Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród bez roweru

Kasya 14:28, 12 sie 2023

Ladniutkie masz te cisy
Jaka to odmiana i jak je tniesz ?
LIDKA 20:00, 12 sie 2023

Ładnie u ciebie. A te korzenie jak hydry jakieś. A jakby tak te odrosty traktować preparatem na chwasty?
Hmmmmm czy to ta myśl Ci się nie poodoba?

Współczuje tej walki.
Mary 21:02, 12 sie 2023

LIDKA napisał(a)
Ładnie u ciebie. A te korzenie jak hydry jakieś. A jakby tak te odrosty traktować preparatem na chwasty?
Hmmmmm czy to ta myśl Ci się nie poodoba?

Współczuje tej walki.

Tak, Lidka, to jest właśnie dokładnie ta myśl, która bardzo mi się nie podoba.
Ale inne pomysły już mi się skończyły. Kupiłam preparat i będę smarować nim liście, a potem wykopie ile się da. Już próbowałam bez rozcieńczania smarować pędzelkiem, ale nie chce wsiąkać. Chyba muszę rozcieńczyć.
Nie podoba mi się to bardzo.
Mary 21:17, 12 sie 2023

Kasya napisał(a)
Ladniutkie masz te cisy
Jaka to odmiana i jak je tniesz ?

Nie wiem, Kasiu, które cisy masz na myśli.

Te które zasłaniają śmietnik to coś pospolity Wojtek. Wąski, bardzo gęsto posadzony. Tnę tylko od góry albo jak coś wyraźnie w bok odstaje.

Te które rosną na podwyższeniu to cisy pospolite, gatunek. Część sadziłam dwa lata temu jesienią, a część rok temu jesienią. Cięłam je że wszystkich stron.
Teraz wszystkie cisy mają podobny rozmiar, bo sadzonki kupione w zeszłym roku były bardzo ładne, większe niż te kupione 2 lata temu.
Posadzone są co 1m, czasem trochę więcej w okolicy narożnika.
Do narożnika kupiłam trochę większy egzemplarz.

Mary 21:47, 12 sie 2023

Gdyby ktoś planował wyrób mebli ogrodowych to polecam taką formę wypróbowaną przy schronisku Franz-Senn-Hütte, Alpy, Tyrol.
Na szczególną uwagę zasługuje fragment podpierający plecy. Nie zapomnijcie o nim.

To był ostatni, jedyny w pełni pogodny dzień, naszego górskiego wyjazdu.
Z foteli taki widok.
Magara 23:25, 12 sie 2023

Mary napisał(a)

Ale inne pomysły już mi się skończyły. Kupiłam preparat i będę smarować nim liście, a potem wykopie ile się da. Już próbowałam bez rozcieńczania smarować pędzelkiem, ale nie chce wsiąkać. Chyba muszę rozcieńczyć.

Mary, a octem próbowałaś???
Psiknąć czy popędzelkować w miejscach gdzie ta akacja odrasta. U mnie ocet się sprawdza w wojnie z powojem polnym, a to badziew jakich mało
Muszelka 06:25, 13 sie 2023

Mary napisał(a)
Gdyby ktoś planował wyrób mebli ogrodowych to polecam taką formę wypróbowaną przy schronisku Franz-Senn-Hütte, Alpy, Tyrol.
Na szczególną uwagę zasługuje fragment podpierający plecy. Nie zapomnijcie o nim.

To był ostatni, jedyny w pełni pogodny dzień, naszego górskiego wyjazdu.
Z foteli taki widok.

LIDKA 19:44, 13 sie 2023

Mary napisał(a)

Ciut rozcieńcz i małym opryskiwaczem psikaj. Mgielka musi osiąść na liściach. Drugą ręką trzymaj kawał kartonu i osłaniaj rośliny maprzeciwko rozpylacza.

Powodzenia w walce.
Mary 22:53, 13 sie 2023

Magara napisał(a)

Mary, a octem próbowałaś???
Psiknąć czy popędzelkować w miejscach gdzie ta akacja odrasta. U mnie ocet się sprawdza w wojnie z powojem polnym, a to badziew jakich mało

Wydaje mi się, że ocet spali tylko to co zielone. Nawet chwastów w kostce nie zniszczy z korzeniami. Dlaczego sądzisz, że może zadziałać na korzenie akacji? W przypadku powoju niszczy korzenie?
Mary 22:58, 13 sie 2023

LIDKA napisał(a)

Ciut rozcieńcz i małym opryskiwaczem psikaj. Mgielka musi osiąść na liściach. Drugą ręką trzymaj kawał kartonu i osłaniaj rośliny maprzeciwko rozpylacza.

Powodzenia w walce.

Dzięki. Próbuję ograniczyć ilość rzeczy, które zostaną skażone tym świństwem. Tylko pędzelek i maczanie bezpośrednio w butelce. Dlatego nie chciałam używać opryskiwacza, bo to oznacza mycie resztek, które też trzeba gdzieś wylać. Popróbuję jeszcze. Jjak się nie uda to pewnie będę musiała zrobić jak proponujesz.