Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

anna_t 12:59, 26 lis 2016

w pierwszym momencie jak pokazałaś bukszpanową to pomyślałam o granny bo jakoś róż mi do tego perukowca z tylu by pasowal ale nie chcesz różu...to moze w bordowe róże wejść Agatka? tylko kurcze czy nie za ciemno bedzie jak ten ciemny perukowiec w tle...no niewiem rzucam tylko pomysłem a ty masz wieksze doswiadczenie i lepsze oko to pomyśl
a na tą "płaską" to moze coś na pniu dać? nie masz chyba jeszcze nic na nózce w ogrodzie? np trzmieliny? mam namiar na tanie ale szczepione na metr bo w nogach jak pamietam maja być rozplenice i rozchodniki?a po prawo kostrzewy i rozchodniki?
a te Twoje środkowe drzewa to wogóle bedzie wypas czegokolwiek tam nie dasz juz jak mi pokazywalaś to miejsce i opowiadałaś co planujesz to mi się spodobało!
AgataP 13:29, 26 lis 2016

anna_t napisał(a)
w pierwszym momencie jak pokazałaś bukszpanową to pomyślałam o granny bo jakoś róż mi do tego perukowca z tylu by pasowal ale nie chcesz różu...to moze w bordowe róże wejść Agatka? tylko kurcze czy nie za ciemno bedzie jak ten ciemny perukowiec w tle...no niewiem rzucam tylko pomysłem a ty masz wieksze doswiadczenie i lepsze oko to pomyśl
a na tą "płaską" to moze coś na pniu dać? nie masz chyba jeszcze nic na nózce w ogrodzie? np trzmieliny? mam namiar na tanie ale szczepione na metr bo w nogach jak pamietam maja być rozplenice i rozchodniki?a po prawo kostrzewy i rozchodniki?
a te Twoje środkowe drzewa to wogóle bedzie wypas czegokolwiek tam nie dasz juz jak mi pokazywalaś to miejsce i opowiadałaś co planujesz to mi się spodobało!

No widzisz Ania, inne spojrzenie inne możliwości - muszę nad tym pomyśleć...czekam jeszcze na spojrzenie Joli może coś jeszcze wynajdzie i Luśki A granny bardzo mi się podoba już od dawna, ale u mnie wiesz najpierw musi być miejsce potem zakup

A pod drzewa pójdą trawy jak nic a na "płaską" kupię na pewno berberysy erecta, potrzebuję tam ognistych barw jesienią, a ich zieleń w sezonie będzie ładnie korespondować z dereniem variegata i miskantami variegata, które już mam i muszę skomponować jakoś Jak się zmieści coś jeszcze to pomyślę, w nogach mają być rzeczywiście rozplenice i rozchodniki - mam ich już dużo, a jeszcze rozmnożę... Oj znowu będzie przesadzania
jolanka 13:40, 26 lis 2016

Zobacz jeszcze Casanowę, Hansestadt Rostock, Capri, Mary Ann
Bogdzia 16:06, 26 lis 2016

Sliczne masz trawki , ta zielona i ta czerwona takie mocne kolory.
tulucy 17:41, 26 lis 2016

To ja od siebie podpowiem moje Geishe. Mam ich 5 przed domem. Albo Aspiriny, tyle że to biel praktycznie... I do obu moźna dać fiolety, szafir... albo bordo jakieś jako uzupełniające byliny. Te bym nazwała rozwichrzonymi.
A elegantszy zestaw moźe Mary Ann? Chippendale?
Gruszka_na_w... 17:56, 26 lis 2016

Zazdroszczę możliwości planowania nowych rabat.
zarzuciłam swoje spojrzenie i :
-Te świerki w narożniku dobrze by się też komponowały z innymi zimozielonymi różniącymi się pokrojem i kolorem. Zimą byłoby na czym oko zawiesić. Masz bardzo dużo liściastych. Można by dla równowagi wprowadzić taki zakątek.
-rabata wpisująca drzewa z trawnika- świetny pomysł. Może tutaj wpleść berberysy green carpet i Erecta i połączyć je z imperatą, rozplenicami i miskantami, dołożyć cebul, jeżówek, irysów syberyjskich, niskich astrów krzaczastych i masz całoroczny samograj.
- na różance wzdłuż ścieżki może Artemis?

Mam świadomość, że zmierzasz w stronę uporządkowanych, regularnych rabat, ale moja podświadomość widzi Twój niewielki domek wśród naturalnego krajobrazu i buntuje się leciutko przeciw nadmiernemu formalizmowi nasadzeń. Ty chyba też to czujesz, skoro poczułaś, że rzędów hortensji już wystarczy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 11:37, 27 lis 2016

jolanka napisał(a)
Zobacz jeszcze Casanowę, Hansestadt Rostock, Capri, Mary Ann

Jolu obejrzę je sobie w necie, oj mam zagwostkę. Jeszcze Łucja dorzuciła listę muszę to przemyśleć
AgataP 11:38, 27 lis 2016

Bogdzia napisał(a)
Sliczne masz trawki , ta zielona i ta czerwona takie mocne kolory.

Bożenko trawki są piękne wszystkie, coraz więcej ich w moim ogrodzie.
AgataP 11:40, 27 lis 2016

tulucy napisał(a)
To ja od siebie podpowiem moje Geishe. Mam ich 5 przed domem. Albo Aspiriny, tyle że to biel praktycznie... I do obu moźna dać fiolety, szafir... albo bordo jakieś jako uzupełniające byliny. Te bym nazwała rozwichrzonymi.
A elegantszy zestaw moźe Mary Ann? Chippendale?

Oj widzisz będę się przyglądać im wszystkim. Jak coś będę pytać u Ciebie
Margarete 12:17, 27 lis 2016

Myślisz o brzoskwiniowy j odcieniach róż na rabatę bukszpanową ....to polecam Lady Emmę Hamilton, mam ją od ub.roku i nieustająco się zachwycam kolorami ty b kwiatów. Krys ma ją również u siebie z tym że jej krzew urósł do monstrualnych rozmiarów ale wszystko u Krysi tak rośnie.... Jest śliczna. Chippendales mam od 3 lat i kocham tę różę za zmienność koloru kwiatów oraz za obfitość kwitnienia. Większ część lata kolor kwiatów jest bardziej różowy niż brzoskwiniowy, dopiero jak chłodniej się robi to jest bardziej łososiowy.

Planowania rabat zazdroszczę i tej przestrzeni. Ja u siebie jestem na etapie że zastanawiam się nad miejscem dla każdej malutkiej roślinki, bo miejsca coraz mniej...