Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:10, 15 sty 2026

Margo2 napisał(a)
Haniu, dobrze, że wróciłaś do nas.
Brakowało bardzo pogaduch u Ciebie w wątku.
W ogóle mam wrażenie, że poprzedni sezon był jakiś taki niefajny.
Magara też zamknęła się w sobie, a to przecież u Was w dużej mierze odbywało się życie forumowe.
Czytam, że jeździłaś na komorę hiperbaryczną.
U mnie na ulicy jest komora normobaryczna. Niestety ja nie mogę tam chodzić. Mam zaćmę i to dyskwalifikuje do terapii.
Ja przez 2 lata zostawiłam ogród samopas. Poradził sobie. Teraz wiem, że nie musze się tak bardzo o niego martwić
Masz przepiękny jesienny ogród.

Często nie mamy wpływu na to, jakie niespodzianki przyszykuje dla nas życie. Czasem są one tak przygnębiające, że uchodzi z nas cała radość życie. Czułam się często tak jak Harry Poter po spotkaniu z dementorami- uchodził ze mnie gromadzony latami optymizm, energia i motywacja. Okropny stan...brrrrr.
Do komór normobarycznych zaufania bym nie miała. Naukowych podstaw o ich dobroczynnej pomocy w fachowej literaturze medycznej się nie spotyka. Obawiam się, że to trochę tak jakby pompować opony świeżym wiejskim powietrzem. Ale skoro ludzie wierzą, że to pomaga, niech korzystają.
My korzystaliśmy z komory przyszpitalnej. Ciśnienie było tam takie jak przy nurkowaniu na głębokość 15 m. Zabiegi przyspieszają zasklepianie się głębokich ran, poprawiają ukrwienie drobnych naczyń, na 3 miesiące poprawiają wzrok. Korzystają z tych zabiegów ludzie po poważnych otwartych złamaniach i cukrzycy (neuropatia, stopa cukrzycowa).
Jesienny ogród dziękuje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:10, 15 sty 2026

Magara napisał(a)
Gosia, ja się powoli odradzam od jakiegoś czasu
Mam nadzieję, że Hania też wróci na stałe - czego Jej, sobie i Wam bardzo życzę

Oby się tak stało. Uściski Daguś. Dzięki za wszystko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 18:24, 16 sty 2026

Przepiekny bazant. Idealny na obiadek taki zarcik.

Wczoraj bylo nieco odwilzy co spowodowalo jedynie ze mamy tor bobslejowy zamiast drogi a teraz jeszcze to pieknie przymrozi. Rosliny sa pod sniegiem a na tym szklo lodowe po wczorajszym.
Snieg lezy wszedzie i pod drzewami i przysypal wiekszosc krzakow. Tyle dobrego, ze robi niezla koldre przed prognozowanym mrozem. Jest nadzieja, ze rosliny przezyja te zime.
Gdyby nie korytarze zrobione wczesniej, chodzenie po ogrodzie byloby dosc ekstremalne. Psy sa mocno niezadowolone z tego ograniczenia
Gruszka_na_w... 10:11, 17 sty 2026

U mnie wszystko już stopniało. Nocą, z powodu sporej wilgoci, jest bardzo mglisto z niewielkim przymrozkiem, a w ciągu dnia jest kilka stopni na plusie. Wczoraj mieliśmy spore zyski energetyczne, bo przez szyby słońce pięknie dogrzewało wnętrza.
Niepokoją mnie jednak zapowiadane w ostatnim tygodniu stycznia spore mrozy. W nocy ma być -27 stopni, a w dzień -19. Strach się bać.
TAR 13:44, 17 sty 2026

A u nas bialo. Do lata nie stopnieje

Zmrozone brzozy wygladaja przepieknie.

Basieksp 15:20, 17 sty 2026

Brzozy to jedne z piękniejszych drzew
Gruszka_na_w... 20:39, 17 sty 2026

Tarcia, cudne są te Twoje brzozy. Dla takich widoków warto jest znosić niedogodności związane z zimą.
Gruszka_na_w... 12:31, 18 sty 2026

Wczoraj pozazdrościłam Tarci widoku oszronionych pięknie brzóz, a dzisiaj podobne widoki mam i ja.
Poranek był mroźny i bardzo mglisty, a około 11 wyszło słońce.

Jak widać na zdjęciach, śniegu już praktycznie nie ma.

wiąz JH

Alija 12:35, 18 sty 2026

Haniu, przepiękne zdjęcia, u nas śnieg na szczęście jeszcze jest, bo przy tych mrozach zawsze to jakaś ochrona dla roślin. U nas było rano 13 na minusie i ma być coraz więcej.
Pozdrawiam cieplutko
Gruszka_na_w... 12:37, 18 sty 2026

Po lewej klon strzępiastokory, w centrum klon ściętlolistny, po prawej berberys

Mahonia pospolita i derenie Sibirica

Miłej niedzieli!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies