas lub w gronie do 3-4 osób.
W rodzinie krąży nawet anegdota, że jeśli ktoś bardzo by mnie nie lubił, to najlepszym zamanifestowaniem tego byłoby obdarowanie mnie prezentem w postaci wycieczki objazdowej po jakimkolwiek kraju lub opłacenie pobytu w kurorcie w opcji all inclusive.
Wyjazd czymkolwiek, w ciekawe miejsce i noclegi w niewielkich obiektach przyjmuję z pocałowaniem ręki.
Marzę o podróży koleją transsyberyjską.
Gruszka_na_w... 15:51, 12 wrz 2016

Temperatury iście tropikalne. Koty, psy i ludzie ledwie dyszą. Ogród zdecydowanie wchodzi w jesienne klimaty. Choć czasem potrafi zaskoczyć. Choćby maczkiem kalifornijskim wyrastającym nad ponad metrową tawułą szarą.

Astry, róże, werbena, rozchodniki i trawy. W różnych układach.

Gruszka_na_w... 16:03, 12 wrz 2016

Za astrami jest wrzosowisko.

Gosiek33 19:37, 12 wrz 2016

kolej transyberyjska

to co prawda nie Syberia ale jakoś mi się tak skojarzyło - https://artpeople.net/historic-performance-with-pianist-ludovico-einaudi-on-the-arctic-ocean/

kępa astrów rewelacyjna
Gruszka_na_w... 19:55, 12 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
kolej transyberyjska

to co prawda nie Syberia ale jakoś mi się tak skojarzyło - https://artpeople.net/historic-performance-with-pianist-ludovico-einaudi-on-the-arctic-ocean/

kępa astrów rewelacyjna

Fachowiec od dźwięku stwierdził, że w pokazanych warunkach fortepian nie stroi.

Można online przejechać się koleją Jest nawet opcja z słuchaniem książek Tołstoja podczas jazdy.
Podróż
Sebek 20:17, 12 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Opieram się na własnym doświadczeniu. Mała grupka, to mała grupka. W takiej czuję się dobrze. Jeśli mam się z nią spotkać, to do czego potrzebne jest mi towarzystwo dziesiątek innych osób przekrzykujących się nawzajem. Widać jestem typ kameralny.
To jak ze zwiedzaniem. Nie cierpię podążania z tłumem (nawet znajomym) za przewodnikiem. Mózg odmawia mi wtedy współpracy. Wolę samopas lub w gronie do 3-4 osób.
W rodzinie krąży nawet anegdota, że jeśli ktoś bardzo by mnie nie lubił, to najlepszym zamanifestowaniem tego byłoby obdarowanie mnie prezentem w postaci wycieczki objazdowej po jakimkolwiek kraju lub opłacenie pobytu w kurorcie w opcji all inclusive.
Wyjazd czymkolwiek, w ciekawe miejsce i noclegi w niewielkich obiektach przyjmuję z pocałowaniem ręki.
Marzę o podróży koleją transsyberyjską.

Spotkania forumowe osobiście wolę w parę osób A nawet w cztery oczy Idzie wtedy pogadać - te wielkie zloty mają to do siebie, że gadasz cały czas, a i tak czujesz niedosyt rozmów