Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:10, 15 sty 2026

Margo2 napisał(a)
Haniu, dobrze, że wróciłaś do nas.
Brakowało bardzo pogaduch u Ciebie w wątku.
W ogóle mam wrażenie, że poprzedni sezon był jakiś taki niefajny.
Magara też zamknęła się w sobie, a to przecież u Was w dużej mierze odbywało się życie forumowe.
Czytam, że jeździłaś na komorę hiperbaryczną.
U mnie na ulicy jest komora normobaryczna. Niestety ja nie mogę tam chodzić. Mam zaćmę i to dyskwalifikuje do terapii.
Ja przez 2 lata zostawiłam ogród samopas. Poradził sobie. Teraz wiem, że nie musze się tak bardzo o niego martwić
Masz przepiękny jesienny ogród.

Często nie mamy wpływu na to, jakie niespodzianki przyszykuje dla nas życie. Czasem są one tak przygnębiające, że uchodzi z nas cała radość życie. Czułam się często tak jak Harry Poter po spotkaniu z dementorami- uchodził ze mnie gromadzony latami optymizm, energia i motywacja. Okropny stan...brrrrr.
Do komór normobarycznych zaufania bym nie miała. Naukowych podstaw z ich dobroczynnej pomocy w fachowej literaturze medycznej się nie spotyka. Obawiam się, że to trochę tak jakby pompować opony świeżym wiejskim powietrzem. Ale skoro ludzie wierzą, że to pomaga, niech korzystają.
My korzystaliśmy z komory przyszpitalnej. Ciśnienie było tam takie jak przy nurkowaniu na głębokość 15 m. Zabiegi przyspieszają zasklepianie się głębokich ran, poprawiają ukrwienie drobnych naczyń, na 3 miesiące poprawiają wzrok. Korzystają z tych zabiegów ludzie po poważnych otwartych złamaniach i cukrzycy (neuropatia, stopa cukrzycowa).
Jesienny ogród dziękuje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:10, 15 sty 2026

Magara napisał(a)
Gosia, ja się powoli odradzam od jakiegoś czasu
Mam nadzieję, że Hania też wróci na stałe - czego Jej, sobie i Wam bardzo życzę

Oby się tak stało. Uściski Daguś. Dzięki za wszystko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies