Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:18, 10 wrz 2017

Filomena napisał(a)
W oddali za ławką co to? graccimus ?

Na drugim zdjęciu są posadzone dwa prosa. Oba są zielonolistne, ale nazwy po 4 latach już nie pamiętam. Czas dla siebie kończy się w momencie pojawienia się na świecie dzieci i powraca z chwilą ich wyfrunięcia. Może jesteś w międzyczasie?

Cieszę się, że w natłoku zajęć znalazłaś chwilę.
Może zbliżająca się jesień z lekka spowolni spieszne życie.

Berberysy nabierają rumieńców. Pomarańczowe owoce irgi pomarszczonej widać z daleka.

Hortensja dębolistna już się przebarwiła. W tym sezonie nie miała kwiatów.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:27, 10 wrz 2017

mrokasia napisał(a)
Jednak stipa jest niezwykle urokliwa, muszę to przyznać . Z bordowymi rozchodnikami gra wprost cudownie .

Najbardziej ją lubię w połączeniu z bordowolistnym berberysem i różową gaurą.

Tworzy fajne rozjaśniające plamy.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:40, 10 wrz 2017

polinka napisał(a)
Haniu zatęskniłam za Twoim tarasem i schodkami...pokażesz?

Zrobiłam zdjęcia. Ale już wiem, że na wiosnę będzie tu drobna korekta. Trawy zagłuszyły róże i te drugie muszę albo wysadzić, albo przesunąć. Trawy spełniły zadanie jakie im wyznaczyłam. Znakomicie przesłaniają taras z boku i częściowo z przodu. Zapewnienie intymności, kiedy ma się taras tylko kilka metrów od tarasu sąsiada, to dość trudne zadanie. Dodatkowo nad swoim tarasem sąsiad ma balkon.

Gruszka_na_w... 18:53, 10 wrz 2017

I takie tam na koniec.

Czekam na przebarwianie klonów. Na zdjęciu klon Henry'ego i ussuryjski.

Fragment długiej prostej i brzozowej z perukowcem

Margerytka40 20:28, 10 wrz 2017

Haniu zainteresowałaś mnie irgą pomarszczoną. Kiedyś widziałam w jakimś parku piękne krzewy,prawie drzewka małe,które pięknie kwitły. Było to wiosną. Nie miałam okazji dokładnie im się przyjrzeć bo przejeżdżałam tamtędy autem więc tylko w przelocie je widziałam. Szukałam później w necie co to mogło być i pasowała mi ta irga. Bardzo mi się podobały te mini drzewka ale w końcu nie wiem na pewno co to było.
Gruszka_na_w... 20:49, 10 wrz 2017

Irgi wsadziłam w ogrodzie dla jesiennego przebarwienia liści i kolorowych owoców. Mam irgę błyszczącą i pomarszczoną. Obie rosną w formie krzewów.

I.błyszcząca w październiku

Rumianka 22:08, 10 wrz 2017

Masz bardzo gustownie skomponowane rabaty...kryją tyle tajemniczości i trzeba pójść dalej, żeby zobaczyć co jest za zakretem...Podoba mi się u Ciebie...
Johanka77 22:15, 10 wrz 2017

Hania, u Ciebie jest przebogato!
Lubię tu przychodzić.
A najbardziej lubię to, że rozpieszczesz nas swoim ogrodem tak regularnie.
Czasem tylko spaceruję i nic nie piszę, bo robię się stereotypowa w tych achach i ochah

Cudnie!
Gosiek33 06:38, 11 wrz 2017

Sama nie wiem co chwalić.... za dużo tego dobra

Jak zwykle 2 tygodnie do przodu jesteś, u mnie tylko biały marcinek zakwitł. Trawiasty parawan bardzo udany. Czy giaura zimuje u Ciebie?

Dębolistna pięknie przebarwiona, czy to koniec jej możliwości czy jeszcze się bardziej zaczerwieni?
Filomena 17:53, 11 wrz 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na drugim zdjęciu są posadzone dwa prosa. Oba są zielonolistne, ale nazwy po 4 latach już nie pamiętam. Czas dla siebie kończy się w momencie pojawienia się na świecie dzieci i powraca z chwilą ich wyfrunięcia. Może jesteś w międzyczasie?

Cieszę się, że w natłoku zajęć znalazłaś chwilę.
Może zbliżająca się jesień z lekka spowolni spieszne życie.

...

Prosa! Jakie piękne duże kępy. Mam, ale malutkie więc czekam cierpliwie na TAAki efekt
Taaaak, bingo, jestem w międzyczasie - bardzo udane stwierdzenie

Późne lato i wczesna jesień jest u Ciebie zjawiskowo-kolorowa! Nie wiem jak Ty upchnęłaś u siebie tyle faktur, koloru. Przecież wiosną też się dzieje w tym ogrodzie i latem. No nie wiem, no nie wiem... Po serii Twoich zdjęć mam mieszane uczucia czy sadzę za gęsto czy za rzadko.