Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród bez roweru

Mary 23:52, 17 sie 2024

UrszulaB napisał(a)
Mary, bardzo dziękuję za piękne widoczki z tras. Cudnie tam!!!! Decyzja podjęta!
Mamy rok na wybranie doliny i organizację wyjazdu. Musimy tak to przemyśleć, żeby trochę powedrowac, ale jednocześnie nie przemeczyc dzieci. Będziemy nocowac w dolinie i podjezdzac gondolami.
Dzieki też za cenną informację odnosnie mapy.

Trzymam kciuki.
Mary 19:43, 02 wrz 2024

Coś tu się zadziało.
Floks Blind Lion odzyskał wzrok.
Wafel 16:41, 03 wrz 2024

Mary, piękne Alpy, może w końcu tej zimy uda mi się zaplanować wyjazd do Austrii A Triglav trudny? Duża ekspozycja? Na razie tylko podziwiałam z Vysevnika
Mary 23:26, 03 wrz 2024

Zobacz tutaj co napisałam we wrześniu 2022, po wejściu na Triglav.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6461-ogrod-bez-roweru?page=137

Wyprawę na Triglav można rozpocząć z różnych dolin. Na sam szczyt także można wejść różnymi trasami.
Rozpoczęcie z doliny Vrata wygląda tak. Trzeba się wdrapać na te skały. Prosty spacerek to nie będzie.

Jeżeli zaczyna się z doliny Vrata, to dwa warianty prowadzą do Triglavskiego domu na Kredarici. Podejście na sam szczyt od tego schroniska, z mojego punktu widzenia, nie było bardzo trudne. Większość trasy idzie się górą grani.
(Budynki na dole to Triglavski dom na Kredarici)

Rozpoczęcie trasy od strony od której patrzyłaś, czyli od wschodu, jest chyba prostsze. Trasa będzie chyba dłuższa, ale bardziej wypłaszczona.
Zgodnie z przewodnikiem Alpy Julijskie, Piotra Nowickiego i Janusza Poręby, jeżeli chodzi o końcowy odcinek, tzn. wejście na sam szczyt, to najprostsze jest podejście od schroniska Koca na Dolicu, a drugie w kolejności z Domu Planika, przez Mali Triglav (!). Ten drugi wariant da się pewnie połączyć z podejściem z dołu od wschodu.