Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Margerytka40 20:22, 24 paź 2018

Rozmyślałam dziś sobie czy nie wsadzić Oli na osi widokowej z mojego okna, miałabym zimą fajny widoczek przy porannej kawce . Tyle, że nie ma tam dużo miejsca na drzewo. Może mogłabym ją jakoś cięciem formować. Mam dorodną Olę od wiosny jeszcze w donicy.
sylwia_slomc... 20:32, 24 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wiatr wiejący kilkadziesiąt km/h potrafi być ekspresyjny. Porwał mi zegar z tarasu (o 6:15)

U nas też głowę urywa, ale zrobić dobre zdjęcie na wietrze łatwo nie jest, aq to jest świetnePołączenie koloru i ruchu dało extra efekt
AgataP 09:36, 25 paź 2018

Ola rzeczywiście piękne ma te jabłuszka, dla nich chciałabym ją posadzić lub golden hornet ale nie mam miejsca. Wkurza mnie royalty bo jabłek nie ma i wygląda jak zaniedbane krzaczysko.
Najbardziej pasowała by mi adirondack może dałoby się z dwóch zrobić ładny łuk nad przejściem do warzywnika... ale u mnie nie ma tych odmian...
AgnieszkaW 10:38, 25 paź 2018

Haniu, derenie o tej porze (no i w zimie) najpiękniejsze. Rok rocznie wykorzystuję ich pędy do wszelkich dekoracji. Ogród Twój prezentuje się pięknie w ten jesienny czas. Czy jabłoń Ola łapie choroby typowe dla jabłonek?
mikina34 13:41, 25 paź 2018

Niby drobiazg, a zupełnie odmienił rośliny

To jest mocno energetyczne pięknie Ci mrozik pomalował ogród

Zbieram się do założenia wątku już od zeszłego roku i letko sie bojam , bo u mnie za bardzo nie ma co pokazywać. Najbardziej mnie przekonują zapiski ważne dla samego ogrodu, a i rozmowa ze sobą rzecz ważna . Na razie mam dylemat czy w projektowaniu czy w ogrodach
Gruszka_na_w... 18:59, 25 paź 2018

mikina34 napisał(a)

Zbieram się do założenia wątku już od zeszłego roku i letko sie bojam , bo u mnie za bardzo nie ma co pokazywać. Najbardziej mnie przekonują zapiski ważne dla samego ogrodu, a i rozmowa ze sobą rzecz ważna . Na razie mam dylemat czy w projektowaniu czy w ogrodach

Rozważ sobie, czy będziesz potrzebowała wsparcia projektowego w planowaniu rabat, czy też tylko skupisz się na wymianie doświadczeń. Do projektowania częściej zaglądają Ci, którzy mają dar planowania.
Obaw mieć nie trzeba. To nie jest forum dołujące. Raczej inspirujące i wspierające. Jeśli pojawi się nutka krytyki, to zawsze jest wyważona.
Madame Isaak Pereire

Elmshorn

The Fairy

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:36, 25 paź 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Haniu, derenie o tej porze (no i w zimie) najpiękniejsze. Rok rocznie wykorzystuję ich pędy do wszelkich dekoracji. Ogród Twój prezentuje się pięknie w ten jesienny czas. Czy jabłoń Ola łapie choroby typowe dla jabłonek?

Sporo dereni powsadzałam między brzozami. Niestety po kilku sezonach trzeba było je wysadzić, bo zamierały z braku wody. Zostały tylko te z przodu i boku.

Resztę ratowałam przesadzając na nowe miejsca.

Jabłonki ozdobne traktuję tak samo jak drzewka w sadzie. Wczesną wiosną robię im oprysk miedzianem i Promanalem, potem stosuję opryski propionianem wapnia, a na koniec sezonu pryskam 5% roztworem mocznika. Wszystkie drzewka są zdrowe. Gdyby przerażała Cię ilość oprysków, to dodam, że w sadach towarowych robi się ich kilkadziesiąt.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:46, 25 paź 2018

Margerytka40 napisał(a)
Rozmyślałam dziś sobie czy nie wsadzić Oli na osi widokowej z mojego okna, miałabym zimą fajny widoczek przy porannej kawce . Tyle, że nie ma tam dużo miejsca na drzewo. Może mogłabym ją jakoś cięciem formować. Mam dorodną Olę od wiosny jeszcze w donicy.

Wszystkie jabłonki dobrze reagują na cięcie. Ola pięknie kwitnie, ma ładne liście. No i te owoce.

AgataP 19:49, 25 paź 2018

Wszystkie jabłonki dobrze reagują na cięcie. Ola pięknie kwitnie, ma ładne liście. No i te owoce.

no kusisz Haniu, kusisz Olą...
Gruszka_na_w... 19:53, 25 paź 2018

AgataP napisał(a)
Ola rzeczywiście piękne ma te jabłuszka, dla nich chciałabym ją posadzić lub golden hornet ale nie mam miejsca. Wkurza mnie royalty bo jabłek nie ma i wygląda jak zaniedbane krzaczysko.
Najbardziej pasowała by mi adirondack może dałoby się z dwóch zrobić ładny łuk nad przejściem do warzywnika... ale u mnie nie ma tych odmian...

Royality nabyłam impulsywnie. Obecnie służy jako podpórka dla róży Veilchenblau. Rzeczywiście trudno ja uznać za drzewko ozdobne z czegokolwiek. Kwitnie kiepsko, liście ma nijakie i owoce takoż.

Przebarwiać się zaczął klon strzępiastokory.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies