Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 19:43, 31 mar 2016

Wendy79 napisał(a)
Kupiłam w tym roku i Polane i Polesie, czekają na miejsce, bo na razie to królestwo chwastów. Mam też jakieś od babci, w tym roku spodziewam się już owoców, bo to 2-letnie... Chyba zmienię nazwę wątku, bo ja tylko o warzywach i owocach

Wendy no to jak u mnie, ale ja najpierw przygotuję miejsce.
Zbyt wiele razy miałam takie sytuacje, że roślinki stały a ja jeszcze miejsca nie miałam. Trudno było wygospodarować czas z małym dzieckiem na dłuższe myknięcie do ogrodu.
Teraz to mam full opcję - Zośka w przedszkolu więc czasu więcej.
Planuję jeszcze borówki też już spisałam kilka odmian
A truskawki masz też?
AgataP 19:45, 31 mar 2016

Pluszakowa napisał(a)

Taką lipę to i ja chciałabym mieć. Moja przy twojej to gigant i to jeszcze okaleczony od strony drogi. Czytałam że dobrze znosi cięcie i niektórzy nawet ogławiają.

A w jakim terminie tniesz? Pewnie w marcu.

Więc tym bardziej się nie bój, daj jej zdjęcie u siebie
Jak duża lipa to musisz rozłożyć w czasie, obniżenie korony a potem jej kształtowanie tak by drzewko nie chorowało.
A kiedy cięłam, no licho wie ale liście miała pewnie po kwitnieniu
AnnaCh 19:48, 31 mar 2016

Agata, ja mam truskawki owocujące kilka razy w sezonie Drogie były pioruńsko, jak na truskawki, dlatego kupiłam tylko 7 krzaczków, a teraz będę dzielić z rozłogów W zeszłym roku dwa razy kwitły, ale były malutkie, zobaczymy jak w tym
Jak już mi się skończy miejsce, to kolejne rozłogi mogę Ci zostawiać na przyszły rok jak zrobisz już to miejsce sobie
AgataP 19:52, 31 mar 2016

Wendy79 napisał(a)

Agata, kocham Twoją bylinówkę! Moje marzenie.Jednak coraz częściej dochodzę do tego, że nie podołam fizycznie, żeby to wszystko samej ogarnąć...

a jeśli chodzi o bylinówkę - to pracy dużo w przygotowaniu pod nasadzenia, potem 1-2 rok pielenia dużo, wciąż spulchniałam ziemię by nie rosły chwasty.
Nawożenie przekompostowanym obornikiem, ściółkowanie skoszoną trawą, mieszanie jej z glebą by poprawić żyzność. No jest pracy, ale jak już duża to i chwastów nie widać, mało rosną... no i nie zamieniłabym jej na nic innego.
Jeśli spojrzę na zdjęcie to nie muszę znać daty potrafię po kwitnieniu bylin stwierdzić kiedy było zrobione zdjęcie
Może mniejszą bylinówkę zrób - ja miałam większość kwiatów od babci, rozmnożyły się u mnie, rosły po kątach różnych i jak zebrałam do kupy to wyszła całkiem duża rabata no i u mnie to jeszcze taki bzik - rabata jest w kolorach pastelowych, brak czerwieni, żółci, pomarańczu - wyjątek złotlin i pigwowiec, ale one kwitną b.wcześnie i potem nie rażą w zestawieniu z róża i purpurą
AgataP 19:55, 31 mar 2016

AnnaCh napisał(a)
Agata, ja mam truskawki owocujące kilka razy w sezonie Drogie były pioruńsko, jak na truskawki, dlatego kupiłam tylko 7 krzaczków, a teraz będę dzielić z rozłogów W zeszłym roku dwa razy kwitły, ale były malutkie, zobaczymy jak w tym
Jak już mi się skończy miejsce, to kolejne rozłogi mogę Ci zostawiać na przyszły rok jak zrobisz już to miejsce sobie

Rany Ania super, truskawki - planuję im dużo miejsca.
Jeśli Ci zostaną to posadzę nawet w doniczkach by przetrwały do jesieni
A jak nie to poczekam do przyszłego roku. Będę sadzić różne odmiany
AnnaCh 19:58, 31 mar 2016

AgataP napisał(a)
Rany Ania super, truskawki - planuję im dużo miejsca.
Jeśli Ci zostaną to posadzę nawet w doniczkach by przetrwały do jesieni
A jak nie to poczekam do przyszłego roku. Będę sadzić różne odmiany
To to co będzie nadwyżką, będę na razie wsadzać w doniczki Jakoś się pewnie kiedyś spotkamy, to dostaniesz
AgataP 20:09, 31 mar 2016

AnnaCh napisał(a)
To to co będzie nadwyżką, będę na razie wsadzać w doniczki Jakoś się pewnie kiedyś spotkamy, to dostaniesz

Aniu dasz znak to przyjadę, drogę częściowo znam, bo w Piotrkowie pracowałam jakiś czas
uciekam dzieciarnię gonić do łóżek
anna_t 20:10, 31 mar 2016

AgataP napisał(a)

Ja nie chciałam lo bo już mam i to posadzone

chryste Agata a ja to co pisałas u Ewy myślałam ze to zamówienie.....ale byłby numer
Pluszakowa 21:28, 31 mar 2016

AgataP napisał(a)

Więc tym bardziej się nie bój, daj jej zdjęcie u siebie
Jak duża lipa to musisz rozłożyć w czasie, obniżenie korony a potem jej kształtowanie tak by drzewko nie chorowało.
A kiedy cięłam, no licho wie ale liście miała pewnie po kwitnieniu

Brzmi to optymistycznie, bo myślałam że tylko wczesno wiosenne cięcie może być

Zdjęcie mam mogę w sumie wrzucić, ale tam obok w pasie zieleni na chodniku rośnie klon i to teraz wygląda jak jedno drzewo. Nie widać na tym zdjęciu tej dysproporcji korony. A tam ktoś ordynarnie przyciął grube gałęzie. Grubsze niż twój przewodnik. Także nie wygląda to dobrze. Dlatego docelowo muszę dojść do dość mocnego przyjęcia żeby wyrównać. Bo czytałam że taki stan jest zły dla drzewa podobnie jak podjęcie korzeni. Jednak na raz się nie odważę i chyba stopniowo będzie maleć koronka aż będzie równa.
kasja83 07:52, 01 kwi 2016

Cześć Agata.
Fajne jarząbki. Miło, że pocieszyłaś oko widokiem bylinówki