Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 17:08, 31 mar 2016

AnnaCh napisał(a)
Na chwasty nie pryskaj niczym, szczególnie przy warzywniku. Poczytaj trochę w necie o roundapie. Straszne toto jest i ma wpływ na układ hormonalny człowieka

Aniu, mam chwastox i muszę go użyć moje miejsce na warzywa to jest koszmar,
W tym roku chcę przygotować miejsce, warzywka i owoce w przyszłym roku

miejsce na warzywnik

AgataP 17:09, 31 mar 2016

To jest dopiero połowa, druga to miejsce składania śmieci które wyjadą przy kwietniowej zbiórce odpadów wielkogabarytowych Nawet nie zamieszczam zdjęcia bo się nie nadaje do publikacji )
Pszczelarnia 17:26, 31 mar 2016

AgataP napisał(a)

Aniu, mam chwastox i muszę go użyć moje miejsce na warzywa to jest koszmar,
W tym roku chcę przygotować miejsce, warzywka i owoce w przyszłym roku

miejsce na warzywnik

Ale na prawdę nie musisz używać chemii na oczyszczenie terenu pod produkcję jedzenia. Wystarczy skopać i obsiać jakimś nawozem zielonym. Albo zaorać.
przecież pod warzywa i tak musisz skopać i użyźnić teren. Nie posiejesz warzyw w zielsko po roundapie (zresztą odrastające i tak) na zabitej glebie.
AgataP 17:36, 31 mar 2016

Ewa planuję grządki wzniesione Planuję uzupełnianie dna w tym roku, a w przyszłym ziemię z kompostem na wierzch.
Może więc nie pryskać a nakryć ziemię np kartonami i folią budowlaną, wygnije wszystko pod nią. Wtedy chciałabym teren wyrównać i ustawiać grządki.
Ewa Twój warzywniak mogłabym oglądać codziennie tak samo jak bylinówkę
Pszczelarnia 17:37, 31 mar 2016

AgataP napisał(a)
Bylinówka weszła w stan gdy można patrzeć na nią z przyjemnością

Piękna! Kawał pracy za Wami!
Pszczelarnia 17:39, 31 mar 2016

AgataP napisał(a)
Ewa planuję grządki wzniesione Planuję uzupełnianie dna w tym roku, a w przyszłym ziemię z kompostem na wierzch.
Może więc nie pryskać a nakryć ziemię np kartonami i folią budowlaną, wygnije wszystko pod nią. Wtedy chciałabym teren wyrównać i ustawiać grządki.
Ewa Twój warzywniak mogłabym oglądać codziennie tak samo jak bylinówkę

Tak będzie lepiej, nie pryskaj. A ja marzę o skrzyni jednej, do rozsad. Już 4 rok. Tak wolno to się u mnie toczy.
AgataP 17:48, 31 mar 2016

Bylinówka sama wiesz wciąż przechodzi metamorfozę, w tym roku powiększam ją o kolejne 4 metry po długości. To już będzie całość, zakończona zakrętem o 90 stopni z nasadzeniami mieszanymi - byliny i róże. Pozostanie cieszenie się jej widokiem, dopieszczanie nasadzeń i praca praca praca by wciąż cieszyła

Powiem Ci Ewa, że Twój ogród jest jednym z piękniejszych, uwielbiam takie klimaty Podpatrywałam byliny u Ciebie - wypatrzyłam agastache i w tym roku będzie u mnie tak samo jak rdest nawet w odmianie polymorpha
AnnaCh 18:06, 31 mar 2016

Agato, Ewa ma rację nie pryskaj, bo to straszna trucizna. W końcu po to robisz sobie warzywnik, żeby mieć zdrowe warzywka
Ja też uwielbiam Twoją bylinową
AgataP 18:19, 31 mar 2016

No i powoli widać że coś się rusza

Wendy79 18:21, 31 mar 2016

Ja też jestem przeciwna pryskaniu. Miejsce pod mój warzywnik też wyglądało koszmarnie. Myślę, że gorzej niż na zdjęciu, które pokazałaś. Jeśli masz czas to przykryj, tylko dobrze, bo u mnie perz nawet pod matą rósł w najlepsze. Z perzem jakoś sobie już powoli radzę, gorzej ze skrzypem i ostem. Ja wybrałam metodę na wymęczenie (tylko nie wiem kto kogo )