Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Rumianka 11:13, 09 sty 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O owoce świdośliw konkuruję z kosami. Bardzo mi smakują jako dodatek do letnich deserów i płatków z jogurtem. Są taką namiastką borówki amerykańskiej, która u mnie niestety nie chce rosnąć i owocować.

Twój wpis to, tak jakby był moim, gdyż mam jota w jotę to samo z kosami...czy przycinasz świdośliwy w celu zagęszczenia? Moje są bardzo ażurowe...
Ten widoczek pokazuje ile jesień musiała natrudzić się, by pomalować w ten sposób ogród..
Gosialuk 12:34, 09 sty 2026

Haniu dobrze, że jest dobrze. Gratuluję tej 10-letniej obecności na forum. Potem poczytam co u ciebie się podziało ogrodowo. Pozdrawiam
GingerO 08:45, 13 sty 2026

Haniu, zasypało Was? Na Śląsku wielkie zaspy i sypie nadal
Margo2 21:18, 14 sty 2026

Haniu, dobrze, że wróciłaś do nas.
Brakowało bardzo pogaduch u Ciebie w wątku.
W ogóle mam wrażenie, że poprzedni sezon był jakiś taki niefajny.
Magara też zamknęła się w sobie, a to przecież u Was w dużej mierze odbywało się życie forumowe.
Czytam, że jeździłaś na komorę hiperbaryczną.
U mnie na ulicy jest komora normobaryczna. Niestety ja nie mogę tam chodzić. Mam zaćmę i to dyskwalifikuje do terapii.
Ja przez 2 lata zostawiłam ogród samopas. Poradził sobie. Teraz wiem, że nie musze się tak bardzo o niego martwić
Masz przepiękny jesienny ogród.
Magara 22:35, 14 sty 2026

Gosia, ja się powoli odradzam od jakiegoś czasu
Mam nadzieję, że Hania też wróci na stałe - czego Jej, sobie i Wam bardzo życzę
Gruszka_na_w... 13:28, 15 sty 2026

Miałam jakieś problemy z dostępem do internetu i wybiło mnie to z rytmu, w który wskoczyłam. Net dalej działa nieco ospale, ale jest o wiele lepiej niż było. Zdjęcia się otwierają i można wreszcie podczytać wiadomości z forum.

Tess napisał(a)

A i jeszcze o świdośliwy chciałam zapytać. Piękne drzewko. Jaka to odmiana? Ile ma lat?
Myślę o nich ciepło, żeby ptaki miały w zimę co jeść.

Tess, to czysty gatunek świdośliwy Lamarcka. Żeby szybciej uzyskać efekt wielopniowości, wsadziłam jakieś 5-6 lat temu do dołka dwie sadzonki. Miały wtedy 60 cm. Bardzo szybko urosły. Od początku podkrzesywałam je, a teraz ograniczam wysokość.
Świdośliwy najatrakcyjniejsze są wiosną (kwitną obficie) i jesienią. Wczesnym latem można z nich zrywać drobne owoce wielkości borówek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:30, 15 sty 2026

ryska napisał(a)
Twoje zdjęcia i optymizm płynący z treści mają terapeutyczne działanie. Bywa źle, trudno ale idziemy do przodu. Nie mamy siły ale chwytamy ten promyk słońca, biedronkę na różach, kosa na świdośliwie, mazurka w karmniku.
Niech w 2026 będzie łatwiej, spokojniej ale równie pięknie.
Mam w końcu sad, czekam na marzec by pomiedzianować

Sad? To cudownie. Będzie pewnie dla Ciebie wielką radością.
Spokojny rok to moje wielkie marzenie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:37, 15 sty 2026

tulucy napisał(a)
Haniu. Jak miło Cię widzieć z powrotem

Nie ukrywam, że to bardzo miłe uczucie, kiedy aż tyle osób cieszy się z mojego powrotu.

mirkaka napisał(a)

Haniu, staram się nie poddawać, 2024 był u mnie ...

Widać z tego, że u każdego życie przypomina sinusoidę i szczęśliwe, dobre dni zdarzają się czasem. Miejmy nadzieję, że los nam oszczędzi kumulacji smutnych i tragicznych chwil. Amen.
Gruszka_na_w... 13:44, 15 sty 2026

Rumianka napisał(a)

Twój wpis to, tak jakby był moim, gdyż mam jota w jotę to samo z kosami...czy przycinasz świdośliwy w celu zagęszczenia? Moje są bardzo ażurowe...

W pierwszych latach je podkrzesywałam i za pomocą podwiązywania do palików nieco kształtowałam położenie pieńków. Kiedy zmężniały, to zaczęłam im ograniczać wysokość.

Gosialuk napisał(a)
Haniu dobrze, że jest dobrze. Gratuluję tej 10-letniej obecności na forum. Potem poczytam co u ciebie się podziało ogrodowo. Pozdrawiam

Trudno jeszcze uznać obecny stan za dobry, ale plusem jest to, że nie trzeba go określać mianem tragicznego. Może kiedyś uda się wyjść na prostą.
Gruszka_na_w... 13:57, 15 sty 2026

GingerO napisał(a)
Haniu, zasypało Was? Na Śląsku wielkie zaspy i sypie nadal

Śniegu było w sumie niewiele. Najintensywniejsze opady nie przekroczyły kilku cm. Niewielkie zaspy tworzyły się jedynie na polnych miedzach. Od poniedziałku mamy odwilż. Cały śnieg praktycznie zniknął, zaczął padać deszcz. Z aktualnej aury cieszą się jedynie ptaki. Jakoś tak radośniej ćwierkają. W tych najmroźniejszych dniach w ciągu 10 dni poszło 20 kg karmy, kilo orzechów i 2 kg słonecznika. Przy karmniku pojawił się nawet bażant.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies