Tuje brzydną przy brzozach może z tego powodu, że brzozy do nich dotykają i je cieniują. Tuja jak coś ją smyra to wtedy się robi łysa. Tak załatwiłam sobie tuje topinamburem
Brzoza jak i serb ma podobny system korzeniowy, a to nie jest dobre towarzystwo. Jedno i drugie ma korzenie szeroko i płytko.
Musisz się pytać kogoś kto ma tak posadzone.. Ja mam jodły, a jodła ma głęboki system korzeniowy i daje radę.
Odnośnie serbów.. muszą rosnąć by dorównać koleżankom po bokach ..
Z za różaneczników prawie serbów nie widać.. ale wprawne oko je wypatrzy.. i mam takie dziury ..... ten widok jest ładniejszy.. inne widoki są może nie gorsze, ale na domy sąsiadów.. Sąsiadki śmieją się, że teraz będą miały wgląd w mój ogród bez zaglądania pomiędzy jodełkami A ja znów będę mogła pogadać przez płot
Sąsiadów mam fajnych..ale nawet fajni jak zaglądają mi do domu przez okna to trochę krępuje.. że do ogrodu to mi nie przeszkadza, ale to jest na prost okien do domu A firanek i zasłon nie mam.. i nie będę mieć... bo storczyki nie pozwalają
Z tą niezniszczalnością to trochę przesada.. niestety nie jestem okazem zdrowia Mam siłę i dość dobrą kondycję (bo ciągle nad tym pracuję).. ale reszta.. gwarancja się na wszystkie części z czasem kończy I póki jeszcze to i tamto działa należy czerpać z życia Ale najbliższy miesiąc mam zapchany czasowo i zarabiam na czerpanie potem
Ukradzione od znajomej z potoku... kwitnie Kupne padały ..
Ja nazywam takie dobro .. rośliny z duszą I prezentów nie wyrzucam.. nawet jak nie pasują to zostają Dobrych dusz się nie wyrzuca
I ostatnia fota dzisiejsza.. z komórki.. brak czasu .. na ogód i forum, ale dobrze, ze jest praca.. nie narzekam. Szczególnie, że forum popołudniami nie działa.. szlag mnei trafia jak próbuje zajrzeć.. dzięki temu .. nie zaglądam..
Szczepiona na ok. 2,0m, ale pokrój ma zwisający... gałęzie nad ziemią przycinam/wycinam.. latem jest zielona, jesienią bardzo późno się przebarwia. Jako jedno z ostatnich drzew łapie kolor. Jak się przebarwia to już wiem, ze to koniec jesieni .. Rośnie bez problemu, chociaż jakieś miejsce takie "rakowe " dostała.. jak to wiśnie Kwitnie też bez problemów, jedynie przymrozki wiosenne potrafiły ja czasami załatwić.
To lato
Hosty żółte, klony przebarwione a ona zielona
I jesień
Kwitnie krótko.. czym chłodniej tym dłużej.. ale jaki efekt Widać gdzie szczepiona.