Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 10:11, 28 lis 2016

rozark napisał(a)
o rany, step

W stepie szerokim... hahaha
UrsaMaior 10:59, 28 lis 2016

rozark napisał(a)
myślałaś o czymś takim?

http://www.knollgardens.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/Molinia-Dauerstrahl5892.jpg

Eh pięęękne te molinie... Agata, zrób coś żeby nasze przezimowały! Zaklęcia jakieś czy coś?
lojalna_ 11:39, 28 lis 2016

AgataP napisał(a)

Tak właśnie.
Przy całym pasie hortensji pod ogrodzeniem mam posadzone molinie variegata, jak się rozrośnie chcę dosadzić drugi pas ze swoich sadzonek.

Pod drzewa myślałam o całym pasie lub plamie z molinii ED.
A pod świerkami rabata mieszana, ale typowo jesienna

chcę uciec trochę od trawnika, bo tam nie rośnie, za bardzo pali słońce, a zraszaczy tam nie przewiduję. Rabata z lekką pomocą musi radzić sobie sama.

Muszę to rozgryźć. Wzorem jest ogród poniższy

http://oudolf.com/garden/trentham

O kurcze ale masz plany, niezły rozmach ))). Wyglada to bosko ))
Wendy79 17:19, 28 lis 2016

Widzę, że będzie się działo. Już nie mogę się doczekać
Pszczelarnia 17:46, 28 lis 2016

AgataP napisał(a)
(...)

A nad tym miejscem myślę powoli ale już dość intensywnie

Jakie to są drzewka? Widzę kasztanowca. Po całości ma być rabata? Planik mile widziany. Będę stała z boku, bo z moją kreatywnością ogrodową jest marnie. Czym ma być to miejsce, z jaką funkcją?

Może w nawiązaniu do kształtów Twoich rabat powycinać takie pola rabata - trawnik (tam, gdzie da się go utrzymać?). Tam gdzie trawnik, to posadzić tylko trawy ozdobne a tam gdzie rabata tylko kwiaty. Ale to jest pracochłonne do pielęgnacji, chyba.
kasja83 07:46, 29 lis 2016

AgataP napisał(a)

W stepie szerokim... hahaha

Uwielbiam Pana Michała-a to jest taka pieśń, że człowiek ma ochotę wskoczyć na konia i pocwałować(wiem jak to brzmi
AgataP 09:21, 29 lis 2016

kasja83 napisał(a)

Uwielbiam Pana Michała-a to jest taka pieśń, że człowiek ma ochotę wskoczyć na konia i pocwałować(wiem jak to brzmi

No wiem jak brzmi - właśnie przeczytałam co Twój eM ma zrobić z choinką
AgataP 09:29, 29 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Jakie to są drzewka? Widzę kasztanowca. Po całości ma być rabata? Planik mile widziany. Będę stała z boku, bo z moją kreatywnością ogrodową jest marnie. Czym ma być to miejsce, z jaką funkcją?

Może w nawiązaniu do kształtów Twoich rabat powycinać takie pola rabata - trawnik (tam, gdzie da się go utrzymać?). Tam gdzie trawnik, to posadzić tylko trawy ozdobne a tam gdzie rabata tylko kwiaty. Ale to jest pracochłonne do pielęgnacji, chyba.

Ewo wszystko to plany ale głowię się co zrobić by mieć mniej pracy na przyszłość. Koszenie miedzy drzewami dramat, dalsza cześć trawnika wypalana przez słońce, a podlewać nie zamierzam, kolejny dramat. Myślę, najwyżej działania rozłożę w czasie

A drzewka które weszłyby w skład tej dużej rabaty to od prawej strony:
2x brzoza( wiśnia po drodze, ale ona nie wejdzie do składu drużyny)
potem jabłonka royalty, 3x wisienki ozdobne i leszczyna bordowa na końcu.

Najgorsze jest to że pod huśtawką i w okolicy kasztanowca muszę mieć w miarę utwardzony teren, bo tam lecą owoce i wybieranie z trawy jest pioruńsko męczące. Dodam że w tym roku wystawiłam 11 worków kasztanowców+otoczki wiec jest tego "dobra" od jasnej cholery.
AgataP 09:30, 29 lis 2016

Wendy79 napisał(a)
Widzę, że będzie się działo. Już nie mogę się doczekać

Aga nie tak szybko, najpierw plan. A wcale nie byłabym zdziwiona gdybym rozłożyła to na 2-3 lata. W tym roku się narobiłam jak głupi osioł więc na razie odpoczywam i zażywam lektury czasopism ogrodniczym i książek.
Bogdzia 10:57, 29 lis 2016

Agatko mamy nowa koleżankę. Mieszka w mojej wsi i chce zmienic ogród a ma duzy. Potrzebuje pomocy więc jakbys znalazła czas to zajrzyj do niej.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7075-ogrod-w-remoncie