Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mariposa 20:48, 19 sty 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękny dzień dzisiaj mieliśmy, choć miniona noc była mroźna... Kolejne dni mają być słoneczne, ale bezchmurne niebo spowoduje, że spadki temperatury nocami będą sporo poniżej zera. To właściwa pora na rozpoczęcie sezonu ogrodowego.
Na trawniku, w warzywniku, w sadzie i na niektórych rabatach rozsypałam dolomit. Zużyłam dwa 5 kg opakowania.
Potem przygotowałam sobie roztwór z wapna, mleka, wody i białej emulsji. Chwyciłam pędzel i z olbrzymią radością oddałam się malowaniu. Słoneczko szybko wysuszyło malunki. Drzewka i krzewy owocowe są zabezpieczone przed ostrym zimowym słońcem.

U Ciebie zawsze gotowe instrukcje dla początkujących! Bardzo za nie dziękuję Malować jeszcze nie mam co, ale warzywnik planuję - zapewne dolomit rozsypałabym wiosną, a dzięki Tobie dowiedziałam się, że najlepsza pora jest teraz
Gruszka_na_w... 20:56, 19 sty 2019

Mariposa napisał(a)

- zapewne dolomit rozsypałabym wiosną, a dzięki Tobie dowiedziałam się, że najlepsza pora jest teraz

Do wiosny dolomit rozpuści się i wniknie w glebę. Spokojnie będzie można robić wiosenne porządkowanie trawnika- wałowanie, areację, wertykulację i nawożenie. Przy późniejszym sypaniu dolomitem wygrabiłoby się go razem z trawiastym mulczem, bo on dość długo się rozpuszcza (wchłania).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gabriela 21:36, 19 sty 2019

Hej Haniu Wreszcie dziś i i nas było słońce i błękitne niebo. Wylazly mi czubki krokusow Blue Pearl ale nie wierzę jeszcze w wiosnę
Gruszka_na_w... 21:56, 19 sty 2019

Gabriela napisał(a)
Hej Haniu Wreszcie dziś i i nas było słońce i błękitne niebo. Wylazly mi czubki krokusow Blue Pearl ale nie wierzę jeszcze w wiosnę

Też nie wierzę, bo w prognozach ten tydzień zapowiadają bardzo mroźny, a następny weekend ze śniegiem. Wegetacja pewnie wyhamuje. Ale kotka, mimo sterylizacji, ma ochotę na nocne marcowanie. Może czuje wiosnę wcześniej niż my?
Mnie cieszy wydłużający się dzień i zdecydowanie inna jakość dziennego światła. Już nie mam odczucia "nocy polarnej".
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 22:05, 19 sty 2019

U mnie kotki na wierzbie już są i irysy z ziemi wyszłyA u Kasi w Krakowie oczar kwitnie
Gruszka_na_w... 22:17, 19 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie kotki na wierzbie już są i irysy z ziemi wyszłyA u Kasi w Krakowie oczar kwitnie

Cebulowe już w grudniu się pchały na świat, bazie też, a oczar kwitł w listopadzie. Czekam na przebiśniegi. One nigdy nie miały falstaru.
8 i 19 lutego zeszłego roku
Mariposa 23:01, 19 sty 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do wiosny dolomit rozpuści się i wniknie w glebę. Spokojnie będzie można robić wiosenne porządkowanie trawnika- wałowanie, areację, wertykulację i nawożenie. Przy późniejszym sypaniu dolomitem wygrabiłoby się go razem z trawiastym mulczem, bo on dość długo się rozpuszcza (wchłania).

Niby logiczne, ale trzeba na to wpaść Gruszko, a zaspokoisz jeszcze moją ciekawość, po co dodaje się mleko do mieszanki do bielenia drzew?
O przebiśniegach zanotowałam, że takie pewniaki jak forsycja
Podziwiam nieustannie wiedzę, mądrość i wyczucie smaku
Wendy79 11:36, 20 sty 2019

Gruszko, dzięki Tobie i my dolomitem sypniemy trawnik. Do malowania drzewek podchodzę jakoś jak do jeża. Tyle tego mieszania rzeczy różnych...

Edit. Moje trzy kotki w ogóle nie mają ochoty wychodzić z domu. Czują pismo nosem chyba
Gruszka_na_w... 14:26, 20 sty 2019

Wendy79 napisał(a)
Do malowania drzewek podchodzę jakoś jak do jeża. Tyle tego mieszania rzeczy różnych...

Niepotrzebnie się wzdrygasz.
Najprostszy roztwór do bielenia to 1 kg wapna i 3 litry wody. Można odstawić na noc i następnego dnia malować. Te dodatki moje działają jako utrwalacze koloru.
Dzisiaj było -10.
Spacer z czworonogiem to była sama przyjemność. Pięknie było widać góry.

Towarzyszyło nam też gęganie.

Gdzieś tam jest niewielki zbiornik wodny.
Gruszka_na_w... 14:42, 20 sty 2019

Mariposa napisał(a)

Gruszko, a zaspokoisz jeszcze moją ciekawość, po co dodaje się mleko do mieszanki do bielenia drzew?

Wzruszyłam się. Dziękuję za miłe słowa.
O dodatku mleka do roztworu wapna dowiedziałam się od starego działkowca w czasach, kiedy bawiłam się uprawą ROD-owskiej działki.
Uwierzyłam mu na słowo , a po Twoim pytaniu spróbowałam poszukać naukowego potwierdzenia.
Znalazłam to
farba mleczna
i to
jak zrobić farbę?
Wychodzi na to, że dodatek mleka spowalnia spłukiwanie wapna z pni drzewek. Podobne działanie ma dodatek emulsji.

Czasem bawię się w odnawianie starych mebli. Spróbuję wykorzystać te farbę.

na dobry tydzień- widok na świetlaną przyszłość

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies