Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 09:00, 09 maj 2017

Monia81 napisał(a)
Dziękuje Agatko za odpowiedź

Monik nie ma za co, na razie dostał taką miejscówkę co nie oznacza że nie wyleci gdzie indziej. Na razie czekam jego rozrośnięcie się bo uwielbiam kompot z rabarbaru i ciasto
AgataP 09:05, 09 maj 2017

mikina34 napisał(a)

Dzięki za info na razie mam dwa małe krzaczki, posadziłam na skraju poletka, przedzielę jakimś ziołem i zobaczymy jak będzie sobie radził

A jeszcze co do alleopatii to mam zagwostkę, czy ma wpływ to że rośliny rosną obok siebie na grządce czy generalnie obok siebie? czy maja się "wymieniać" podziemnie czy aromatyzować naziemnie? Mam nadzieje, ze rozumiesz co mam na myśli... Mam mało skrzyń i dosadzam to co lubią warzywka obok w doniczkach (zioła) i zastanawiam się czy to zda egzamin

Obok siebie wydaje mi się że w najbliższym towarzystwie
Ja mam w skrzyni: koper, cebula, pietruszka, marchewka, por i na końcu rzodkiewka. Podałam w kolejności. Potem w drugiej pomidory, fasola, aksamitki.. pod innymi pomidorami mam bazylię. Przy truskawkach mam czosnek i dosieję aksamitki.
Do ogórków z boku dam nagietki i sałatę.
Nasturcje dam za skrzyniami, bo się rozłażą na wszystkie strony.
AgataP 09:11, 09 maj 2017

Kawa napisał(a)
Agatko czyli będzie buk purpurowy jako żywopłot??

myślę nad żywopłotem od strony z której najbardziej wieje i zastanwiam się czy
cis, grab czy buk...

edit. buki chyba późńiej ruszają niż graby?

Cis - nie stać mnie, wykończyło mnie ogrodzenie warzywnika
Cisa posadzę sobie od razu dużego jako osłonę ławeczki przy różance.
No i cis daje zasłonę całoroczną, oczywiście jak już urośnie

Grab - cudna zieleń i to szybciej niż u buka. Ja mam go ponad 40 metrów posadzonego. Z doświadczenia wiem, że lepiej było kupić nieco droższe sadzonki, bo lepiej się przyjęły niż te tanie. No ale ja mam czas i mogę poczekać te 7 lat na żywopłot. Gubi liście mimo wszystko.

Buk - liście trzyma, piękna zieleń lub bordo ale niestety późno wypuszcza listki. Więc jeśli jest to strona na którą będziesz spoglądać najczęściej wybrałabym rozwiązania powyższe.

Ja wybrałam purpurowego - wypisałam już w poście u Jankosi na jego temat
Kawa 09:33, 09 maj 2017

dzięki Agatko za podpowiedź
w sumie nei wiem czy wprowadzić jeszcze jeden rodzaj żywopłotu chciaż grabowy mi się marzy

no właśnie miałby byc w części frontowej więc w sumie warto coś fajnego cisy są ekstra ale chyba cchiałabym tam coś ażurowego
dylemat mam
jankosia 10:50, 09 maj 2017

AgataP napisał(a)

Monik kwestia wypuszczania listków też może być różna w różnych rejonach.
Ja posadzę buka przy podjeździe, gdzie parkują auta ( ciepło).
Dodatkowo z boku jest domek gospodarczy i dom mieszkalny. Miejsce zaciszne, osłonięte lasem z pozostałych stron.
Będziemy mogły porównać za jakiś czas kiedy buki puszczają listki.
Poza tym u mnie bordowy buk powinien ładnie grać z otoczeniem, dolomit różowawy, obok śliwa ozdobna bordowa....

Co do Holandii - ja tam się piszę na wiosnę 2018
Książki jak nie zapomnę to zabiorę do Bożenki

Nie zapomnisz, dostaniesz smsa Ja jadę dzisiaj do paczkomatu odebrać swoją kolejną o trawach, ale... pomylonego autora Małż wpisał "Designing with grasses" i nie patrząc na autora kupił. Myślałam że go uduszę gołymi rękami. Spodziewam się najgorszego. Faceci...

mikina34 11:26, 09 maj 2017

AgataP napisał(a)

Obok siebie wydaje mi się że w najbliższym towarzystwie
Ja mam w skrzyni: koper, cebula, pietruszka, marchewka, por i na końcu rzodkiewka. Podałam w kolejności. Potem w drugiej pomidory, fasola, aksamitki.. pod innymi pomidorami mam bazylię. Przy truskawkach mam czosnek i dosieję aksamitki.
Do ogórków z boku dam nagietki i sałatę.
Nasturcje dam za skrzyniami, bo się rozłażą na wszystkie strony.

Tak sobie właśnie pomyślałam, że może rosnąc obok siebie poza skrzyniami też sobie dogodzą
Pięknie dziękuję za info o nasturcjach, nie wiedziałam, że się rozłażą, posadzę w donicy
Ciepłego dzionka
AgataP 13:24, 09 maj 2017

mikina34 napisał(a)

Tak sobie właśnie pomyślałam, że może rosnąc obok siebie poza skrzyniami też sobie dogodzą
Pięknie dziękuję za info o nasturcjach, nie wiedziałam, że się rozłażą, posadzę w donicy
Ciepłego dzionka

źle to chyba napisałam - rozłażą się ale nie korzeniami, tylko gałązkami
nie musisz sadzić w donicy, one potrzebują po prostu więcej miejsca... coś jak dynia też lubi się panoszyć, coś jak zadariacz
mikina34 15:32, 09 maj 2017

AgataP napisał(a)

źle to chyba napisałam - rozłażą się ale nie korzeniami, tylko gałązkami
nie musisz sadzić w donicy, one potrzebują po prostu więcej miejsca... coś jak dynia też lubi się panoszyć, coś jak zadariacz

Aaaaa, no i dobrze, ale też posadzę obok, będą sobie zwisać albo cuś, bo miejsca mało
Na dynie odważę się może się za rok, w tym roku pierwszy raz "wzięłam się" za warzywa i tu masz Ci los, mokro i zimno ale będzie to chrzest bojowy , albo się zakocham albo znienawidzę
Iwk4 20:47, 09 maj 2017

Dziękuję za informację dotyczącą żwirku. Wiem,jak to wygląda. Podłoże tu też jest istotne, by ubić. Będę o tym myśleć
Choć nie wiem, na co się M zdecyduje i kiedy. Ale zawsze rozeznanie już mam.
Bogdzia 22:35, 09 maj 2017

Ja wole buki niz graby bo graby szybciej sie starzeja , co do wypuszczania wczesniejszego lisci to nie zauwazyłam zeby u mnie była jakas róznica, buki zawsze w róznym terminie wypuszczaja liscie i to jest ich cecha o której wszędzie pisze.. Te czerwone nie trzymaja tak długo lisci jak zielone , przynajmniej u mnie.