Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 20:39, 28 sty 2026

Wafel napisał(a)

Magicznie...

Trzeba to przyznac. Tez mi sie ta fotka bardzo spodobala
Gruszka_na_w... 13:53, 07 lut 2026

Dziękuję za odwiedziny.
Wafelku, Tarciu, wiąz JH ma bardzo ładny pokrój także w okresie bezlistnym i jest wdzięcznym modelem do fotografowania. Szkoda tylko, że jest taki kruchy. Podczas silnych wichur zawsze coś tam się z niego odłamuje.
Staram się, aby jakoś dotrwać do wiosny, choć aura w tym nie pomaga. Jest szaro, buro i ponuro. Cały śnieg stopniał. Zmarznięta ziemia nie przyjmuje pojawiających się często opadów deszczu. Spacery z psem to udręka. Pies cały w błocie, moje buty takoż.
Dzisiaj pobieliłam drzewka. Jak na mnie, to zrobiłam to bardzo późno. Zwykle czyniłam to pod koniec grudnia. Przedwiosennych prac mam w tym roku mnóstwo, bo jesienią odpuściłam cięcie róż i bylin. Trzeba zacząć odhaczać z listy kolejne pozycje, żeby zdążyć z porządkami do połowy marca. A tak trudno się zmotywować po zimowym rozleniwieniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mirkaka 16:44, 07 lut 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dziękuję za odwiedziny.
Wafelku, Tarciu, wiąz JH ma bardzo ładny pokrój także w okresie bezlistnym i jest wdzięcznym modelem do fotografowania. Szkoda tylko, że jest taki kruchy. Podczas silnych wichur zawsze coś tam się z niego odłamuje.
Staram się, aby jakoś dotrwać do wiosny, choć aura w tym nie pomaga. Jest szaro, buro i ponuro. Cały śnieg stopniał. Zmarznięta ziemia nie przyjmuje pojawiających się często opadów deszczu. Spacery z psem to udręka. Pies cały w błocie, moje buty takoż.
Dzisiaj pobieliłam drzewka. Jak na mnie, to zrobiłam to bardzo późno. Zwykle czyniłam to pod koniec grudnia. Przedwiosennych prac mam w tym roku mnóstwo, bo jesienią odpuściłam cięcie róż i bylin. Trzeba zacząć odhaczać z listy kolejne pozycje, żeby zdążyć z porządkami do połowy marca. A tak trudno się zmotywować po zimowym rozleniwieniu.

A u mnie nawet nie myślę o pracach w ogrodzie, cały jest pod grubą warstwą śniegu,
Judith 19:34, 07 lut 2026

mirkaka napisał(a)

A u mnie nawet nie myślę o pracach w ogrodzie, cały jest pod grubą warstwą śniegu,

U mnie identycznie
TAR 19:39, 07 lut 2026

U mnie nie ma szans na prace do polowy marca, patrzac po temperaturach snieg nie stopnieje. Do tego ziemia zamarznieta. Moze uda sie cos w kwietniu robic. Ile bede mmogla ciac to bede ale na wykopki opcji nie ma poki ziwmia nie odmarznie.
Marcin89 19:47, 07 lut 2026

Judith napisał(a)

U mnie identycznie
Pamiętam jak opisywałaś warunki we Wrocławiu i u siebie. Teraz jest podobna sytuacja, temperatury na plusie i zero śniegu. Wszystko zdążyło stopnieć.
Marcin89 19:50, 07 lut 2026

TAR napisał(a)
U mnie nie ma szans na prace do polowy marca, patrzac po temperaturach snieg nie stopnieje. Do tego ziemia zamarznieta. Moze uda sie cos w kwietniu robic. Ile bede mmogla ciac to bede ale na wykopki opcji nie ma poki ziwmia nie odmarznie.
A może w marcu przyjdzie fala ciepła i ziemia szybko rozmarźnie? Ze śniegiem trochę gorzej, ale też może szybko znikać. U mnie bardzo szybko się rozpuścił (co prawda warstwa była 10-15 cm, potem nawet mniej). Trzymam kciuki za dobre przedwiośnie
Marcin89 19:58, 07 lut 2026

Hania, fajnie, że zaglądasz tutaj coraz częściej Trzeba niedługo robić zryw ogrodowy (bynajmniej tam, gdzie się da)

Fajnie, że przypominasz o bieleniu drzewek. Zawsze lepiej późno niż wcale.
TAR 20:04, 07 lut 2026

Marcin89 napisał(a)
A może w marcu przyjdzie fala ciepła i ziemia szybko rozmarźnie? Ze śniegiem trochę gorzej, ale też może szybko znikać. U mnie bardzo szybko się rozpuścił (co prawda warstwa była 10-15 cm, potem nawet mniej). Trzymam kciuki za dobre przedwiośnie

nie mam zludzen patrzac na dlugoterminoe prognozy ale dzieki za kciuki
Gruszka_na_w... 20:27, 07 lut 2026

Te długoterminowe prognozy zmieniają się każdego dnia. Wczoraj, w ostatni dzień lutego pokazywały 14 stopni na plusie, a dzisiaj -4 w dzień i -12 w nocy.
Nie da się ukryć, że mieszkam w jednym z cieplejszych zakątków Polski. Na południowym -zachodzie sezon wegetacyjny rozpoczyna się najwcześniej, choć u mnie w porównaniu z Wrocławiem jest jakieś dwa tygodnie późniejszy. W ostatniej dekadzie tylko raz wystąpiła anomalia pogodowa i na pd-zach było chłodniej niż na pozostałym kawałku Polski.
Opady śniegu nie były u nas obfite. Tak jak napisał Marcin; wystarczyły dwa dni z plusową temperaturą w dzień i było po śniegu. Moja ogrodowa glina wciąż jednak w głębszych warstwach jest zmrożona. Trochę obawiam się rozpocząć cięcie drzew i krzewów; nie ukrywam, że stopują mnie te zapowiedzi parodniowych przymrozków w okolicach - 10 stopni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies