Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 23:24, 20 lip 2018

Wendy79 napisał(a)
Czytałam u Ciebie przed śniadaniem, w międzyczasie poleciałam kanciki robić na ogrodzie, bo udało się w końcu skosić trawnik, do pracy poleciałam i kończę teraz po powrocie...
Krwiściąg mam od prawie dwóch tygodni, z nasion nie wyszedł, to sobie u Grochowskich zakupiłam. Mam nadzieję, że mu się na mojej glinie spodoba.
Proszę Haniu, podeślij dalej przepis na Agatki pasztet z cukinii, bo też nie wyrabiam już z nią.

Przepis wysłałam Ci na priv, żebyś miała pod ręką, a dla zainteresowanych wkleję tutaj
Pasztet z cukini
3 szkl.dobrze odciśniętej, startej na grubej tarce cukini, ok. 700g (małe mogą być w całości ze skórką)
2 marchewki starte na drobnej tarce
4 cebule
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
1,5 szkl. kaszy manny
4 jaja
sól. pieprz, gałka muszkat., zielona pietruszka
Zeszklić na małej ilości oliwy cebulę i czosnek drobno posiekane, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć do dużej keksówki wyłożonej pergaminem. Piec 1-1,5 h. w 190 st. Ma być ładnie rumiany z wierzchu.
Sosik: jogurt, majonez, ząbek czosnku, sól, cukier, sok z cytryny i koperek w lubianych proporcjach

W ogrodzie dzisiaj robiłam oprysk PW. Po tych wilgotnych dniach to wskazane.
Jutro kancikuję w warzywniku.
A za krwiściąg u Ciebie trzymam kciuki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:27, 20 lip 2018

Anda napisał(a)
Rajskie jabluszka i ta lilia sie pieknie komponuja razem
Lubie ten buraczkowaty kolor.

W zeszłym roku odkryłam, że burak liściowy świetnie by się sprawdził na rabatach bylinowych.
A jabłuszka są fajne, bo trzymają się nawet po opadnięciu liści.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gocha 12:30, 21 lip 2018

Krwiściąg mam od tamtego roku ale taki wysoki- ma około 1,5 m. Chyba chciałabym jeszcze taki niższy, może gdzieś go znajdę. Co do książek Chmielewskiej to pierwsza przeze mnie czytana to Lesio- chyba 40 lat temu połknięty wręcz, Polecam tak samo Tereskę i Okrętkę, Wszystko czerwone, Romans wszechczasów i wiele innych. Ale te pierwsze jej książki najlepsze. Często do nich wracam jak się chcę odstresować.
Gruszka_na_w... 20:38, 21 lip 2018

Gosiu, miło, że zajrzałaś. Nie wiedziałam, że ten krwiściąg występuje w tylu odsłonach. Czy taki wysoki utrzymuje pion?
Pierwsze wypusty Chmielewskiej rzeczywiście są najlepsze.
Gruszka_na_w... 20:46, 21 lip 2018

To była upalna sobota. Posiłek był odpowiednio lekki. Makaron c cukinii-przepis znaleziony w necie.

Popołudnie zamierzałam spędzić na hamaczku.

Mimo osłonek cieniujących, było bardzo gorąco, powietrze stało.Nie mogłam skupić sie na lekturze.
Znalazłam osłonkę na szare komórki.

I poszłam rozprawić się z truskawkową rabatą.
Gruszka_na_w... 20:59, 21 lip 2018

Rano robiłam na tej rabacie kanciki. Wąsy ładnie się ukorzeniły, ziemia była wilgotna. Warunki idealne.
Najbardziej męczące było wykopywanie 40 starych krzaczków i otrzepywanie ich z ziemi.

Od razu odcinałam młode sadzonki i wsadzałam do wody. Nie mam dla nich jeszcze przygotowanej kwatery, więc chwilowo umieszczę je w małych doniczkach. Niech się korzenią.

Przyniosłam dobroci w postaci końskiego obornika i wiórków rogowych (Agnieszko z Księżycowego- dziękuję za sygnał, że je przecenili.
Przekopałam dobroci z ziemią, wysiałam zielony nawóz i podlałam. W przyszłym sezonie będzie tu mogło rosnąć coś żarłocznego.

Kasya 21:03, 21 lip 2018

Wzorowo

Ja zrezygnowałam juz z truskawek, posadziłam poziomki
anna_t 21:09, 21 lip 2018

Ty też za długo nie potrafisz rozmyślać o niebieskich migdałach??
Gruszka_na_w... 21:30, 21 lip 2018

anna_t napisał(a)
Ty też za długo nie potrafisz rozmyślać o niebieskich migdałach??

Bujałam do 3/4 nr "Wysokich obcasów". Przy artykule o kuchni sycylijskiej doznałam napływu energii.
Popatrzyłam na prognozy pogody. Mają być upały. Obawiałam się, że jak mi ta glina przeschnie, to umorduję się dwa razy bardziej.
Gruszka_na_w... 21:32, 21 lip 2018

Kasya napisał(a)
Wzorowo

Ja zrezygnowałam juz z truskawek, posadziłam poziomki

Poziomki też mam. Z truskawek jeszcze nie rezygnuję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies