Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 12:29, 27 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zazdroszczę możliwości planowania nowych rabat.
zarzuciłam swoje spojrzenie i :
-Te świerki w narożniku dobrze by się też komponowały z innymi zimozielonymi różniącymi się pokrojem i kolorem. Zimą byłoby na czym oko zawiesić. Masz bardzo dużo liściastych. Można by dla równowagi wprowadzić taki zakątek.
-rabata wpisująca drzewa z trawnika- świetny pomysł. Może tutaj wpleść berberysy green carpet i Erecta i połączyć je z imperatą, rozplenicami i miskantami, dołożyć cebul, jeżówek, irysów syberyjskich, niskich astrów krzaczastych i masz całoroczny samograj.
- na różance wzdłuż ścieżki może Artemis?

Mam świadomość, że zmierzasz w stronę uporządkowanych, regularnych rabat, ale moja podświadomość widzi Twój niewielki domek wśród naturalnego krajobrazu i buntuje się leciutko przeciw nadmiernemu formalizmowi nasadzeń. Ty chyba też to czujesz, skoro poczułaś, że rzędów hortensji już wystarczy.

Gruszeczko dzięki za wsparcie.

Zakątek z zimnozielonymi mam z drugiej strony - rosną tam świerki, dosadziłam różne gatunki sosen, są dwie wielkie kosodrzewiny, żywotniki, jałowce, cyprysik, laurowiśnia. Powstała tam rabata z RH, jest ostrokrzew, bukszpany... chcę tam jeszcze azalie wkomponować i właśnie może małe iglaczki typu sosna ophir, cyprysiki ... zobaczę..

Natomiast na omawianej rabacie ze świerkami miałam jałowca płożącego, ale go usunęłam, miałam też jałowca pospolitego, ale poszedł pod piłę. Rósł wiecheć, a cięcie co roku i wyciąganie gałązek było dokuczliwe.
Jeśli wprowadzę jakieś zimnozielone to tylko małe karłowe iglaczki.

Ale główne założenie to właśnie jak napisałaś - rabata z berberysem erecta, może green carpet, miskanty, rozplenice, rozchodniki, astry... to ma być rabata typowo jesienna. Widzę ją z okna i chciałabym jesienią cieszyć się nią dłużej.

Pod drzewami na trawniku tylko łany trawy, być może z jakimś dodatkiem typu jeżówki, na wiosnę chcę skosić wszystko na krótko, wygrabić liście, dosypać kompostu i czekać na łany krokusów które tam planuję, a potem łany traw.

A moje postrzeganie ogrodu odzwierciedla mnie - linie proste, bo dają poczucie uporządkowania, prostoty, ułatwiają pracę, dają mi więcej czasu na cieszenie się ich pięknem na tarasie z winem w ręku
A to co na rabatach jest obrazem mojego wnętrza - wciąż działam tam uczuciowo. Tak więc u mnie pragmatyzm musi dzielić miejsce z romantyzmem
Kombinuję jak to połączyć

Artemisa już mam, posadziłam 4 szt na różance Ale fakt piękny jest
AnnaCh 12:53, 27 lis 2016

AgataP napisał(a)
Bożenko trawki są piękne wszystkie, coraz więcej ich w moim ogrodzie.
W moim też będzie coraz więcej Twoje cudniaste Pozdrawiam Agatko
ZieloneWrota 14:38, 27 lis 2016

AgataP napisał(a)

Aga szukam rozwiązań, nie w pośpiechu tak by sobie zaplanować zakup na spokojnie Hortki miały być ale chyba mam ich przesyt
Kolejny plan dotyczy tego miejsca

i tego

Agata czy trawę spod drzew brzóz będziesz eliminowała czy też w niej posadzisz trawy ozdobne?, mam podobny kawałek pod brzozami i zastanawiam się czy na wiosnę zdzierać darń. Pozdrawiam

AgataP 14:54, 27 lis 2016

Aga miałam plan rozłożyć tam matę teraz na zimę, darń pod nią wygnije.
Ale nie wiem czy mi się uda
Gruszka_na_w... 16:57, 27 lis 2016

AgataP napisał(a)
Aga miałam plan rozłożyć tam matę teraz na zimę, darń pod nią wygnije.
Ale nie wiem czy mi się uda

Darń potrzebuje roku, żeby wygnić. Gdybyś teraz zakryła, to jesienią przyszłego roku byłoby gotowe. Jeśli lato będzie upalne, to może trochę szybciej.
Jeśli chcesz tam sadzić trawy, to najlepiej byłoby, aby to miejsce gotowe było najpóźniej do sierpnia. Późniejsze sadzenie traw może komplikować ich zdolność do przezimowania.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 17:05, 27 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Darń potrzebuje roku, żeby wygnić. Gdybyś teraz zakryła, to jesienią przyszłego roku byłoby gotowe. Jeśli lato będzie upalne, to może trochę szybciej.
Jeśli chcesz tam sadzić trawy, to najlepiej byłoby, aby to miejsce gotowe było najpóźniej do sierpnia. Późniejsze sadzenie traw może komplikować ich zdolność do przezimowania.

Wiem Gruszeczko, kombinowałam jeszcze że posadzę trawy w macie, a roku kolejnym mate wytnę na wiosnę. Coś wymyślę to pewne
No chyba że przesunie mi się realizacja ze względów finansowych bo jednak nasadzenia tam będą duże.

Muszę zrobić szkic tego miejsca i będę zbierać opinie.
Spojrzenie innych osób pozwoli mi nabrać dystansu do planów.
ren133 20:39, 27 lis 2016

AgataP napisał(a)

Aga szukam rozwiązań, nie w pośpiechu tak by sobie zaplanować zakup na spokojnie Hortki miały być ale chyba mam ich przesyt
Kolejny plan dotyczy tego miejsca

Jak patrze na to zdjęcie to tak jakby drzewa wyznaczaly ścieżkę ... tylko dokąd?
i wtedy pasowalaby rozplenica po obu stronach ściezki ... chociaz pomysł z molinią bardzo mi sie podoba
rozark 09:57, 28 lis 2016

myślałaś o czymś takim?

http://www.knollgardens.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/Molinia-Dauerstrahl5892.jpg
AgataP 10:07, 28 lis 2016

rozark napisał(a)
myślałaś o czymś takim?

http://www.knollgardens.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/Molinia-Dauerstrahl5892.jpg

Tak właśnie.
Przy całym pasie hortensji pod ogrodzeniem mam posadzone molinie variegata, jak się rozrośnie chcę dosadzić drugi pas ze swoich sadzonek.

Pod drzewa myślałam o całym pasie lub plamie z molinii ED.
A pod świerkami rabata mieszana, ale typowo jesienna

chcę uciec trochę od trawnika, bo tam nie rośnie, za bardzo pali słońce, a zraszaczy tam nie przewiduję. Rabata z lekką pomocą musi radzić sobie sama.

Muszę to rozgryźć. Wzorem jest ogród poniższy

http://oudolf.com/garden/trentham

rozark 10:10, 28 lis 2016

o rany, step