Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:09, 09 wrz 2016

I takie tam

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 13:24, 10 wrz 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wczoraj było niespiesznie, dzisiaj pracowicie. Trawnik skoszony, żywopłot lekko docięty z dwóch stron, trzecia strona może jutro.

Kiedyś wydawało mi się, że w ogrodzie powinny następować ciągłe zmiany dekoracji. Teraz doceniam rabaty, które przez miesiąc potrafią wyglądać tak samo. Nie wymagają od ogrodnika żadnych działań. Można się cieszyć ogrodem. Takie rabaty udało mi się złożyć na froncie i pod oknami od frontu.

Nie robię typowych rabat bylinowych. One są piękne, ale wymagają nieustannej uwagi, systematycznego usuwania, tego, co przekwitło, bardzo uważnego doboru roślin. To już wyższa szkoła jazdy! U mnie byliny są głównie na obrzeżach. Łatwiej mi to ogarnąć. Towarzyszą im kwitnące krzewy i trawy.

Szczególnie te dwa widoki radują moje oczy
Gruszka_na_w... 20:34, 10 wrz 2016

Rano odwiedziłam sklep na L i udało mi się wyszperać 4 ostatnie paczuszki czosnków główkowatych oraz jedną jedyna paczuszkę z cebulami białych tulipanów. Oparłam się pozostałym czosnkom, bo po wykopaniu sadzonych kilka lat temu czosnków stałam się posiadaczką kilkudziesięciu cebulek. Teraz trzeba się zastanowić nad wyborem miejscówki.
Skwar dzisiaj był okropny. Bez wyrzutów sumienia spędziłam leniwe popołudnie kryjąc się w cieniu katalpy. Słońce wędruje teraz zdecydowanie niżej i na tarasie od godzin południowych nie ma już cienia. W takie dni najbardziej brakuje mi drzew w ogrodzie.

Bonica i Eden Rose

Wielkokwiatowe NN

Kapusta brukselka wpasowała się w widok na ścieżce do warzywnika.

Bez czarny Black Lace i derenie Sibirica -galązki już czerwienieją. Ta odmiana ma najbardziej czerwone gałęzie zimą.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:44, 10 wrz 2016

Gosiek, też je lubię. Choć są zupełnie z innych bajek.

Bez czarny Aurea i malinki za ognikiem

Wbrew opiniom, że rozplenice lubią słońce, u mnie najbardziej okazałe są te od północnego wschodu- słońce mają do 12.

Zbieram się do przycięcia perukowca.

Gosiek33 20:44, 10 wrz 2016

Muszę jeszcze trochę poczekać na podobne widoki
Gosiek33 20:47, 10 wrz 2016

Mojego perukowca dawno pocięłam. Najbardziej lubię go nie za peruczki, tylko ognisty kolor czerwieni w słońcu
Gruszka_na_w... 20:52, 10 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
Muszę jeszcze trochę poczekać na podobne widoki

Masz dobry szkielet- ramy z drzew. Wnętrza robi się w miarę szybko. Ja na swój szkielet muszę długo czekać.

Teraz żałuję, że zasłoniłam pnie tych moich śliw wiśniowych pęcherznicą. Kusi mnie, żeby ją wyciepać i w to miejsce wsadzić coś ciekawszego.
zoja 20:54, 10 wrz 2016

u Ciebie zawsze piękne widoki

Co to takie mocno różowe-purpurowe koło traw?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/124/1249355/original.JPG
Gruszka_na_w... 21:09, 10 wrz 2016

zoja napisał(a)

Co to takie mocno różowe-purpurowe koło traw?

Tam rosną rozchodniki okazałe prawdopodobnie Carl, jeżówki i kosmosy. W środku jest obwódka z żurawki, która w zależności od stanowiska ma inny odcień. Tutaj chce być rudobrązowa.
zoja 21:14, 10 wrz 2016

dzięki
w takim razie chodziło mi o rozchodniki Carl, bo resztę rozpoznałam
Piękne są