Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Ogród bez roweru

LIDKA 12:36, 12 sie 2024

Marysia a jakieś fotki?

Ostatnie były kilka mcy temu
Mary 22:57, 12 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Jakby Toszka wróciła też bym się cieszyła.

Dokładnie to samo pomyślałam po odkryciu, że Mazan wrócił.
Mary 23:08, 12 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Marysia a jakieś fotki?

Ostatnie były kilka mcy temu

Fotki są w planach jak dojdę do ściany. Znaczy się bocznej podmurówki.
Zostało mi jeszcze jakieś 10m2 do wyczyszczenia na tyłach ogrodu, gdzie planowany jest wyższy z murków.
Muszę rozkopywać jakiś 1m wgłąb, w korzeniach klonów i tuj sąsiadki i wyciągać druty kolczaste, gruz większy i mniejszy, a najgorszy ten drobny, pomieszany ze szkiełkami.
Kopciuszkowanie trwa. Mam nadzieję ten fragment skończyć do połowy września.
LIDKA 23:15, 12 sie 2024

Marysia ale mie zapomnij że mu tu lubimy przed , w trakcie i po .
Fotki zawsze mile widziane.
LIDKA 23:18, 12 sie 2024

W tym sezonie nie pokazałaś nam ogrodu. Musisz się poprawić.
Mary 23:26, 12 sie 2024

Lidka, ja nie bardzo wierzę, że kogoś interesuje przed wykopkami, w trakcie i po. Na zdjęciach to będzie prawie tak samo wyglądać.
No chyba, że wykopię znów rower.

Mam inny pomysł. Na wakacjach miałam okazję obejrzeć "małą retencję" w Alpach. Coś jutro o tym napiszę i będę też fotki.
Mary 22:00, 13 sie 2024

Moje tegoroczne górskie plany zaczęły się od kilku zdjęć na wątku Muszelki.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=405#post_3

Schronisko położone powyżej jeziora, a to jezioro miało na zdjęciu jakiś taki dziwny murek na jednym końcu. Bardzo mnie zaintrygowało, o co chodzi z tym murkiem. Murkiem okazał się wielką tamą, a jezioro zbiornikiem na końcu bardzo długiej doliny. Przypomniałam sobie o tym zbiorniku tej wiosny i tak doszło na wyprawy w Alpy Zillertalskie, Austria, Tyrol.

Nie była to pierwsza moja wyprawa w te okolice. W ubiegłym roku, też za sprawą Muszelki, trafiłam w Alpy Sztubajskie. Po powrocie, pod koniec sierpnia, dowiedziałam się z internetu o ulewnych deszczach w austriackim Tyrolu i powodzi w dolinie Ötztal. Ci którzy ślędzą wątek Muszelki mogą pamiętać filmik z tej powodzi, który zalinkowałam wtedy z jej wątku. Po obejrzeniu tego filmiku dręczyło mnie pytanie, dlaczego ta katastrofa spotkała właśnie dolinę Ötztal. Nadal nie znam precyzyjnej odpowiedzi na to pytanie, ale po tegorocznej wyprawie wiem już dlaczego w dolinie zillertalskiej takie zdarzenie jest mało prawdopodobne.

Przy zbiorniku ze zdjęcia Muszelki, zbiorniku Zillergründl, zastałam poniższą planszę.

Po lewej u góry jest zbiornik Zillergründl, a po prawej u góry jeszcze większy zbiornik Schlegeisspeicher. Oba znajdują się na końcach dolin, mają ogromne zapory i są połączone rurami przecinającymi górskie doliny z mniejszym zbiornikiem Stillup, który znajduje się nad miejscowością Mayrhofen i jest bezpośrednim rezerwuarem dla elektrowni. W przypadku nadwyżek prądu woda z mniejszego zbiornika Stillup może być pompowana w górę do Zillergründl lub Schlegeisspeicher. Cała ta infrastruktura pozwala także na zarządzanie wodą w przypadku powodzi.

Zachwyciła mnie ta „mała retencja”.
Mary 22:14, 13 sie 2024

Zbiornik Zillergründl i jego okolice
Czasem z jakąś rośliną, żeby było bardziej ogrodowo.

Mary 22:25, 13 sie 2024

Zbiornik Schlegeisspeicher i jego okolice.
I trochę lodowca dla ochłody.
I gość co zawija w papierki.

Mary 22:27, 13 sie 2024

Znalazłam lepsze zdjęcie makiety, ale niestety po wgraniu na forum jakość spada.