Monik nie ma za co, na razie dostał taką miejscówkę co nie oznacza że nie wyleci gdzie indziej. Na razie czekam jego rozrośnięcie się bo uwielbiam kompot z rabarbaru i ciasto
Obok siebie wydaje mi się że w najbliższym towarzystwie
Ja mam w skrzyni: koper, cebula, pietruszka, marchewka, por i na końcu rzodkiewka. Podałam w kolejności. Potem w drugiej pomidory, fasola, aksamitki.. pod innymi pomidorami mam bazylię. Przy truskawkach mam czosnek i dosieję aksamitki.
Do ogórków z boku dam nagietki i sałatę.
Nasturcje dam za skrzyniami, bo się rozłażą na wszystkie strony.
Cis - nie stać mnie, wykończyło mnie ogrodzenie warzywnika
Cisa posadzę sobie od razu dużego jako osłonę ławeczki przy różance.
No i cis daje zasłonę całoroczną, oczywiście jak już urośnie
Grab - cudna zieleń i to szybciej niż u buka. Ja mam go ponad 40 metrów posadzonego. Z doświadczenia wiem, że lepiej było kupić nieco droższe sadzonki, bo lepiej się przyjęły niż te tanie. No ale ja mam czas i mogę poczekać te 7 lat na żywopłot. Gubi liście mimo wszystko.
Buk - liście trzyma, piękna zieleń lub bordo ale niestety późno wypuszcza listki. Więc jeśli jest to strona na którą będziesz spoglądać najczęściej wybrałabym rozwiązania powyższe.
Ja wybrałam purpurowego - wypisałam już w poście u Jankosi na jego temat
Nie zapomnisz, dostaniesz smsa Ja jadę dzisiaj do paczkomatu odebrać swoją kolejną o trawach, ale... pomylonego autora Małż wpisał "Designing with grasses" i nie patrząc na autora kupił. Myślałam że go uduszę gołymi rękami. Spodziewam się najgorszego. Faceci...
Ciepłego dzionka
Aaaaa, no i dobrze, ale też posadzę obok, będą sobie zwisać albo cuś, bo miejsca mało
Na dynie odważę się może się za rok, w tym roku pierwszy raz "wzięłam się" za warzywa i tu masz Ci los, mokro i zimno ale będzie to chrzest bojowy , albo się zakocham albo znienawidzę
Ja wole buki niz graby bo graby szybciej sie starzeja , co do wypuszczania wczesniejszego lisci to nie zauwazyłam zeby u mnie była jakas róznica, buki zawsze w róznym terminie wypuszczaja liscie i to jest ich cecha o której wszędzie pisze.. Te czerwone nie trzymaja tak długo lisci jak zielone , przynajmniej u mnie.