Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:17, 13 sty 2019

Tonacja kolorystyczna od dłuższego czasu taka sama, ale świecące słoneczko pozwalało na snucie marzeń o tym, że coraz bliżej do wiosny.

Parzydło

W dobrym stanie są turzyce SS i ID. Mahonia formuje pąki.

Oczar wirginijski kwitł w listopadzie, a teraz ma w miejscu frędzelków takie coś. Na gałązkach wciąż są liście.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:30, 13 sty 2019

Czekam na w miarę suchy dzień, aby pobielić drzewka i krzewy.
Niedługo w sprzedaży pojawią się ciemierniki. Pewnie się skuszę na zakup. Jest w ogrodzie kilka zakątków (np. rabata z hortensjami przy zachodniej stronie budynku), gdzie mogłyby zabłysnąć o tej porze roku.
zdjęcie z ub roku

Siewki są.

Na skarpie zielono jak wczesną wiosną.

Kulka bukszpanowa produkcji własnej.

Ostrokrzew już wypuścił młode przyrosty, ale cięcie będzie miał dopiero w marcu. Coraz bardziej przypomina stożek.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 18:53, 13 sty 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czekam na w miarę suchy dzień, aby pobielić drzewka i krzewy.
Niedługo w sprzedaży pojawią się ciemierniki. Pewnie się skuszę na zakup. Jest w ogrodzie kilka zakątków (np. rabata z hortensjami przy zachodniej stronie budynku), gdzie mogłyby zabłysnąć o tej porze roku.
zdjęcie z ub roku

Jej to u mnie śniegu jest, topiło się ale jest nadal biało.
Pobielić krzewy? jakie? Sylwia bieliła w sobotę a chyba w nocy padał deszcz - u mnie - nie wiem jaka musi byc pogoda ale chyba sucho jak piszesz przez kilka dni.Daj znać z bieleniem.

Tak myślisz ciemierniki się pojawia a gdzie? Ja zamówiłam w ub roku u Zymona - upss ale się oczekałam i jakoś się zraziłam choć nie powiem przysłane były piękne - ciekawe czy zakwitną.

Hehe - ja tez mam pod hortensjami ogrodowymi posadzone brzegiem siewki moje ciemierników co sobie rosną - niedawno to zrobiłam i stale się po głowie pukam - hortensje na kwaśno a ciemierniki na zasadę - no i tak je obsypuję czym tam - sama nie wiem ale bym już tak nie zrobiła. Pewnie masz bukietowe to jeszcze, pod hortensjami widzę że sadzą krokusy i ja to stosuję.

/Napisz mi jak przywołać dwa posty w moim jednym żeby każdemu nie odpowiadać/
Margerytka40 19:34, 13 sty 2019

Ale zieloniutko u Ciebie, u nas też odwilż, deszcz pada. Śniegu jeszcze tylko odrobinę zostało. Dużo ciemiernikowych siewek wsadziłam na froncie pod śliwami. Pewnie zaczną kwitnąć dopiero za rok lub dwa ale mają naeet teraz ładne zielone listeczki
mikina34 13:01, 14 sty 2019

Haniu, dziękuję za dokładną instrukcję
A teraz z innej beczki, wczoraj pooglądałam okolice swoich trzech karmników i przeraziłam się ilością ziaren i łusek na ziemi. Faktem jest, że sama też rozsypuję dla dzwońców m.in ziarno na ziemi, tak czy siak to warstwa jest spora. W tym roku jest zdecydowanie więcej ptaków więc i spadów dużo. Zastanawiam się, czy jest jakiś patent na te pozostałości poza wygrabianiem? W zeszłym roku zostawiłam jednego słonecznika z tego co wykiełkowało, ale przyznam, że długo walczyłam ze srylionem siewek różnego rodzaju .
Do tego blisko karmnika mam posadzonego przywrotnika alpejskiego i widzę, ze tam się odbywają najlepsze ptasie uczty
Gruszka_na_w... 18:37, 14 sty 2019

mira napisał(a)

/Napisz mi jak przywołać dwa posty w moim jednym żeby każdemu nie odpowiadać/

Instrukcję napisałam u Ciebie. Będziesz miała pod ręką.
Gruszka_na_w... 18:39, 14 sty 2019

Margerytka40 napisał(a)
Ale zieloniutko u Ciebie, u nas też odwilż, deszcz pada. Śniegu jeszcze tylko odrobinę zostało. Dużo ciemiernikowych siewek wsadziłam na froncie pod śliwami. Pewnie zaczną kwitnąć dopiero za rok lub dwa ale mają naeet teraz ładne zielone listeczki

U mnie siewki są od zeszłego roku. Nie zauważyłam spektakularnych przyrostów. Jedną siewkę spróbowałam przenieść w nowe miejsce. Wciąż jest raczej mikruskiem niż przyzwoitym gabarytowo ciemiernikiem.
Gruszka_na_w... 18:45, 14 sty 2019

mikina34 napisał(a)
wczoraj pooglądałam okolice swoich trzech karmników i przeraziłam się ilością ziaren i łusek na ziemi. Faktem jest, że sama też rozsypuję dla dzwońców m.in ziarno na ziemi, tak czy siak to warstwa jest spora. W tym roku jest zdecydowanie więcej ptaków więc i spadów dużo. Zastanawiam się, czy jest jakiś patent na te pozostałości poza wygrabianiem?

Po ubiegłorocznych doświadczeniach staram się unikać umiejscowienia karmników nad delikatnymi rabatami. W zeszłym sezonie wygrabiłam 25 l wiadro łusek.
Jeśli pod spodem rosną trawki, to mogą ucierpieć. Część łusek z trawnika wygrabiłam w grudniu. Teraz czekam aż zrobi się sucho i zrobię to ponownie.
A siewki słonecznika też miałam, ale poszły na kompost. Na rabatach brakuje już miejsca na takie olbrzymy.
Gruszka_na_w... 18:46, 14 sty 2019

Bardzo mnie przygnębiła informacja z Gdańska. Nie mogę się otrząsnąć.
roma2 20:51, 14 sty 2019

Haniu, Ja też. Resztę napisałam na pw.