Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród bez roweru

Magara 23:13, 13 sie 2023

Mary napisał(a)

Wydaje mi się, że ocet spali tylko to co zielone. Nawet chwastów w kostce nie zniszczy z korzeniami. Dlaczego sądzisz, że może zadziałać na korzenie akacji? W przypadku powoju niszczy korzenie?

Korzenia powoju to nie zniszczy nawet bomba atomowa On metry w ziemi ma
Tak mi przyszło z tym octem do głowy bo wydaje mi się, że nawet jak naziemną część się zniszczy i niszczyć będzie systematycznie, to jednak "roślinę" (w tym korzeń) się mocno osłabia - to tak na logikę, moją
Makao 08:16, 14 sie 2023

Ja też jak już muszę użyć tego środka to bezpośrednio z butelki i pędzelkiem. Trochę skrzypu się tak pozbyłam z rabaty na froncie.
Mary 10:27, 14 sie 2023

Magara napisał(a)

Korzenia powoju to nie zniszczy nawet bomba atomowa On metry w ziemi ma
Tak mi przyszło z tym octem do głowy bo wydaje mi się, że nawet jak naziemną część się zniszczy i niszczyć będzie systematycznie, to jednak "roślinę" (w tym korzeń) się mocno osłabia - to tak na logikę, moją

Zakładając skończoną liczbę możliwości odrośnięcia to rzeczywiście mogłoby się udać. Jednak moja obawa jest taka, że to jednak nie są odrosty z korzeni drzewa usuniętego. Jeżeli to są odrosty naruszonych korzeni rosnącej akacji na posesji sąsiada to nawet jak osłabię ten konkretny odrost to pojawi się nowy, bo drzewo nadal żyje.
Mary 10:34, 14 sie 2023

Makao napisał(a)
Ja też jak już muszę użyć tego środka to bezpośrednio z butelki i pędzelkiem. Trochę skrzypu się tak pozbyłam z rabaty na froncie.

Skrzyp ma pewnie bardziej "chłonną" strukturę i preparat ma gdzie się zatrzymać. Liście akacji są bardzo cienkie, gładkie i delikatne. Jak dotykam pędzelkiem to się odchylają.
Czy może masz jakiś sprytny myk?
Kasya 11:11, 14 sie 2023

Mary napisał(a)

Nie wiem, Kasiu, które cisy masz na myśli.

Te które zasłaniają śmietnik to coś pospolity Wojtek. Wąski, bardzo gęsto posadzony. Tnę tylko od góry albo jak coś wyraźnie w bok odstaje.

Te które rosną na podwyższeniu to cisy pospolite, gatunek. Część sadziłam dwa lata temu jesienią, a część rok temu jesienią. Cięłam je że wszystkich stron.
Teraz wszystkie cisy mają podobny rozmiar, bo sadzonki kupione w zeszłym roku były bardzo ładne, większe niż te kupione 2 lata temu.
Posadzone są co 1m, czasem trochę więcej w okolicy narożnika.
Do narożnika kupiłam trochę większy egzemplarz.

O te mi chodziło
Chyba ciężko dostać baccata
Muszelka 12:14, 14 sie 2023

Mary, na jakikolwiek środek do pędzlowania się zdecydujesz, wykonaj aplikację jesienią. Nie wiosną, nie latem, a właśnie jesienią. To jest najlepszy czas ponieważ rośliny zaczynają przygotowywać się do zimy i magazynują soki w korzeniach (zaaplikowany środek pociągną więc, jak najdalej będą mogły).
Wiosną, latem roślina podjęłaby walkę, chcąc odbudować zniszczone komórki. Jesienią podda się walkowerem
Makao 12:45, 14 sie 2023

Mary napisał(a)

Skrzyp ma pewnie bardziej "chłonną" strukturę i preparat ma gdzie się zatrzymać. Liście akacji są bardzo cienkie, gładkie i delikatne. Jak dotykam pędzelkiem to się odchylają.
Czy może masz jakiś sprytny myk?

Skrzyp i tak okazał się twardzielem. Od dnia posmarowania do jakich kolwiek oznak reakcji minęły prawie dwa tygodnie. Już myślałam że smarowanie było bez sensu ale w końcu zaczął usychać.

Co do tych akacji to może wacikiem wsmarować od spodu i z wierzchu liści. I po łodygach też bym posmarowała.

A jeśli to odrosty od dużej akacji to i tak duża akacja też dostanie po dooopie
Mary 14:00, 14 sie 2023

Kasya napisał(a)

O te mi chodziło
Chyba ciężko dostać baccata

To prawda. W wielu centrach ogrodniczych nie ma gatunku albo są tylko ogromne egzemplarze.
Te kupowałam w Kalisiaku w Kobyłce jesienią 2021 i jesienią 2022.
Mary 21:29, 14 sie 2023

Muszelka napisał(a)
Mary, na jakikolwiek środek do pędzlowania się zdecydujesz, wykonaj aplikację jesienią. Nie wiosną, nie latem, a właśnie jesienią. To jest najlepszy czas ponieważ rośliny zaczynają przygotowywać się do zimy i magazynują soki w korzeniach (zaaplikowany środek pociągną więc, jak najdalej będą mogły).
Wiosną, latem roślina podjęłaby walkę, chcąc odbudować zniszczone komórki. Jesienią podda się walkowerem

Dzięki. To chyba muszę zaaplikować jesienią, a wiosną wykopać korzeń ile się uda.
Mary 21:33, 14 sie 2023

Makao napisał(a)

Skrzyp i tak okazał się twardzielem. Od dnia posmarowania do jakich kolwiek oznak reakcji minęły prawie dwa tygodnie. Już myślałam że smarowanie było bez sensu ale w końcu zaczął usychać.

Co do tych akacji to może wacikiem wsmarować od spodu i z wierzchu liści. I po łodygach też bym posmarowała.

A jeśli to odrosty od dużej akacji to i tak duża akacja też dostanie po dooopie

Żeby posmarować każdy listek od spodu musiałabym każdy przytrzymać. A to malutkie jak monety.
Łodygi też smarowałam. To prostsze bo są sztywniejsze.