Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

margaretka3 11:20, 16 lut 2016

O grujeczniku wyczytałam, że musi być osłonięty od wiatrów, a nie wiem, czy Mała Mi go nie ma i nie narzekała na niego, że słońce go przypala, to chyba o grujeczniku właśnie pisała...
Parocję Mała Mi też ma. Wrzuć sobie w wyszukiwarkę i zaznacz wyszukiwanie postów, to znajdziesz.
Hmm to plamkami na liściach mnie nie uradowałaś... Ale czy tak nie będzie z każdym drzewkiem, które ma owoce?

Jak skończymy robić garaż, to będę mogła dorobić kilka metrów ognistej. Pomyślę tam wtedy o trzmielinie oskrzydlonej.

Dorotka 11:22, 16 lut 2016

Z zainteresowaniem prześledziłam Twój wątek. Bardzo szczerze piszesz o swoim życiu i ogrodzie.
Pięknie zamieszkałaś. Zmiany w życiu pięknieją wraz z ogrodem.
Będę zaglądać.
popcorn 11:23, 16 lut 2016

AgataP napisał(a)

Rozmnażałaś red barona, nie wiem czy dobrze mu robi dzielenie potrzebuję ilości kosmiczne i może przez 2-3 lata namnożyłabym sadzonek.

podjazd żwirowy ok, byle dobrze obrzeza zrobione i będzie pięknie
na rabacie odradzam dlatego napisalam bo ktos wyzej napisal ze na rabatach moze tez...

red baron u mnie nie rośnie, probowałam wielokrotnie i wszystkie innw trawy ok, a ten nie :/ dziel, w kwietniu myślę spokojnie. Daj dobrą ziemię i podlewaj, powinno się udać
AgataP 11:38, 16 lut 2016

margaretka3 napisał(a)
O grujeczniku wyczytałam, że musi być osłonięty od wiatrów, a nie wiem, czy Mała Mi go nie ma i nie narzekała na niego, że słońce go przypala, to chyba o grujeczniku właśnie pisała...
Parocję Mała Mi też ma. Wrzuć sobie w wyszukiwarkę i zaznacz wyszukiwanie postów, to znajdziesz.
Hmm to plamkami na liściach mnie nie uradowałaś... Ale czy tak nie będzie z każdym drzewkiem, które ma owoce?

Jak skończymy robić garaż, to będę mogła dorobić kilka metrów ognistej. Pomyślę tam wtedy o trzmielinie oskrzydlonej.

Z drzewkami które ma czarne owoce tak będzie, widzę co jest pod bzem, aronią.
Morwę obskubuję ja więc nie ma tak dużo. Poza tym mam tylko jedno drzewko więc się rozkłada wszystko na inne Ale jeśli chcesz posadzić kilka owocujących na czarno to może być masowy i intensywny atak ptasich owocożerców Jeśli to miejsce nie jest wyeksponowane i nie będziesz przechodzić pod drzewkami to możne nie będzie problemu.
AgataP 11:46, 16 lut 2016

Dorotka napisał(a)
Z zainteresowaniem prześledziłam Twój wątek. Bardzo szczerze piszesz o swoim życiu i ogrodzie.
Pięknie zamieszkałaś. Zmiany w życiu pięknieją wraz z ogrodem.
Będę zaglądać.

No i zajrzałam do Ciebie, odczytałam protest nt. trawników i przychylam się do tego całkowicie.
U mnie trawnik będzie tylko tam gdzie musi, by choć dzieciarnia pograła w piłkę lub poleżała na kocu. W jednym miejscu gdzie nie rośnie ona zupełnie zamierzam poszerzyć rabatę z hortensjami, a po drugiej stronie pod brzozowo -wiśniowo zagajnikiem urządzę rabatę preriową. Wszystko byle nie mieć tam trawnika
Ale to na lata przyszłe, najpierw sobie tam muszę namnożyć roślin
A plan w głowie dojrzewa - trawy, rozchodniki i inni terminatorzy
oliwka 18:12, 16 lut 2016

witaj Agato, przyszlam z przywitaniem przepieknie skomponowalas te rabate, cudna - angielskie klimaty. Bardzo podoba mi sie twoja powolna ale konsekwentna praca w ogrodzie. Fajnie, ze pokazujesz to co sie nie udalo, bo to jest cenna wiedza dla innych zagladaczy

I ten maly domek. Ja tez planuje na dzialce cos w tym rozmiarze. Bede czesciej zagladac i zapisuje sobie twoj watek w ulubionych
Przepraszam, ze bez polskich znakow, ale mam tylko taka klawiature pod reka.
Napisz mi prosze jak nazywaja sie te bordowo fuksjowe kwiatuszki na dlugich lodyzkach ???
AgataP 18:29, 16 lut 2016

Witaj Oliwka,

Kwiatki o które Ci chodzi to firletka kwiecista.
Z rozetki wypuszcza rozgałęziające się łodyżki i kwitnie amarantowo. Bardzo długo.
Problem z nią jest tylko taki, że w roku kolejnym powinno się sadzić ją na nowo. Wysiewa się sama i w różnych częściach ogrodu możesz ją potem znaleźć. Ja akurat pozbierałam i zasadziłam małe poletko na tej rabacie.
Ale nie mam już jej w tym miejscu.
Teraz będę ją wtykać w wolne miejsca jak znajdę, bo nie planuję już sadzić tak dużej plamy. Posadziłam w tym miejscu hortensję ogrodową. Zobaczymy czy to się sprawdzi w tym roku.
Rabata będzie powiększana, tam gdzie rośnie śliwka to zostanie ona wycięta i w tym miejscu powstanie dalszy ciąg rabaty. Jednak śliwka zabiera wodę, daje cień na dalszą część rabaty z peoniami i bodziszkami a owoców za bardzo nie ma, a jak są to robaczywe. Więc decyzja podjęta już w tamtym roku
Dosadzać będą agastache i rdesty Kocham klimaty angielskie
oliwka 18:49, 16 lut 2016

bardzo lubie firletki maja takie ladne amarantowe glowki i srebrzyste liscie szkoda sliwki, bo kazdego drzewa szkoda, ale jak daje byle jakie owoce ....
Madzenka 19:12, 16 lut 2016

Bardzo miło czytało się historię twego domu i ogrodu . Intryguje mnie co sie stało z samochodem wykonawcy i z kierownikiem od dziennika budowy

Będe zagladac gdyz jestes energetyczną osoba i tak pozytywnie zakręconą
Sebek 19:18, 16 lut 2016

Agata - podziwiam Cię za cierpliwość przy budowie I podziwiam pięknie skomponowane rośliny - po prostu mistrzostwo