Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:30, 20 lip 2018

paniprzyroda napisał(a)
Wysiewałam krwiściąg wiosną, ale mi nie skiełkował, popatrzę u Ciebie, może też pypcia nie dostanę ( podobało mi się)

Jak ja Was podziwiam za tę cierpliwość w pozyskiwaniu roślin z nasionek. Gdyby to ograniczało się tylko do wysiewu do kuwetki, to być może dałabym radę. Ale to późniejsze pikowanie mikrusków. czapki z głów.

Są rajskie jabłuszka na Oli. I przedostatnia odmiana lilii.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:32, 20 lip 2018

mira napisał(a)

a worotycz na co ? mam 1kępę bo mi się podoba bardzo

Na szkodniki ziemne- głównie opuchlaki. Ideałem byłoby dodanie piołunu, ale nie mam na stanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:35, 20 lip 2018

Zana napisał(a)

Co bierzesz na pamięć?

Dobra pamięć bywa przekleństwem.

jolanka 21:36, 20 lip 2018

Ale ja tu uwielbiam oglądać foty Mało piszę bo coś czas mi się zbuntował i nie chce współpracować Pozdrawiam Haniu
Gruszka_na_w... 21:40, 20 lip 2018

makadamia napisał(a)
Krwiściąg cudny i w Twoim zestawieniu absolutnie rewelacyjny.
Ja mam z kolei za słabą glebę dla niego i z bólem serca muszę zrezygnować. Po doświadczeniach z miskantami nie biorę już na próbę żadnych wilgociolubnych roślin. Jeszcze mi tylko kosaćce (syberyjskie czy mieczolistne - już nie pamiętam) zostały

Życie w nieświadomości ma swoje plusy. Nie miałam pojęcia, że on taki wybredny. Wydawał mi się bezproblemowy z wyglądu. Przejechałam się tylko na hortensji dębolistnej i krwawnicy. Irysy syberyjskie rosną jak chwasty, nawet w cieniu pod krzakami. Ostały się tam z czasów, kiedy zadarniały puste połacie.

Poziomki odbiły po ścięciu i mają kwiatki.

Gruszka_na_w... 21:45, 20 lip 2018

jolanka napisał(a)
Ale ja tu uwielbiam oglądać foty Mało piszę bo coś czas mi się zbuntował i nie chce współpracować Pozdrawiam Haniu

Robię eksperymenty fotograficzne na ciut wyższym poziomie idiotenkamery. Pikseli ma więcej, ale balansu bieli nie ma. Pozdrawiam cieplutko.

Gruszka_na_w... 21:50, 20 lip 2018

mrokasia napisał(a)
Też oczkiem rzuciłam na ten krwiściąg. Jakieś 20 razy .
Ale skoro on taki łakomy to na moim piachu też nic z tego. Ale mam odrobinkę podobny do niego rdest (dostałam od Kwartecika) i ten jakoś chyba się zadomowi .

Rdestem się zachwyciłam na zdjęciach z Pszczelarni. One tam pięknie się prezentują w łanie. Miałam w tym sezonie w łapkach doniczkę z onym, ale po namyśle odłożyłam. Miejsca na łany brak.
PS. Po zakupie krwiściągu zapomniałam jak on się nazywa i chyba przez pewien czas nazywałam go rdestem.
Gruszka_na_w... 22:01, 20 lip 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Jesienią jest właśnie zapotrzebowanie na takie energetyczne kolory, coby naładować akumulatory na zimę, więc rabata się broniAle zgaszone ładniejsze

Mam czasem dziwne odchylenia, jeśli chodzi o pogodę.
Bardzo lubię całodniowe ulewne dni latem i jesienią (pod warunkiem, że nie muszę się wtedy pałętać). Niezwykle mnie wyciszają, bo energetyczna nad wyraz jestem sama z siebie.
Dla polskiej złotej jesieni robię wyjątek. Jest lepsza niż upalne letnie dni.

Anda 22:04, 20 lip 2018

Rajskie jabluszka i ta lilia sie pieknie komponuja razem
Lubie ten buraczkowaty kolor.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wendy79 22:36, 20 lip 2018

Czytałam u Ciebie przed śniadaniem, w międzyczasie poleciałam kanciki robić na ogrodzie, bo udało się w końcu skosić trawnik, do pracy poleciałam i kończę teraz po powrocie...
Krwiściąg mam od prawie dwóch tygodni, z nasion nie wyszedł, to sobie u Grochowskich zakupiłam. Mam nadzieję, że mu się na mojej glinie spodoba.
Proszę Haniu, podeślij dalej przepis na Agatki pasztet z cukinii, bo też nie wyrabiam już z nią.